En havbruksnæring for fremtiden: Lansering av regjeringens havbruksstrategi "Et hav av muligheter"

- Havbruksnæringen har blitt en viktig næring i Norge og er vår nest største eksportnæring. Med denne strategien ønsker regjeringen å stake ut kursen for de neste 10-15 årene og legge til rette for bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Strategien legger føringer på hvordan vi sammen – næringsliv, forskningsmiljø og myndigheter – skal løse utfordringene vi står overfor og gripe nye muligheter, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Les strategien: Havbruksstrategien - Et hav av muligheter
Skal næringen fortsette å vokse er det flere utfordringer som må løses. De gjelder særlig fiskehelse og fiskevelferd, klima og miljøpåvirkning, tilgang til bærekraftige fôrressurser og godt og egnet areal. Som verdens største produsent og eksportør av atlantisk laks er det også helt avgjørende med god adgang til markedene. Havbruksnæringen en kompleks næring å forvalte, med behov for flere faglige avveininger fra ulike sektormyndigheter og med kryssende interesser som skal ivaretas. En effektiv, samordnet og kunnskapsbasert forvaltning er viktig for å underbygge og styrke en bærekraftig vekst. Samtidig må det legges til rette for en enklest mulig forvaltning.
- Vi vil legge til rette for enda mer, bærekraftig produsert mat fra havet og samtidig skape flere lønnsomme, private arbeidsplasser i distrikts- og kyst-Norge, sier Ingebrigtsen.
Om strategien
Målet om bærekraftig vekst i havbruksnæringen innebærer at regjeringen vil legge til rette for at næringen:
- ivaretar god fiskehelse og fiskevelferd
- produserer bærekraftig sjømat med lavt klima- og miljøavtrykk
- produserer sunn og trygg sjømat som dekker ernæringsmessige behov og matpreferanser
- har god adgang til markedene der produktet er konkurransedyktig, og kan dokumentere at norsk sjømat tilfredsstiller kravene til blant annet mattrygghet, bærekraftig produksjon og fiskehelse og -velferd
- bidrar til gode og lønnsomme arbeidsplasser og lokale ringvirkninger langs hele kysten og inntekter til fellesskapet.
Forskning, innovasjon og utvikling er et grunnleggende satsingsområde fremover. Det samme gjelder digitalisering og deling av data, arbeidet med å sikre markedsadgang og dokumentasjon for at sjømaten som produseres og eksporteres er bærekraftig. Lakselus og rømt oppdrettslaks utgjør i dag de største truslene mot villaksen og her blir både videre utvikling av trafikklyssystemet, tiltak mot rømming og teknologiutvikling viktig. Det samme gjelder arbeidet for å redusere klimaavtrykket fra næringen, der bærekraftige fôrressurser, elektrifisering og sirkulærøkonomi står sentralt. Mer enn 70 prosent av klimagassutslippene fra oppdrettsnæringen har sin opprinnelse fra fiskefôret, samtidig som rundt 90 prosent av råvarene er importert. Regjeringen vil satse på alternative bærekraftige fôrressurser, også nasjonalt.
Strategien lanserer også flere nye tiltak. Et utvalg skal opprettes for å gjennomgå målsetningene for tillatelsesreguleringen av akvakulturnæringen, helheten i systemet og hvordan det kan tilpasses for å møte både nåværende og fremtidige utfordringer. Hvordan forvaltningen kan bli mer effektiv og samordnet vil også vurderes. Regjeringen tar sikte på at utvalget starter sitt arbeid til høsten.
Bedre fiskehelse- og fiskevelferd blir avgjørende for å lykkes. Vi vil se nærmere på om incentivene for oppdretterne kan økes. Vi vil vurdere funksjonskrav knyttet til biosikkerhet, som f.eks. smittevern, for ulike driftsformer, metoder og teknologier. Vi vil også vurdere økt bruk av soneinndeling som smitteforebyggende tiltak i havbruksnæringen. Den pågående pandemien har lært oss mye om betydningen av kohorter som smittebegrensende tiltak.
For å redusere miljøpåvirkningen av havbruksproduksjon må vi utvikle lønnsomme og velfungerende sirkulære verdikjeder. Vi må utnytte mulighetene som ligger i de marine råvarene fullt ut og få en god gjenbruk av restråstoff og slam. I dag kan mye av råstoffet kun benyttes energigjenvinning eller til å fôre dyr som ikke går inn i matkjeden. Regjeringen vil derfor styrke kunnskapsgrunnlaget med sikte på å få et regelverk som er bedre tilpasset utnyttelse av marine råvarer, restråvarer og slam.
Kontakter
Halvard WenselKommunikasjonsrådgiver
Tel:971 80 784halvard.wensel@nfd.dep.noPressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Foreslår å fase ut farledsbevis for russiske navigatører11.7.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fase ut muligheten for russiske navigatører til å føre større skip uten los i norske farvann.
Norge styrker samarbeidet med Ukraina under gjenoppbyggingskonferansen i Roma10.7.2025 16:30:00 CEST | Pressemelding
Norge står fast i sin støtte til Ukraina. Næringsminister Cecilie Myrseth leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference (URC) som i år finner sted i Roma 9.–11. juli. Med til Roma er representanter fra næringsliv og sivilsamfunnet.
Norge inngår nye avtaler for å styrke Ukrainas energisikkerhet og grønne omstilling10.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
For å støtte gjenoppbygging og utvikling av et fremtidig og mindre sårbart energisystem, inngår Norge nå tre nye samarbeidsavtaler med NEFCO, UNDP og Energy Community.
Norge og Italia skal samarbeide om kritiske råvarer9.7.2025 16:55:56 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth møtte Italias industriminister Adolfo Urso i Roma for å følge opp avtalen mellom Norge og Italia om samarbeid om kritiske råvarer.
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom