NAF

En av tre positive til å bytte til elsykkel på hverdagsreisen

Del

Elsykkel kan erstatte andre reisemåter, svarer en av tre i en ny undersøkelse. - Elsykkel kan være et alternativ til både bil og kollektiv i hverdagen, sier Janne Pedersen, senior forbrukerrådgiver i NAF, Norges Automobil-Forbund.

En elsykkel kan erstatte enten bil eller kollektiv på hverdagsreisen (Foto: NAF)
En elsykkel kan erstatte enten bil eller kollektiv på hverdagsreisen (Foto: NAF)

En av tre, 34 prosent, svarer ja til at elsykkel kunne erstattet noen av reisemåtene de vanligvis bruker i hverdagen. Av de som synes elsykkel er interessant, svarer mer enn halvparten (54 prosent) at den ville erstattet bilen. Om lag en av fem, 22 prosent, ville brukt elsykkel istedenfor kollektiv, og 13 prosent istedenfor vanlig sykkel. Undersøkelsen er utført av TNS Kantar på vegne av medlemsorganisasjonen NAF.

- Elsykkel er ikke bare for tur og hygge, også til ærend og for å komme seg til og fra jobb kan en elsykkel være kjekk, sier Pedersen. - Med litt hjelp opp bakkene slipper du å komme frem svett, og du får mer fleksibilitet enn med kollektivtransport. I tillegg slipper du å bale med parkering, noe som kan by på utfordringer spesielt i byene, sier hun.

I dag viser NAFs undersøkelser at det er om lag 5 prosent som bruker elsykkel på sine hverdagsreiser, mens rundt 14 prosent bruker sykkelen til å komme seg rundt i hverdagen. Spørsmålene er stilt folk som ikke bruker elsykkel i dag.

Korona- og sesongoppsving i fjor

Interessen for elsykkel holder seg stabil sammenliknet med målinger gjort av TNS Kantar for NAF i 2017 og 2019. Men i april 2020 skjedde det et hopp i elsykkel-interessen, og en av to svarte at elsykkelen ville kunne erstatte andre reisemåter. Dette kan ha sammenheng både med koronasituasjonen, og med sesongen.

- Da vi spurte folk de samme spørsmålene i april i fjo,r så vi at interessen steg kraftig. Med høy bevissthet rundt smittevern og å ikke bruke kollektiv, sammen med at sykkelsesongen stod for døren, er det ikke overraskende at folk var positive. Nå ser vi et mer normalnivå, og spørsmålet er stilt utenfor den tradisjonelle sykkelsesongen, sier Pedersen.

Spørreundersøkelsen er utført i januar 2021, og er en del av NAFs store Trafikantbarometer, som blir publisert senere i år. Den landsrepresentative undersøkelsen om nordmenns reisehverdag og holdninger til samferdsel utføres annet hvert år.

Tall fra NAFs Trafikantbarometer 2021, utført av TNS Kantar på oppdrag fra NAFTotalt har 4087 personer svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i januar 2021. Tall i prosent: 

Kunne elsykkel erstattet noen av transportmidlene du bruker på dine hverdagsreiser? 

2021

2020

2019

Ja

34

49

35

Nei

61

45

59

Vet ikke

5

6

5

Hvilket transportmiddel er det elsykkelen hovedsakelig kan erstatte for deg?

2021

Bil

54

Kollektiv

22

Vanlig sykkel

13

Gange

10

Vet ikke

1

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En elsykkel kan erstatte enten bil eller kollektiv på hverdagsreisen (Foto: NAF)
En elsykkel kan erstatte enten bil eller kollektiv på hverdagsreisen (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom