NAF

En av fire usikre på hva som er riktig bruk av billys

Del

Hver fjerde bilist er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid. Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av medlemsorganisasjonen NAF. – Her trengs det mer kunnskap og opplæring. Riktig bruk av lys er viktig for trafikksikkerheten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange kjører uten tente baklys i tuneller fordi de ikke har stilt inn lysbryteren i bilen på auto. (Foto: NAF)
Mange kjører uten tente baklys i tuneller fordi de ikke har stilt inn lysbryteren i bilen på auto. (Foto: NAF)

Undersøkelsen avdekker også at én av fire ikke sjekker hvilke lys de kjører med eller om lysene fungerer som de skal. NAF jobber for økt trafikksikkerhet og ønsker å bidra til at flere får kunnskap om riktig lysbruk.

- Lys handler om mer enn bare å se, det handler om å bli sett av andre bilister og trafikanter, sier Nils Sødal.

Automatikken ordner det meste, men ikke alt

- Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i en tunnel, kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden eller har glemt å skru på lyset i det hele tatt, forteller Sødal.

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys, men dette kan enten være nærlys eller et led-pyntelys. Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som i tunneler og på kvelden.

NAF anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på i mørket og når du kjører inn i tuneller.

- Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Nils Sødal.

NAF minner om at sjåføren alltid må følge med på vær og føre, og vurdere om de må bruke andre innstillinger underveis.

- Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. Da er det lurt å skru på lysene manuelt sånn at andre ser deg, sier Sødal.

Sjekk lysene dine

Sødal kommer med en enkel oppskrift på hvordan du sjekker hvilke lys som lyser på de ulike innstillingene:

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren i.
  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene:
    0, auto, parklys og på.
  • Sjekk både i dagslys og i mørket.

- Gå rundt bilen og se hvilke lys som lyser når du setter på de ulike innstillingene. Sjekk bilen både i dagslys og når det er mørkt, og se hva som skrur seg på når du vrir på bryteren, sier NAF-rådgiveren. - Vi oppfordrer alle til å sjekke hvordan lysene på bilen fungerer. Da blir man trygg på hvilke lysinnstillinger du skal bruke til enhver tid, avslutter han.

Resultater fra undersøkelsen:

  • 25,5 % sjekker ikke regelmessig at lysene fungerer som de skal.
  • 26,6 % svarer at de er usikre eller vet ikke når de blir spurt om de vet hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid.
  • 25,8 % sjekker ikke regelmessig hva lysbryteren står på.
  • 26 % er usikre på hvilke lyskombinasjoner som er lovlig.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange kjører uten tente baklys i tuneller fordi de ikke har stilt inn lysbryteren i bilen på auto. (Foto: NAF)
Mange kjører uten tente baklys i tuneller fordi de ikke har stilt inn lysbryteren i bilen på auto. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

NAF: Ladeplassene må bli som bensinstasjoner16.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

I august valgte syv av ti nybilkjøpere elbil. Så langt i år har det rullet nær 300 nye elbiler ut på veiene hver eneste dag. – Skal folk oppleve elbil som et godt alternativ må det bli enklere og mer komfortabelt å lade bilen. Folk vil ha et servicetilbud og litt komfort når de lader. Noe så enkelt som et tak over ladestasjonen bør være et minstekrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom