Elvia

Elvia vinner gjev innovasjonspris

Del

Piloten «Nettstøtte fra hjelpsomme varmtvannsberedere» vant Smartgridsenterets innovasjonspris for 2022 som ble utdelt på deres konferanse i Trondheim tirsdag kveld.

Fra venstre Bjørn Viljugren og Åshild Vatne, Elvia, Stein Arne Riis, OSO, Alf Inge Tunheim og Anne Nysæther fra Elvia.
Fra venstre Bjørn Viljugren og Åshild Vatne, Elvia, Stein Arne Riis, OSO, Alf Inge Tunheim og Anne Nysæther fra Elvia.

-På vegne av prosjektet er jeg svært stolt av at Elvia har vunnet en så gjev pris. Piloten er ett av flere FoU-prosjekter som Elvia har innen fleksibilitet og det vi kaller ENØK 2.0. Det er også et godt eksempel på utviklingssamarbeid med leverandører og samarbeidet med OSO har vært uvurderlig, sier prosjektleder Alf Inge Kraglund Tunheim i Elvia.

Elvia ønsker å fordele sine kunders strømforbruk utover døgnet for å unngå forbrukstopper og sikre mer stabilt nett. Nettutbygging er en kostbar løsning for utfordringer som opptrer i korte perioder av gangen. En mer kosteffektiv løsning kan være å bruke nettet mer fleksibelt i samspill med kundene. Dette vil være besparende både for kunden, samfunnet og selskapet.

- Elektrifisering av samfunnet er et sentralt klimatiltak, men det kan også utfordre kapasiteten i strømnettet. Vi merker stor pågang i antall tilknytningssaker som følge av at mange selskaper nå trenger mer strøm til ulike formål. Derfor er forskning og utvikling veldig viktig for oss i Elvia. Sammen med alle de andre nettselskapene skal vi finne nye og smartere måter å møte fremtidens behov på, sier administrerende direktør i Elvia Trond Skjellerud.

Prosjektet Elvia jobber med nå er en del av IDE-prosjektet (Intelligent Distribusjon av Elektrisitet) som ledes av Smartgrid-senteret på tvers av flere nettselskaper og støttes av Enova.

Bra for kunden og bra for nettselskapet
I prosjektet for forbrukerfleksibilitet, har Elvia sett på varmtvannsberedere som mulige fleksibilitetsløsninger. Berederne i piloten på Biri og Sjusjøen måler lokal spenning i sin strømforsyning, og kan slik tilpasse seg når det er stor belastning i nabolaget.

Pilotløsningen har allerede vist seg å være kostnadseffektiv. Tilgjengelig kapasitet i nettet har økt med rundt 10 prosent og kundene spart over 150 kroner måneden på strømkostnadene.Varmtvannsberederleverandører kan nå tilby styringsenhet på sine beredere og dette er nå i salg hos flere forhandlere. Varmtvannsberederen kobles kun ut dersom kunden har nok oppvarmet varmt vann og løsningen sikrer trygg vannkvalitet.

- Takk til Elvia og deltakende kunder for muligheten til å være med på denne reisen.
Gjennom dette samarbeidet har prosjektet fått vist frem nytteverdier og skaleringspotensialet varmtvannsberedere har, sier Stein Arne Riis, produktansvalig i OSO.

Godt samarbeid og mye nyttig erfaringsutveksling
- I gjennomføringen av et så omfattende prosjekt har vi hentet masse nyttig erfaring fra andre liknende FoU prosjekter i andre nettselskaper. Vi har også hatt stor nytte av denne erfaringen OSO Energy hadde med seg inn i piloten, både når det gjelder teknologi- og produktutvikling, avslutter prosjektleder Alf Inge Kraglund Tunheim i Elvia.

For ytterligere informasjon kontakt:
Vegar Stokset, kommunikasjonsrådgiver, E-post: vegar.stokset@elvia.no, Tel: 952 76 256
Alf Inge Kraglund Tunheim, prosjektleder, E-post: alf.tunheim@elvia.no, Tel: 959 81 280
Stein Arne Riis, produktsjef, E-post: stein.riis@osohotwater.com, Tel: 958 85 096
Kim Arild Tandberg, salgssjef, E-post: kat@osohotwater.com, Tel: 474 59 002

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra venstre Bjørn Viljugren og Åshild Vatne, Elvia, Stein Arne Riis, OSO, Alf Inge Tunheim og Anne Nysæther fra Elvia.
Fra venstre Bjørn Viljugren og Åshild Vatne, Elvia, Stein Arne Riis, OSO, Alf Inge Tunheim og Anne Nysæther fra Elvia.
Last ned bilde

Om Elvia

Elvia
Elvia
Vangsvegen 73
2317 Hamar

http://www.elvia.no

Elvia
Elvia er Norges desidert største nettselskap, som betjener over 960 000 kunder på Østlandet. Selskapet bygger, drifter, vedlikeholder og rehabiliterer et strømnett på 66 000 kilometer i utstrekning.

Elvia har distribusjonsnett og leverer strøm til kunder i til sammen 53 kommuner
i Oslo, Viken og Innlandet. Strømnettet dekker totalt cirka 50 000 km2.

OSO
OSO er Europas ledende produsent av rustfrie varmtvannsberedere og markedsleder i Norge gjennom 90 år.

OSO er en norskeid familiebedrift med høyteknologisk produksjon i Norge, 200 medarbeidere og omsetning på cirka 600 MNOK. Bedriften er en pionér innen miljøarbeid med 50 års innsats for minimal ressursbruk, høy energieffektivitet og ekstrem levetid på produktene, i tillegg til en rekke eksterne miljøtiltak.

Som en av verdens
første produsenter av rustfrie beredere, har OSO levert samtlige innovasjoner innen berederteknologi på det norske markedet.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom