Ekspertliste: Klimatoppmøtet i Glasgow

Guri Bang, førsteamanuensis ved Fakultet for landskap og samfunn
Tidligere klimaforsker ved Cicero og NUPI. Forsker på internasjonalt klimasamarbeid, populisme og klimapolitikk og klima- og energipolitikk i USA. Under COP26 vil hun særlig følge med på hva USA og Kina sier om sine økte ambisjoner.
Bang sier dette om COP26: – Det blir særlig interessant å følge hva USA og Kina sier om økte ambisjoner. Det er viktig for gjennomføringen av avtalen at disse to store utslippslandene, og andre medlemmer av G20, går foran og viser troverdighet og vilje til å øke ambisjonene.
E-post: guri.bang@nmbu.no Mobil: + 47 416 84 867
Siri Hallstrøm Eriksen, professor ved Fakultet for landskap og samfunn
Forsker blant annet på sårbarhet og klimatilpasning. Hun er en av forfatterne i neste delrapport fra FNs klimapanel, om virkninger, klimatilpasning og sårbarhet, som lanseres første kvartal 2022. Der er hun hovedforfatter på et kapittel som handler om hvordan verdenssamfunnet kan endre seg mot mer bærekraftig og klimarobust utvikling.
Eriksen sier følgende om COP26, der klimatilpasning står på agendaen: – Klimatilpasning var lenge ‘politisk ukorrekt’, blant annet fordi man fryktet at det skulle ta fokuset bort fra utslippsreduksjon. Dette har endret seg. Man erkjenner nå at selv ved dramatiske kutt vil det være store behov for klimatilpasning.
E-post: siri.eriksen@nmbu.no Tlf: +47 67 23 13 73 Mobil: 92 66 25 59
Tor A. Benjaminsen, professor ved Fakultet for landskap og samfunn
Forsker på klimaendringer og konflikter. Har, i likhet med Siri Eriksen, bidratt som forfatter i neste delrapport fra FNs klimapanel, som lanseres første kvartal 2022.
Benjaminsen sier dette om COP26: – Jeg tror dessverre det er alt for seint å klare å holde seg innenfor 1.5 gradersmålet. Kloden er nok på vei mot godt over 2 grader. Jeg frykter at Glasgow-møtet vil føre til en sementering av en grønn vekst-strategi som bare fører til mer ressursutvinning og naturødeleggelse.
E-post: t.a.benjaminsen@nmbu.no Tlf: +47 67 23 13 53
Ståle Navrud, professor ved Handelshøyskolen
Forsker på tilpasning til klimaendringer og skadekostnader av ekstremvær. Var medlem av FNs klimapanel for forrige hovedrapport.
Navrud sier dette om COP26: – Jeg håper på det beste og er optimistisk. Både befolkning, næringslivsledere, frivillige organisasjoner og myndigheter har store forventinger til at landene lykkes med å avtale og fordele utslippskutt som gjør at vi kan nå 1.5 gradersmålet.
E-post: stale.navrud@nmbu.no Tlf: +47 67 23 11 42
Les mer om forventningene våre forskere har til klimatoppmøtet i Glasgow i denne saken.
Til stede i Glasgow:
Tomohiro Harada, stipendiat ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier. Er til stede i Glasgow fra 31. oktober – 12. november.
Kan nås på mail: tomohiro.harada@nmbu.no
Magnus Merkle, stipendiat ved Handelshøgskolen. Forsker på sosioøkonomiske effekter av klimapolitikk. Er til stede i Glasgow fra 31. oktober – 6. november.
Kan nås på mail: magnus.merkle@nmbu.no eller mobil: +44 565 457 495.
Les mer om NMBUs deltakelse i Glasgow i denne saken.
Nøkkelord
Kontakter
Irene RønoldKommunikasjonsrådgiverNMBU
Tel:+4748354814irene.ronold@nmbu.noGuri BangFørsteamanuensisFakultet for landskap og samfunn, NMBU
Forsker på internasjonalt klimasamarbeid, klimaforhandlinger og USAs klimapolitikk.
Siri Ellen Hallstrøm EriksenProfessorFakultet for landskap og samfunn, NMBU
Forsker på klimasårbarhet og klimatilpasning.
Tor A. BenjaminsenProfessorFakultet for landskap og samfunn, NMBU
Forsker på klimaendringer og konflikter.
Ståle NavrudProfessorHandelshøyskolen, NMBU
Forsker på tilpasning til klimaendringer og skadekostnader av ekstremvær.
Bilder

Dokumenter
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom