Egg, melk og meieriprodukter gjør vegetarmat smakfull og næringsrik

Oslo kommunes forsøk på å dytte innbyggerne forsiktig i retning av å nå anbefalt inntak av frukt og grønnsaker kan ses på som god folkehelsepolitikk. At de også gjør måltidene vegetariske og ikke veganske er dessuten en viktig nyansering i denne sammenheng. Det betyr nemlig at fortsatt vil egg, melk, ost og yoghurt være med på å gjøre måltidene både smakfulle og næringsrike. I et ellers sunt og variert vegetarisk kosthold kan meieriprodukter og egg tilføre næringsstoffer som det ellers er lite av i plantemat.
Flere vegetarianere i Oslo
Veganere spiser utelukkende mat fra planteriket og kutter all mat av animalsk opprinnelse fra kostholdet. De blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D. I Norge er det få som lever helt vegansk. Det er noen flere i Oslo enn i landet ellers som er veganere, men fortsatt utgjør de under 1 % av Oslos befolkning, ifølge tall som Norstat har hentet inn på vegne av Melk.no.
Flere ønsker imidlertid å spise mer plantebasert mat, men spiser også helt eller delvis egg og/eller melk og meieriprodukter. Dette gjelder spesielt befolkningen i Oslo der 7 % av befolkningen anser seg som vegetarianer eller fleksitarianer.
Med melk og meieriprodukter trenger vegetarianere færre tilskudd
Inkluderer man melk og meieriprodukter i et godt sammensatt plantebasert kosthold, er dette en enkel og effektiv måte å fylle på med flere av de resterende næringsstoffene plantekost har lite av.
Helsedirektoratets kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til 3 porsjoner daglig. Følges dette rådet vil man få i seg et betydelig bidrag av kalsium, jod, proteiner av høy kvalitet, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og B12 og kalium. Da trengs i de fleste tilfeller bare tilskudd av vitamin D og jod, og spiser man også mager og fet fisk, kan man faktisk klare seg helt uten kosttilskudd.
Undersøkelse gjennomført november 2021 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Hele landet (n=1005) |
Oslo (n=133) |
|
Vegetarianer |
2 % |
5 % |
Veganer |
< 1 % |
< 1 % |
Fleksitarianer |
3 % |
2 % |
Vegetarianer eller veganer |
2 % |
5 % |
Vegetarianer, veganer eller fleksitarianer |
5 % |
7 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom