Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Egg, melk og meieriprodukter gjør vegetarmat smakfull og næringsrik

Del

Når Oslo kommune setter vegetarmat som standardvalg ved kommunale arrangementer er det god folkeopplysning å nevne at dette også inkluderer egg, melk og meieriprodukter. Ernæringsmessig er det nemlig stor forskjell på et vegetarisk og et vegansk kosthold.

Med melk, ost og egg blir vegetarmat både smakfull og næringsrik.
Med melk, ost og egg blir vegetarmat både smakfull og næringsrik.

Oslo kommunes forsøk på å dytte innbyggerne forsiktig i retning av å nå anbefalt inntak av frukt og grønnsaker kan ses på som god folkehelsepolitikk. At de også gjør måltidene vegetariske og ikke veganske er dessuten en viktig nyansering i denne sammenheng. Det betyr nemlig at fortsatt vil egg, melk, ost og yoghurt være med på å gjøre måltidene både smakfulle og næringsrike. I et ellers sunt og variert vegetarisk kosthold kan meieriprodukter og egg tilføre næringsstoffer som det ellers er lite av i plantemat.

Flere vegetarianere i Oslo

Veganere spiser utelukkende mat fra planteriket og kutter all mat av animalsk opprinnelse fra kostholdet. De blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D. I Norge er det få som lever helt vegansk. Det er noen flere i Oslo enn i landet ellers som er veganere, men fortsatt utgjør de under 1 % av Oslos befolkning, ifølge tall som Norstat har hentet inn på vegne av Melk.no.

Flere ønsker imidlertid å spise mer plantebasert mat, men spiser også helt eller delvis egg og/eller melk og meieriprodukter. Dette gjelder spesielt befolkningen i Oslo der 7 % av befolkningen anser seg som vegetarianer eller fleksitarianer.

Med melk og meieriprodukter trenger vegetarianere færre tilskudd

Inkluderer man melk og meieriprodukter i et godt sammensatt plantebasert kosthold, er dette en enkel og effektiv måte å fylle på med flere av de resterende næringsstoffene plantekost har lite av.

Helsedirektoratets kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til 3 porsjoner daglig. Følges dette rådet vil man få i seg et betydelig bidrag av kalsium, jod, proteiner av høy kvalitet, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og B12 og kalium. Da trengs i de fleste tilfeller bare tilskudd av vitamin D og jod, og spiser man også mager og fet fisk, kan man faktisk klare seg helt uten kosttilskudd.

Undersøkelse gjennomført november 2021 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Hele landet (n=1005)

Oslo (n=133)

Vegetarianer

2 %

5 %

Veganer

< 1 %

< 1 %

Fleksitarianer

3 %

2 %

Vegetarianer eller veganer

2 %

5 %

Vegetarianer, veganer eller fleksitarianer

5 %

7 %

Kontakter

Bilder

Med melk, ost og egg blir vegetarmat både smakfull og næringsrik.
Med melk, ost og egg blir vegetarmat både smakfull og næringsrik.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom