Effektiv sykdomsforskning på laks i RAS-anlegg
Smittemodeller er viktige verktøy i fiskehelseforskning, og skal i størst mulig grad etterligne reelle betingelser i oppdrett. Nofima har mange års erfaring med etablering og bruk av smittemodeller i gjennomstrømmingsanlegg. I dag dominerer RAS-fasiliteter lakseproduksjonen, og smittemodellene må revurderes og tilpasses RAS.
Nofima har i samarbeid med Havbruksstasjonen i Tromsø og UiT – Norges Arktiske Universitet, etablert helt nye RAS-fasiliteter. Nylig ble de første forsøkene med smitte gjennomført der av Nofima. Konklusjonen etter de første forsøkene er at smittemodellene fungerte meget godt og at RAS-forsøkene kan gjennomføres på kortere tid sammenlignet med forsøk i gjennomstrømmingssystem.
Nye protokoller
Desinfeksjonsstrategier har stått sentralt i testforsøkene hittil. Det er helt avgjørende å etablere protokoller for desinfeksjon av RAS-anlegg, og for hvordan eventuelle smitteutbrudd skal håndteres.
– I RAS-forsøkene har vi blant annet simulert hvordan sykdomsfremkallende (patogene) bakterier kommer seg inn i RAS-systemene. Dette lar oss studere sykdomsutviklingen hos fisken, samtidig som vi kan se hvordan og hvor patogenene etablerer seg og sprer seg i systemet, sier Carlo C. Lazado, seniorforsker i Nofima.
Nofima har i tidligere rapporter vist til at mange RAS-anlegg i Norge og Nord-Amerika har desinfiseringsprotokoller, men det er usikkert hvor effektive disse er hvis sykdomsfremkallende virus og bakterier kommer inn i systemet.
– Flere forsøk i det nye RAS-anlegget vil gi oss kunnskap om de kritiske områdene i systemet der patogenene potensielt trives. Denne kunnskapen vil være avgjørende for oss for å utarbeide risikovurderingsprotokoller i RAS, men enda viktigere, for å utvikle desinfiseringsprotokoller som er effektive etter et sykdomsutbrudd, sier Lazado.
Raskere sykdomsforløp
RAS-anlegget i Tromsø er det første i sitt slag hvor det er rapportert at slike kontrollerte bakteriesmitteforsøk på laks er gjennomført.
– Da vi nylig gjorde forsøk med bakterien Yersinia, så vi at sykdomsutviklingen gikk raskere enn i gjennomstrømmingssystem. Fisken var også mottagelig for eksperimentell smitte i et annet stadium i produksjonssyklusen enn vi har sett før. Det gir mer fleksibilitet i smitteforsøk. Videre skal vi teste virussmitte i systemet for å se om de samme tendensene observeres da, sier Lill-Heidi Johansen, fiskehelseforsker i Nofima.
− Vi ser nå gode muligheter for å kunne gjennomføre solide forsøk i det nye RAS-anlegget som er enda mer relevante for industrien, sier Johansen.
Nøkkelord
Kontakter
Carlo C. LazadoForsker
Forsker i fiskehelse
Lill-Heidi JohansenForskerNofima, avdeling Fiskehelse
https://nofima.no/person/lill-heidi-johansen/
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen9.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom