Effektiv sykdomsforskning på laks i RAS-anlegg

Smittemodeller er viktige verktøy i fiskehelseforskning, og skal i størst mulig grad etterligne reelle betingelser i oppdrett. Nofima har mange års erfaring med etablering og bruk av smittemodeller i gjennomstrømmingsanlegg. I dag dominerer RAS-fasiliteter lakseproduksjonen, og smittemodellene må revurderes og tilpasses RAS.
Nofima har i samarbeid med Havbruksstasjonen i Tromsø og UiT – Norges Arktiske Universitet, etablert helt nye RAS-fasiliteter. Nylig ble de første forsøkene med smitte gjennomført der av Nofima. Konklusjonen etter de første forsøkene er at smittemodellene fungerte meget godt og at RAS-forsøkene kan gjennomføres på kortere tid sammenlignet med forsøk i gjennomstrømmingssystem.
Nye protokoller
Desinfeksjonsstrategier har stått sentralt i testforsøkene hittil. Det er helt avgjørende å etablere protokoller for desinfeksjon av RAS-anlegg, og for hvordan eventuelle smitteutbrudd skal håndteres.
– I RAS-forsøkene har vi blant annet simulert hvordan sykdomsfremkallende (patogene) bakterier kommer seg inn i RAS-systemene. Dette lar oss studere sykdomsutviklingen hos fisken, samtidig som vi kan se hvordan og hvor patogenene etablerer seg og sprer seg i systemet, sier Carlo C. Lazado, seniorforsker i Nofima.
Nofima har i tidligere rapporter vist til at mange RAS-anlegg i Norge og Nord-Amerika har desinfiseringsprotokoller, men det er usikkert hvor effektive disse er hvis sykdomsfremkallende virus og bakterier kommer inn i systemet.
– Flere forsøk i det nye RAS-anlegget vil gi oss kunnskap om de kritiske områdene i systemet der patogenene potensielt trives. Denne kunnskapen vil være avgjørende for oss for å utarbeide risikovurderingsprotokoller i RAS, men enda viktigere, for å utvikle desinfiseringsprotokoller som er effektive etter et sykdomsutbrudd, sier Lazado.
Raskere sykdomsforløp
RAS-anlegget i Tromsø er det første i sitt slag hvor det er rapportert at slike kontrollerte bakteriesmitteforsøk på laks er gjennomført.
– Da vi nylig gjorde forsøk med bakterien Yersinia, så vi at sykdomsutviklingen gikk raskere enn i gjennomstrømmingssystem. Fisken var også mottagelig for eksperimentell smitte i et annet stadium i produksjonssyklusen enn vi har sett før. Det gir mer fleksibilitet i smitteforsøk. Videre skal vi teste virussmitte i systemet for å se om de samme tendensene observeres da, sier Lill-Heidi Johansen, fiskehelseforsker i Nofima.
− Vi ser nå gode muligheter for å kunne gjennomføre solide forsøk i det nye RAS-anlegget som er enda mer relevante for industrien, sier Johansen.
Nøkkelord
Kontakter
Carlo C. LazadoForsker
Forsker i fiskehelse
Lill-Heidi JohansenForskerNofima, avdeling Fiskehelse
https://nofima.no/person/lill-heidi-johansen/
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
