Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Drømmeår for norske meieriprodukter i 2020

Del

Etter mange år med jevn nedgang i omsetningen av melk snudde det opp ned i 2020. Nordmenns endrede forbruksvarer i pandemien sørget for at omsetningen av norske meieriprodukter økte formidabelt i fjor. Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad er fornøyd med utviklingen.

Årsoppsummeringen av salgstallene for melk og meieriprodukter i 2020 er oppløftende lesning for norske melkebønder. Salget av norsk melk økte med 2 %, og nordmenn kjøpte 8,6 millioner liter mer norsk melk i 2020 enn året før.

– Det er gledelig at forbruket av norsk melk og ost økte kraftig i 2020. Melk er både sunt og godt, så dette er bra for den enkelte, og det er bra for norsk sjølforsyning, sier landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad.

Økning i nesten alle kategorier
I tillegg til melk økte også salget av blant annet norsk ost og yoghurt i fjoråret. Norsk ost hadde en økning på hele 8 prosent. Dette utgjør 6,75 millioner kilo norsk ost. Vi har aldri spist så mye ost som vi gjorde i 2020. Norsk yoghurt økte med nesten 5 prosent.

– Melk og meieriprodukter er en av grunnsteinene i kostholdet vårt og bidrar med blant annet jod, kalsium og B-vitaminer som vi trenger å få i oss hver dag. Helsemyndighetene anbefaler i sine kostråd at vi får i oss tre porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag, og økningen vi har sett i 2020 kan ha ført til at flere får i seg anbefalt mengde, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Anbefaler «3 om dagen»
Det nasjonale kostrådet om meieriprodukter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. For å bidra til å sikre anbefalt inntak av kalsium og jod anbefales 3 porsjoner magre eller lette meieriprodukter, i tillegg bør minst 2 av 3 porsjoner være melk eller yoghurt. Et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost gir deg enkelt påfyll.

– I 2020 har nordmenn virkelig fått øynene opp for de gode norske meieriproduktene. 3 om dagen er et enkelt og godt råd som mange kan ha bruk for og som kan guide forbrukerne i retning av et sunt og variert kosthold, sier Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Norsk melk

436.905

+ 2,0 %

Melk inkl. import

442.565

+ 1,7 %

Norsk ost

91.309

+ 8,0 %

Ost inkl. import

109.259

+ 8,4 %

Norsk yoghurt

51.932

+ 4,9 %

Yoghurt totalt

58.046

+ 4,4 %

Rømme

20.723

+ 5,6 %

Fløte

30.806

+ 2,6 %

Norsk smør

19.821

+ 3,0 %

Smør inkl. import

20.319

+ 3,9 %

Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Alle tall i 1000 liter/kilo.

Kontaktinformasjon til kommunikasjonsenheten i Landbruks- og matdepartementet:
Seniorrådgiver Ståle Norang
Tlf.: 22 24 91 54 Mob.: 41 43 80 11
E-post: stale.norang@lmd.dep.no

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom