Drammen stasjon blir den første togstasjonen i Norge på solceller
Den nye stasjonen forsynes av egenprodusert, fornybar energi. Med solcellepanel på totalt 4500 kvadratmeter spares både klima og penger.

Den nye stasjonen forsynes av egenprodusert, fornybar energi. Med solcellepanel på totalt 4500 kvadratmeter sparer vi både klimaet og penger.
I 2024 får Drammen en ny jernbanestasjon som åpnes mot byen, med direkte tilgang fra bybrua og Jernbanekaia til plattformene. Togtilbudet styrkes og det frigis nye områder for byutvikling.
På den nye stasjonen skal det være tre plattformtak over de seks sporene. Det er disse takene som skal dekkes av tynne matter med solcellepanel, som vil sørge for ren, fornybar energi. Energien skal brukes til lys og varme på stasjonen, til tekniske installasjoner, varme til sporvekslere og annet utstyr.
– Hos oss skal vi alltid se etter nye muligheter for å spare energi og finne klimavennlige løsninger. Vi er en storforbruker av strøm og her får vi en helt utslippsfri produksjon. Vi kommer til å bruke all den grønne energien som produseres, sier miljøleder Håvard Kjerkol i Bane NOR.
Bygger eget energinett
Solcellepanelene har en forventet levetid på minimum 25 år. I løpet av den tiden produseres det 2,5 millioner kilowattimer, som igjen betyr at Drammen stasjon blir forsynt med ren energi i et kvart århundre.
– Noe av strømmen vil også kunne brukes på Gulskogen stasjon eller følge det nye, sammenhengende strømnettet vi bygger herfra og nedover i Vestfold. Der kan vi levere utslippsfri energi til en rekke av jernbanens tekniske hus, forteller assisterende prosjekteringsleder Glenn Thomas Johansen i Bane NOR. Allerede etter 15-17 år vil solcellene ha produsert så mye energi at de har betalt for sin egen innkjøpskostnad. Det betyr at solcellene vil bidra på plussiden også økonomisk i et tiår.
Fokuserer på et renere miljø
Plassert oppe på plattformtakene blir solcellepanelene godt synlige i deler av Drammen, ikke minst fra den nye bybrua som skal bygges.
– Disse tynne panelene er dekorative og pene. De kommer ikke til å skille seg særlig ut fra andre tak, og har en heldekkende svart farge, forteller Glenn Thomas Johansen.
Nå skal solcellepanel vurderes som løsning i alle nye anlegg som bygges av Bane NOR.
– Fornybar energi kan spare oss for store klimautslipp i det lange løp. Samtidig sparer vi penger. Alle våre prosjekter måles som bidrag til et renere klima, og vi ser alltid etter nye metoder for å redusere utslipp når det bygges ny jernbane, sier miljøleder Håvard Kjerkol.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne Henriksen
919 16 029
Bilder
Om Bane NOR
Bane NOR er et statlig foretak med ansvar for den nasjonale jernbaneinfrastrukturen.
Foretaket har ansvaret for planlegging, utbygging, forvaltning, drift og vedlikehold av det nasjonale jernbanenettet, trafikkstyring og forvaltning og utvikling av jernbaneeiendom. Bane NOR har det operative koordineringsansvaret for sikkerhetsarbeidet og operativt ansvar for samordning av beredskap og krisehåndtering.
Bane NOR har om lag 3.500 ansatte og har hovedkontor i Oslo.
Følg saker fra Bane NOR
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bane NOR på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Bane NOR
Ha en god plan når du krysser planovergangen21.12.2020 11:26:45 CET | Pressemelding
Mange må krysse jernbanen på vei hjem til jul. – Havner du mellom bommene, tenker du ikke på bilen og julegavene. Da kjører du ned bommen eller løper, sier Pål Buset i Bane NOR.
Nord-Europas største sliter får et løft16.12.2020 10:31:25 CET | Pressemelding
Mange tiår som Nord-Europas travleste, enkeltsporede jernbanetunnel har krevd sitt. Nå får den gamle Ulriken tunnel en velfortjent oppgradering verdt nær 400 millioner kroner.
Nytt lokomotiv bedrer godskapasiteten i Norge16.12.2020 10:00:00 CET | Pressemelding
Med et nytt og sterkere lokomotiv kan ett godstog frakte like mye som 30 lastebiler. Lokomotivet takler den tøffe norske naturen, krever mindre energi og kan bidra til færre forsinkelser på jernbanenettet.
Bane NOR svarer Riksrevisjonen: – Vi er ikke helt i mål, men vi er på god vei!15.12.2020 11:30:00 CET | Pressemelding
Riksrevisjonen retter kritikk mot Bane NOR i en ny rapport. – For oss er dette kjente utfordringer. Vi er godt i gang med flere tiltak og jobber kontinuerlig for å fornye og modernisere jernbanen, sier konsernsjef Gorm Frimannslund.
Ny tunnel gjennom Ulriken åpnet13.12.2020 11:00:00 CET | Pressemelding
Fra i dag får alle togreisende mellom Arna og Bergen glede av nye UIriken tunnel. – En milepæl i moderniseringen av jernbanen i Bergensområdet, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Bergen får Norges grønneste godsterminal18.11.2020 14:31:56 CET | Pressemelding
I 2024 åpner landets første godsterminal som kan driftes helt utslippsfritt. For Bergen sentrum kan det bety 400 færre lastebiler hvert døgn – til glede for myke trafikanter og bedring av luftkvaliteten.
Bane NOR kunngjør stort byggeprosjekt i Bergen på en ny måte10.11.2020 12:42:25 CET | Pressemelding
Med en såkalt forhåndskunngjøring inviterer Bane NOR entreprenører til tidlig involvering om konkurransegrunnlaget og inndelingen av kontraktene i storprosjektet Nygårdstangen-Bergen-Fløen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom