Disputas: Forsvarets bistand til politiet
Kai Spurkland forsvarte torsdag 24. september sin avhandling for graden Ph.d ved Universitetet i Oslo. Tema var Forsvarets bistand til politiet, og de rettslige rammene rundt dette.
Kai Spurkland er politiadvokat i Oslo, men har hatt studieopphold ved Politihøgskolen over en periode på fire-fem år. Den relativt nyutnevnte Ph.d er selvsagt glad for å være i mål etter flere års iherdig innsats.
- Jeg må få takke Oslo politidistrikt og Politihøgskolen for all mulig støtte, og for at jeg fikk anledning til å fullføre denne doktorgraden. Og det å være en del av forskningsmiljøet ved høgskolen har vært både lærerikt, inspirerende og avgjørende. Og så håper jeg selvsagt at mitt arbeid kommer til nytte, jeg har i hvert fall skissert både problemstillinger og muligheter om et omstridt og profilert tema.
På UiOs nettsider presenteres et sammendrag, med følgende konklusjon:
«Avhandlingen avdekker at det er et gap mellom de politiske forventningene om hva Forsvaret kan bistå politiet med – og hva det i dag er rettslig adgang til. En bedre regulering av når og hvordan militære maktmidler kan brukes i politioppdrag, og en bedre opplæring av bistandspersonell, ville øke det rettslige handlingsrommet betydelig. Det er med andre ord et uutnyttet rettslig potensial for bruk av Forsvaret som bistandsressurs for politiet».
Avhandlingen vil senere bli publisert i sin helhet.
Les mer på politihogskolen.no, inkludert link til kronikk i Aftenposten.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
488 87 934
(kl. 09 - 15) - ikke SMS
Bilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg saker fra Politihøgskolen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Politihøgskolen
Egenerklæring erstatter fysiske tester7.1.2021 09:46:48 CET | Pressemelding
Smittesituasjonen i Norge gjør at de fysiske testene i opptaket til bachelorutdanningen blir erstattet av en egenerklæring også i 2021. Men de fysiske kravene i utdanningsløpet står fast.
500 flere skal ta penger fra kriminelle1.12.2020 09:45:31 CET | Pressemelding
500 studenter er tatt opp til Politihøgskolens nye studium om inndragning og pengespor. Det innebærer en betydelig opptrapping i jakten på kriminelle penger.
Prioriterte videreutdanninger23.11.2020 12:53:52 CET | Aktuelt
Restriksjoner mot korona skaper utfordringer. Men i tillegg til bachelorutdanningen prioriterer Politihøgskolen å gjennomføre videreutdanninger inn mot kritiske innsatsområder for politietaten.
Det skal være trygt å være politistudent15.10.2020 12:39:17 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen stiller seg bak politidirektørens tydelige utspill om nulltoleranse mot seksuell trakassering. Dette inkluderer også uønskede hendelser mellom instruktører og politistudenter ved gjennomføring av leiropphold.
Felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene14.9.2020 10:26:48 CEST | Pressemelding
Det iverksettes nå et treårig prosjekt for å etablere felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene. Målet er å utvikle og styrke samvirke, som er avgjørende i kritiske situasjoner.
Flere i politiet skal lære å gå etter pengene10.9.2020 10:28:55 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen lanserer nå et nytt studium om inndragning og pengespor. Dette skal gjøre større deler av politiet i stand til å ta mer midler fra de kriminelle.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom