Disputas 14. juni: "Forebyggende bruk av overvåkingsmetoder i beskyttelsen av nasjonal sikkerhet"
En ny avhandling fra Det juridiske fakultet konkluderer med at forebyggende overvåking kan rettferdiggjøres innenfor rammene av en demokratisk rettsstat. Lovgivningen må imidlertid stille opp en tydeligere norm for hvilke handlinger som kan utløse slik overvåking, og stille tydeligere krav til den dokumentasjonen som kreves for at normen er oppfylt. Avhandlingen presenterer et forslag til formulering av en slik norm.

Master i rettsvitenskap Ingvild Bruce ved Institutt for offentlig rett forsvarer sin avhandling for graden Ph.d: "Forebyggende bruk av overvåkingsmetoder i beskyttelsen av nasjonal sikkerhet" 14. juni.
Siden tusenårsskiftet har mange vestlige sikkerhets- og etterretningstjenester fått utvidet adgang til å overvåke enkeltpersoner med formål å beskytte nasjonal sikkerhet. Overvåking, for eksempel i form av telefon- og romavlytting, kameraovervåking og dataavlesing, er nå tillatt på et tidligere stadium av et hendelsesforløp som kan resultere i terrorhandlinger, angrep på myndighetspersoner eller spionasje. Denne utviklingen er del av en generell preventiv trend, som tillater statene å bruke mer makt overfor sine innbyggere for å redusere risiko og forebygge kriminalitet.
Restrukturering av nasjonal lovgivning
Denne avhandlingen ser lovgivningen om forebyggende bruk av overvåkingsmetoder fra et demokratisk rettsstatsperspektiv. Den tar utgangspunkt i statens plikt til både å beskytte og respektere sine innbyggere, og presenterer et normativt analytisk rammeverk for hvordan den rettslige reguleringen av forebyggende overvåking i størst mulig grad kan respektere grunnleggende rettsstatlige prinsipper. Den anvender dette rammeverket på den nasjonale lovgivningen i tre land – Nederland, Norge og Sverige. Gjennom kritisk analyse og påpekning av svakheter i disse landenes lovgivning, presenterer den en skisse til et rammeverk for restrukturering av den nasjonale lovgivningen i disse – og andre – land.
En tydeligere regel
Avhandlingen konkluderer med at forebyggende overvåking kan rettferdiggjøres innenfor rammene av en demokratisk rettsstat, men at lovgivningen må oppstille en tydeligere norm for hvilke handlinger som kan utløse slik overvåking og stille tydeligere krav til den dokumentasjonen som kreves for at normen er oppfylt. Avhandlingen presenterer et forslag til formulering av en slik norm.
Nøkkelord
Kontakter
Master i rettsvitenskap Ingvild Bruce ved Institutt for offentlig rett, UiO.
Steinar Hafto MyreKommunikasjonssjef
+47 22 85 00 32 / +47 924 15 962
Bilder

Lenker
Om UiO - Det juridiske fakultet
Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Vil dra "fiskejussen" ut av tåka30.5.2022 10:31:32 CEST | Pressemelding
«Fiskejussen» i Norge er ikke veldig oversiktlig per i dag, men det har jusforsker Hjallen Eriksen valgt å gjøre noe med. I sin avhandling ser hun på det rettslige rammeverket for kommersielle fiskerier i Norge.
Straff og hjelp i narkotikasaker for ungdom2.5.2022 10:45:46 CEST | Pressemelding
Unge mennesker i Norge har tradisjonelt blitt bøtelagt for bruk og besittelse av illegale rusmidler. På 2000-tallet har imidlertid påtalemyndighetene bevegd seg bort fra denne praksisen, til et økende fokus på helse- og sosialfaglig oppfølging og kontroll (påtaleunnlatelser med vilkår). Hvordan oppleves disse reaksjonene av ungdommene selv og hva er konsekvensene av en slik praksisendring?
- Spillereglene i krig skal følges av begge parter5.4.2022 08:52:25 CEST | Aktuelt
Podkast: Hvilke regler gjelder i krig, og hvilken betydning har en krigsleders fornuft? Er det juridisk «innafor» å ta livet av en statsleder? Hør generaladvokat Sigrid Redse Johansen og førsteamanuensis Stian Øby Johansen fortelle om betydningen av lover og regler i krig, med eksempler fra krigen i Ukraina.
Jus-eksperter om Ukraina: hvordan stater sammen kan arbeide for fred9.3.2022 15:20:09 CET | Pressemelding
Panelsamtale: Det internasjonale samfunnet ønsker i fellesskap å oppnå en fredelig løsning på konflikten i Ukraina. Vårt panel med jus-eksperter diskuterer hvilke muligheter folkeretten gir. Det blir mulighet til å stille spørsmål.
Russlands invasjon av Ukraina: Krigens rett og juridisk krigføring1.3.2022 05:00:00 CET | Pressemelding
Putin tar folkerettens språk i sin munn når han forsøker å legitimere Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig reiser invasjonen en rekke folkerettslige spørsmål. 2. mars tar forskere fra Det juridiske fakultet tar for seg flere av disse juridiske spørsmålene i en direktesendt paneldebatt med publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom