Diskriminerende politietterforskning
Diskrimineringsnemnda har i to vedtak av 9. mars 2021 kommet til at Vest politidistrikt diskriminerte to fornærmede med funksjonsnedsettelser i forbindelse med etterforskning av anmeldte seksuelle overgrep.

I 2017 mottok Vest politidistrikt to anmeldelser mot samme person knyttet til seksuelle overgrep mot to fornærmede med funksjonsnedsettelser. Begge sakene ble henlagt.
Etter den første anmeldelsen ble det planlagt at Kripos skulle bistå med gjennomføring av et tilrettelagt avhør av fornærmede grunnet fornærmedes kommunikasjonsmåte. Det planlagte avhøret med Kripos ble berammet til fire uker etter anmeldelsen. Dette mente nemnda var diskriminerende fordi anmeldelsen gjaldt en svært alvorlig straffbar handling overfor en person som tilhørte en særlig sårbar gruppe med et stort beskyttelsesbehov. Normalt ville politiet iverksatt etterforskning med stor grundighet og hurtighet, uten å spare på ressurser. Ved å måtte vente fire uker på avhør på grunn av sin kommunikasjonsmåte, ble fornærmede diskriminert.
Avhøret med Kripos ble aldri gjennomført. I stedet ble det gjennomført to tilrettelagte avhør med en lokal avhører på Barnehuset. Nemnda mente at avhørene var for dårlig tilrettelagt til at fornærmede fikk samme mulighet som andre til å forklare seg for politiet. I tillegg var det påfallende at politiet brukte lang tid på å iverksette ordinære etterforskningsskritt som sporsikring og åstedsundersøkelser. Selv om dette hadde utspring i kapasitetsutfordringer og feil fra politiets side, innebar det at fornærmede ble stilt dårligere enn andre, ettersom han ikke hadde samme mulighet som andre til å varsle om manglene. Siden avhørene av fornærmede var mangelfullt tilrettelagt, var saken prisgitt politiets øvrige etterforskning. Når denne også var mangelfull, innebar det samlet sett at fornærmede også ble diskriminert under politiets øvrige etterforskning.
Nemnda kom også til at den andre fornærmede hadde blitt diskriminert. Politiet hadde i den saken overhodet ikke gjennomført avhør av fornærmede. Nemnda la til grunn at en person uten fornærmedes funksjonsnedsettelser og kommunikasjonsmåte ville blitt tatt inn til avhør kort tid etter anmeldelsen. At den mistenkte, på tidspunktet for anmeldelsen, allerede var siktet under etterforskningen av den første anmeldelsen, tilsa også at tilrettelagt avhør ville vært gjennomført dersom det ikke hadde vært for fornærmedes funksjonsnedsettelser.
- Nemnda er i disse sakene tydelig i sine avgjørelser. Avgjørelsene viser at politiet må være særlig bevisst sitt ansvar for å sikre at mennesker med funksjonsnedsettelser får den samme rettssikkerheten som andre», sier direktør i Diskrimineringsnemnda, Ashan Nishantha.
Les avgjørelsene fra Diskrimineringsnemnda i sak 20/99 og i sak 20/98.
Nøkkelord
Kontakter
Ashan NishanthaDirektør
Tel:924 29 706ashan.nishantha@diskrimineringsnemnda.noBilder

Om Diskrimineringsnemnda

Postboks 208 Sentrum
5804 Bergen
+47 90 93 31 25https://diskrimineringsnemnda.no/
Følg saker fra Diskrimineringsnemnda
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Diskrimineringsnemnda på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Diskrimineringsnemnda
Etnisitet skal ikke være bestemmende for hvem som stoppes i politikontroll15.4.2021 10:08:39 CEST | Pressemelding
Diskrimineringsnemnda har i sin ferske avgjørelse av 13. april 2021 kommet til at Trøndelag politidistrikt diskriminerer en mann av afrikansk opprinnelse, i forbindelse med hyppige kontroller i trafikken. Nemnda slår også fast at praksisen med å ikke loggføre slike kontroller er indirekte diskriminerende.
Rekorderstatning fra Diskrimineringsnemnda26.2.2021 10:03:21 CET | Pressemelding
Diskrimineringsnemnda har i enstemmig vedtak av 15.02.2021 tilkjent en klager i overkant av 265 000 kroner i erstatning for økonomisk tap som følge av brudd på likelønnsbestemmelsen i ett av landets fengsler. Klager ble også tilkjent 20 000 kroner i oppreisning.
Nationaltheatret bryter ikke likelønnsbestemmelsen12.2.2021 10:05:13 CET | Pressemelding
I sin avgjørelse av 9. februar 2021 slår Diskrimineringsnemnda fast at Nationaltheatret ikke bryter bestemmelsen i likestillings- og diskrimineringsloven om lik lønn for likt arbeid. Fagforbundet Teater og Scene fikk dermed ikke medhold i sin påstand om at Nationaltheatret bryter forbudet mot diskriminering på grunn av kjønn, ved sin avlønning av kvinnene ved kostymeavdelingen på teateret.
Politihøgskolens opptakskrav er ikke diskriminerende9.2.2021 10:41:32 CET | Pressemelding
I sin ferske avgjørelse av 9. februar 2021 slår Diskrimineringsnemnda fast at Norges Handikapforbunds Ungdom ikke fikk medhold i sin påstand om at det er diskriminerende å ekskludere funksjonsnedsatte fra politiutdanningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom