
Etnisitet skal ikke være bestemmende for hvem som stoppes i politikontroll

Stoppet 10 ganger på 5 år
I en periode på drøye 5 år har politiet stoppet mannen i politikontroll 10 ganger. Ikke ved noen av kontrollene har politiet konkludert med brudd på vegtrafikklovens bestemmelser. «Tilfeldig» sier politiet når klager ber om en begrunnelse for hvorfor han blir stoppet. Denne forklaringen har klager ikke slått seg til ro med, da han mener at hyppige kontroller har sammenheng med hans etnisitet. Klager har derfor anmeldt politidistriktet og polititjenestepersoner, uten at dette har resultert i etterforskning. I juni 2020 brakte han saken inn for Diskrimineringsnemnda med påstand om diskriminering.
Diskriminert på grunn av etnisitet
Nemnda slo fast at politiet klart har stoppet klageren oftere i politikontroll enn det som er vanlig for befolkningen generelt. Når politiet i tillegg selv i et brev til klager har uttalt at det er vanskelig å se en annen begrunnelse for dette enn hans etnisitet, fant nemnda det bevist at Trøndelag politidistrikt har forskjellsbehandlet klager på grunn av etnisitet. Ved vurderingen la nemnda også vekt på at ingen av de mange kontrollene har avdekket forhold som politiet har funnet grunn til å følge opp. Det forelår heller ikke noen saklig, nødvendig eller proporsjonal grunn for opptredenen, og nemnda konstaterte derfor at Trøndelag politidistrikt har diskriminert klager.
Manglende loggføring av politikontroller
Manglende loggføring av politikontroll er en nøytral praksis som i utgangspunktet gjelder alle bilførere, uavhengig av etnisitet. Men nemnda kom altså til at politiet ved flere anledninger har stoppet klageren i kontroll på grunn av hans etnisitet. Fordi manglende protokollering gjør det vanskeligere for ham å påvise om politikontrollene er diskriminerende, stiller politiets praksis klageren dårligere enn andre på grunn av hans etnisitet, noe som utgjør brudd på forbudet mot indirekte diskriminering.
Politiet bør gjennomgå egen praksis
Direktør i Diskrimineringsnemnda, Ashan Nishantha, mener politidistriktet bør gjennomgå sin egen praksis etter nemndas avgjørelse:
- «Politiet er gitt vide fullmakter til å utøve makt overfor befolkningen. Nemndas avgjørelse viser hvor viktig det er at det ikke blir tatt utenforliggende hensyn i den forbindelse. I denne saken bygger nemnda sin avgjørelse på politiets egen erkjennelse av at det er etnisitet som er grunnen til at mannen er blitt stoppet så ofte. Dette bør tilsi at politidistriktet både gjennomgår egen praksis rundt hvem som blir stoppet og den manglende loggføringen av dette.»
Les hele avgjørelsen i sak 20/175 fra Diskrimineringsnemnda.
Nøkkelord
Kontakter
Ashan NishanthaDirektør
Tel:924 29 706ashan.nishantha@diskrimineringsnemnda.noBilder

Om Diskrimineringsnemnda

Postboks 208 Sentrum
5804 Bergen
+47 90 93 31 25https://diskrimineringsnemnda.no/
Diskrimineringsnemnda er et nøytralt, domstolslignende forvaltningsorgan som avgjør saker om diskriminering, trakassering og gjengjeldelse. Sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet er Diskrimineringsnemnda den sentrale aktøren i arbeidet for å gjennomføre diskrimineringslovgivningen.
Diskrimineringsnemnda er et alternativ til domstolsbehandling i diskriminering- og trakasseringssaker. Nemnda har myndighet til å gi pålegg, ilegge tvangsmulkt og i noen saker tilkjenne erstatning og oppreisning. Det er gratis å få en sak behandlet i nemnda.
Nemnda består av fire avdelinger sammensatt av en leder og to faste medlemmer. Alle i nemnda er jurister og lederne har dommererfaring. Nemnda har et sekretariat som forbereder sakene. Diskrimineringsnemnda har kontor i Statens hus i Bergen.
Følg pressemeldinger fra Diskrimineringsnemnda
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diskrimineringsnemnda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diskrimineringsnemnda
Diskriminering av foreldre i arbeidslivet – et vedvarende problem9.12.2021 13:50:15 CET | Pressemelding
Diskriminering av foreldre i arbeidslivet viser seg å være en tilbakevendende problemstilling. Diskrimineringsnemnda har nylig fattet to nye vedtak om diskriminering knyttet til graviditet og foreldrepermisjon, der klagerne fikk tilkjent kroner 15 000 og 50 000 i oppreisning.
Ikkje diskriminerande å oppmode somaliske helsearbeidarar til å koronateste seg13.8.2021 13:09:20 CEST | Pressemelding
Antirasistisk senter klaga Stavanger kommune inn for Diskrimineringsnemnda for diskriminering på grunn av etnisitet. Årsaka var at kommunen hadde oppmoda tilsette i helse- og omsorgstenesta med somalisk bakgrunn om å testa seg for covid-19. I avgjerd av 17. juli kom nemnda fram til at oppmodinga ikkje var i strid med diskrimineringsregelverket.
Fra i dag blir Diskrimineringsnemnda lavterskeltilbud for saker om gjengjeldelse etter varsling1.7.2021 09:36:27 CEST | Pressemelding
Fra 1. juli 2021 har Diskrimineringsnemnda fått myndighet til å avgjøre saker om gjengjeldelse etter varsling i arbeidslivet. Den nye myndigheten skal styrke vernet av varslere ved at man i tillegg til de ordinære domstolene også kan benytte klagetilbudet i nemnda.
Diskriminerende politietterforskning11.3.2021 12:10:58 CET | Pressemelding
Diskrimineringsnemnda har i to vedtak av 9. mars 2021 kommet til at Vest politidistrikt diskriminerte to fornærmede med funksjonsnedsettelser i forbindelse med etterforskning av anmeldte seksuelle overgrep.
Rekorderstatning fra Diskrimineringsnemnda26.2.2021 10:03:21 CET | Pressemelding
Diskrimineringsnemnda har i enstemmig vedtak av 15.02.2021 tilkjent en klager i overkant av 265 000 kroner i erstatning for økonomisk tap som følge av brudd på likelønnsbestemmelsen i ett av landets fengsler. Klager ble også tilkjent 20 000 kroner i oppreisning.