Boligmappa

Digital dokumentasjons-boom i boligmarkedet

Del

Strengere opplysningsplikt ved kjøp og salg av bolig fører til økning i digital boligdokumentasjon blant boligeiere og fagfolk. Siden i fjor har bruken av Boligmappa, boligens servicehefte, skutt i været.

Siden i fjor har Boligmappa, som er boligens digitale servicehefte, hatt en økning i antall boligmapper på over 80 prosent, og nylig passerte Boligmappa 1 million mapper. 

Produktsjef i Boligmappa, Per-Christian Svendsen, mener årsaken til den raske veksten er at stadig flere håndverkere leverer dokumentasjon digitalt, samtidig som bransjen erfarer at boligeiere har blitt mer opptatt av dokumentasjon. 

– De kommende regelendringene i avhendingsloven gjør også at det vil bli enda viktigere å kunne fremvise god dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig, sier Svendsen, som også er en av gründrne bak Boligmappa. Endringene innebærer blant annet at selger må gi uttømmende informasjon om boligen. 

Boligmappa er en gratis nettjeneste for alle som eier egen leilighet, hus eller hytte. Hvis selgere, eiendomsmeglere og takstmenn lagrer sin dokumentasjon i Boligmappa, vil alle få informasjon om boligens historikk. Siden Boligmappa følger gårds- og bruksnummer vil kjøpere kunne sjekke hvilke opplysninger som er gitt ved tidligere salg. 

Strengere dokumentasjonsplikt
Svendsen får støtte av generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten A. Meyer. 

– Det blir stadig mer fokus på dokumentasjon ved salg av bolig. Både fordi tilstandsrapportene har blitt mer grundige, men også fordi det er flere som innser at vi kommer til å få et strengere regelverk i løpet av året for opplysningsplikt ved salg av bolig, sier Meyer.  

– God dokumentasjon er viktig. Særlig i forbindelse med salg av bolig. Kan man dokumentere hvordan badet ble pusset opp og hvem som gjorde det, får man en bedre tilstandsrapport enn hvis man ikke har papirene i orden, sier Meyer. 

Reduserer bruken av svart arbeidskraft
Boligmappa stiller strenge krav til seriøsitet hos håndverkerne. Alle bedriftene som ønsker å sende dokumentasjon blir kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

– For å få dokumentasjon må du bruke seriøse håndverkere. Dette bidrar til å redusere bruken av svart arbeidskraft, sier Svendsen. 

Svendsen oppfordrer boligeiere til å etterspørre dokumentasjon når man hyrer håndverkere.

– Boligeier er for eksempel lovpålagt å oppbevare dokumentasjon om det elektriske anlegget. Får du dokumentasjon i mappa di, slipper du å tenke noe mer på det. Vi har hørt gladhistorier om folk som har fått EL-tilsynet på besøk. Boligeierne har blitt glade når de blir bedt om å sjekke Boligmappa, og fått tommelen opp av offentlige tilsyn på at papirene var i orden, sier Svendsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Markedssjef i Boligmappa, Eirik Vigeland, 99150246
Forbruker- og komm.sjef i Huseiernes Landsforbund, Carsten Pihl, 90740612

Bilder

Last ned bilde
– De kommende regelendringene i avhendingsloven gjør også at det vil bli enda viktigere å kunne fremvise god dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig, sier produktsPer-Christian Svendsen.
– De kommende regelendringene i avhendingsloven gjør også at det vil bli enda viktigere å kunne fremvise god dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig, sier produktsPer-Christian Svendsen.
Last ned bilde
Morten A. Meyer
Morten A. Meyer
Last ned bilde

Dokumenter

Om Boligmappa

Boligmappa
Stensarmen 4
3112 Tønsberg

https://www.boligmappa.no

Boligmappa.no er en gratis nettjeneste som for alle som eier egen leilighet, hus og hytte. Boligmappa er boligens servicehefte, som følger gårds- og bruksnummer, noe som gjør dokumentasjon tilgjengelig for både dagens og fremtidige eiere av boligen. Boligmappas største eier er Ambita AS, som er heleid av Næringsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Boligmappa

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Boligmappa på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Boligmappa