Digital disputas om rus og fangebehandling
Cand. polit Janne Henriette Ingarsdotter Helgesen har forsvart sin avhandling «Straff og velferd i fangebehandling av rusmiddelbrukere – en kvalitativ analyse av empowerment og samarbeid i norske rusmestringsenheter».

Helgesen er til daglig leder av to seksjoner for politiledelse og sivile utdanninger ved Politihøgskolen i Oslo. Avhandlingen for graden Phd ble avlagt torsdag 16. april ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo (UiO). Universitetet er for tiden stengt grunnet tiltakene mot korona, og derfor ble dette en digital disputas.
- Det ble jo en spesiell opplevelse, men for meg fungerte den digitale disputasen utmerket. UiO la alt utmerket til rette, og jeg fikk opplevelsen av en fin faglig gjennomgang uten at noe manglet, egentlig. Nå er jeg bare glad og lettet over å ha nådd i mål, og for responsen, sier Janne Helgesen.
Her er et utdrag av sammenfatningen, slik avhandlingen er presentert på instituttets nettside:
Innsatte med rusmiddelproblemer utgjør en stor del av den norske fangebefolkningen. Mange av dem har behov for, og ønsker, behandling og rehabilitering under soning. Rusmestringsenhetene i norske fengsler er et tilbud som innsatte med rusmiddelproblemer kan søke seg til for å få et tilpasset soningstilbud. Det er et mål at de skal støttes i endringsprosesser slik at de bedre kan mestre egne problemer og få økt kontroll og selvstyring i egne liv – ofte omtalt som empowerment.
Omfattende empiri
Avhandlingen har et omfattende datamateriale. Dette består av observasjoner ved fem rusmestringsenheter og intervjuer med 72 innsatte, ansatte og ledere i kriminalomsorgen og spesialisthelsetjenesten. Resultatene viser blant annet at noen rusmestringsenheter praktiserer i tråd med de politiske ambisjonene og empowerment-idealene, slik at innsatte opplever å få adekvat hjelp til å mestre sine problemer. Ved andre enheter dominerer fortsatt kontroll og sanksjoner soningstilbudet, og behandlings- og rehabiliteringstilbudet er fraværende.
Samarbeidsutfordringer og styring
Når det gjelder samarbeidsprosessene mellom yrkesgruppene, viser resultatene at disse påvirkes negativt av fengslenes rigide styringsform, og hvordan de ansatte styres og ledes i rusmestringsenhetene. Samtidig spiller også ansattes ulike organisasjonsmessige tilknytning til fengselet, og profesjonelle bakgrunner, en rolle for samarbeidsklima. Samlet sett lykkes ansatte kun til dels å samarbeide med hverandre, noe som igjen medfører at innsatte ikke fullt ut får det koordinerte behandlings- og rehabiliteringstilbudet de ønsker seg, og lovmessig har krav på.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Tel:488 87 934 (kl. 09 - 15) - ikke SMSpresse@phs.noBilder

Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg saker fra Politihøgskolen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Politihøgskolen
Egenerklæring erstatter fysiske tester7.1.2021 09:46:48 CET | Pressemelding
Smittesituasjonen i Norge gjør at de fysiske testene i opptaket til bachelorutdanningen blir erstattet av en egenerklæring også i 2021. Men de fysiske kravene i utdanningsløpet står fast.
500 flere skal ta penger fra kriminelle1.12.2020 09:45:31 CET | Pressemelding
500 studenter er tatt opp til Politihøgskolens nye studium om inndragning og pengespor. Det innebærer en betydelig opptrapping i jakten på kriminelle penger.
Prioriterte videreutdanninger23.11.2020 12:53:52 CET | Aktuelt
Restriksjoner mot korona skaper utfordringer. Men i tillegg til bachelorutdanningen prioriterer Politihøgskolen å gjennomføre videreutdanninger inn mot kritiske innsatsområder for politietaten.
Det skal være trygt å være politistudent15.10.2020 12:39:17 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen stiller seg bak politidirektørens tydelige utspill om nulltoleranse mot seksuell trakassering. Dette inkluderer også uønskede hendelser mellom instruktører og politistudenter ved gjennomføring av leiropphold.
Disputas: Forsvarets bistand til politiet25.9.2020 09:08:29 CEST | Pressemelding
Kai Spurkland forsvarte torsdag 24. september sin avhandling for graden Ph.d ved Universitetet i Oslo. Tema var Forsvarets bistand til politiet, og de rettslige rammene rundt dette.
Felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene14.9.2020 10:26:48 CEST | Pressemelding
Det iverksettes nå et treårig prosjekt for å etablere felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene. Målet er å utvikle og styrke samvirke, som er avgjørende i kritiske situasjoner.
Flere i politiet skal lære å gå etter pengene10.9.2020 10:28:55 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen lanserer nå et nytt studium om inndragning og pengespor. Dette skal gjøre større deler av politiet i stand til å ta mer midler fra de kriminelle.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom