NAF

Dette var årsakene til bilberging i sommer

Del

Startproblemer, motorstopp, flatt batteri og punktering topper listen over årsaker til at nordmenn trengte bilberging i sommer.

Sommer og ferietid er høysesong for at nordmenn trenger veihjelp (Foto: NAF)
Sommer og ferietid er høysesong for at nordmenn trenger veihjelp (Foto: NAF)

- Sommeren er høysesong for bilferie og det er flere som trenger hjelp langs veiene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Flatt batteri er startbatteriet

Til tross for stadig økende andel elbiler på veiene, er ikke strømtomme elbiler en stor årsak til at feriebilistene trenger bilberging. I juni var det faktisk flere som kjørte tom for drivstoff enn antallet som gikk tom for strøm, viser NAFs opptelling av bilbergingsårsaker i juni og juli i år.

- De fleste er flinke til å beregne rekkevidde på elbilen sin, også på lengre turer som krever mer planlegging og flere ladestopp, sier Handagard.

Derimot er starttrøbbel og tomt 12-voltsbatteri en av hovedgrunnene til å ringe bilbergerne for alle bilister. Det finnes nemlig startbatterier i alle biler, også elbiler. Det meste av elektronikken er avhengig av dette batteriet.

Fyller feil drivstoff og låser inn nøkler

Både antallet utrykninger på grunn av innelåste nøkler og feilfylling av drivstoff økte i juli måned. Dette er en tendens NAF også har registrert tidligere år.

- Både at vi kjører flere kilometer om sommeren og at vi kanskje er litt i feriemodus kan være med å forklare disse utslagene. Til tross for at det er ferie kan vi få dårlig tid og bli stresset, sier Handagard.

Trøsten er at NAF-mannskapene prøver å fikse feilen på stedet, så et uhell betyr ikke nødvendigvis at bilen må flere dager på verksted.

Det er også enkle grep du kan ta selv for å redusere risikoen for uhell: Jevnlig vedlikehold og service av bilen tar ned risikoen for motorstopp, og vedlikeholdslading av startbatteriet er en annen enkel forsikring. Riktig lufttrykk i dekkene reduserer sjansen for punktering.

Topp 7 årsaker til at vi ringer veihjelp i ferien:

  1. Starttrøbbel
  2. Motorstopp
  3. Punktering
  4. Flatt batteri
  5. Feil på hjul/oppheng
  6. Defekte bremser
  7. Nøkler låst inne i bil

Biler kjørt tom for drivstoff eller strøm utgjør en svært liten andel av veihjelpsoppdragene. I juni var det færre enn 30 slike oppdrag til sammen, og i juli færre enn 40.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sommer og ferietid er høysesong for at nordmenn trenger veihjelp (Foto: NAF)
Sommer og ferietid er høysesong for at nordmenn trenger veihjelp (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom