
Dette kan bli gull verdt i sirkulærøkonomien

Det grønne skiftet vil kreve overganger til nye produkter og tjenester som gir mye mindre negative konsekvenser for klimaet og miljøet vårt.
Foreløpige resultater fra NORCE-forskere viser at mikroalger som fôres med insektavfall fra melbillelarver vokser raskere, fordi dette avfallet tilfører viktige næringsstoffer som algene enkelt klarer å absorbere. Mikroalgene i disse forsøkene er rike på proteiner.
I tidligere studier har NORCE også sett positive resultater (dvs. et høyere innhold), da av omega-3-fettsyrer fra mikroalger dyrket med insektavfall.
– I takt med utviklingen av sirkulærøkonomien, med flere grønne arbeidsplasser, kan mikroalger definitivt spille en viktig rolle i å konvertere avfallsstrømmer, og sørge for verdiskaping over tid, sier forsker Dorinde Kleinegris i NORCE.
Hun leder forskningsinnsatsen i NORCE som gjøres innen mikroalger.
Nå håper Kleinegris å gjennomføre dyrking i større skala, ikke minst fordi en slik utnyttelse av avfall treffer midt i blink når det gjelder bærekraftige løsninger, og nye verdifulle ressurser i sirkulærøkonomien.
For å kunne utnytte mikroalger i en bærekraftig matproduksjon, blir det viktig å avdekke hvilke avfallstyper mikroalger kan dyrkes best med. Forskerne så temmelig raskt at kombinasjonen insektavfall og mikroalger har potensial. Det samme gjelder også mikroalgedyrking med matavfall.
Mikroalger brukes allerede som ingrediens i fiskefôr, men har også potensial for bruk i mange matvarer og ulike produkter, som for eksempel ingredienser i tekstiler, bygningsmaterialer eller skosåler.
– I både Norge og EU fokuseres det nå på nye næringskilder, innovative måter å redusere avfall på, styrking av bærekraften og å øke effektiviteten i matproduksjonssystemene, fortsetter Kleinegris.
I et nytt prosjekt kalt WasteNOmore søker NORCE - sammen med flere selskaper - støtte gjennom Forskningsrådets program Grønn Plattform.
NORCE vil sammen med industri, offentlige aktører og andre forskningsinstitutter etablere et konsortium som kan redusere omfanget av importerte vegetabilske fôringredienser som soyaprotein og genmodifisert raps.
Man ser for seg å erstatte slike ingredienser med fôringredienser som krever inntil 12 ganger mindre areal og inntil 450 ganger mindre vann.
Sammen med renovasjonsselskapet BIR, som er samarbeidspartner i WasteNOmore, utforsker NORCE hvilke typer matavfall som kan benyttes i mikroalgeproduksjon. BIR er et av Norges største renovasjonsselskap.
– Vi tror den beste måten å behandle matavfall og organisk avfall på, er ved å kombinere ulike behandlingsmetoder som biogass, mikroalger, insekter, mikrober som bakterier, gjennom fermenteringsprosesser, med mer, sier Toralf Igesund, FoU sjef i BIR.
Les mer om initiativet WasteNOmore her.
Nøkkelord
Kontakter
Dorinde Kleinegris
Forsker - leder forskningsinnsatsen i NORCE innen mikroalger
Telefon: +47 56 10 74 22
Epost: dokl@norceresearch.no
Gro Elin Kjæreng Bjerga
Forskningsleder Marin bioteknologi
Telefon: +47 56 10 74 04
Mobil: +47 907 81 736
Andreas R. GravenSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 561 07 033Tel:+47 909 80 298angr@norceresearch.noBilder


Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Høy turnover i Agder – over halvparten forsvinner etter 4 år31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidstakere som kommer til Agder har høy sannsynlighet for å forlate jobben i regionen etter kort tid. Kun 45 % jobber fortsatt i Agder etter 4 år.
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.