Det skal være trygt å være politistudent
Politihøgskolen stiller seg bak politidirektørens tydelige utspill om nulltoleranse mot seksuell trakassering. Dette inkluderer også uønskede hendelser mellom instruktører og politistudenter ved gjennomføring av leiropphold.
Dette er grunnlaget som politidirektøren har formidlet.
Disse tiltakene ble innført i 2018:
- Brev ut til intruktører som skal delta på våre leiropphold. Vi tydeliggjør ansvar og rolle, og gjør oppmerksom på at det ikke skal foregå tilnærmelser og upassende relasjoner med studenter.
- Ved oppstart av samlingene gjentas dette, også studentene får samme beskjed, om sitt ansvar.
- Vi har også lagt restriksjoner på sammenkomster og fester.
- Ved enkelte tilfeller har instrukører fått beskjed om at vi ikke ønsker vedkommende tilbake i vårt arbeid.
Bakgrunnen for tiltakene fra 2018 og fremover var tips fra studentmiljøet.
Etter at det nå ble fornyet fokus på dette temaet, vil vi ha en dialog overfor studentrådene våre. Hensikten er å få så mye informasjon og oppdaterte inntrykk som mulig, direkte fra studentene. Vi vil også understreke og minne om våre varslingskanaler. Vi ønsker at studenter som opplever noe ubehagelig skal si klart ifra.
Ledelsen ved høgskolen har også sendt ut informasjon til alle ansatte ved høgskolen. Det er en redegjørelse om hva vi har gjort, og hva vi nå gjør, for å møte disse utfordringene. Våre ledere og ansatte vil ta imot eventuelle meldinger fra studenter på en god måte, og dessuten veilede om hvordan det kan varsles, også anonymt.
Så langt har vi ikke kunnskap og informasjon om konkrete saker som kan berettige oppfølging som personalsaker, eller inn mot mulig anmeldelse og etterforskning. Men vi vil ikke nøle med å ta tak i slike saker, hvis vi har tilstrekkelig grunnlag.
Vi har dyktige instruktører, både ansatte ved Politihøgskolen og fra politidistriktene. Det kan være at noen få har ødelagt for de mange, når det gjelder opptreden og inntrykk. Dette kan oppleves belastende. Vi vil også følge opp i dette sporet, med støtte - men med klare forventinger om hva som er greit og ikke.
Vi har frem til nå fått noen eksempler fra et pågående forskningsarbeid. Vi vil sette oss grundig inn i rapporten fra forskerne når den er klar, og på veien dit vil vi også nå be om en ny orientering om funnene så langt. Dette er viktig for å treffe med tiltak, og om vi skal iverksette flere. Så vil det sikkert bli debatt om denne rapporten, som ved all forskning. Uansett er vi opptatt av det forebyggende arbeidet videre.
Det skal være nulltoleranse i etaten for seksuell trakassering. Og det skal være trygt å være student på Politihøgskolen.
Nina Skarpenes
Rektor
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
488 87 934
(kl. 09 - 15) - ikke SMS
Bilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg saker fra Politihøgskolen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Politihøgskolen
Egenerklæring erstatter fysiske tester7.1.2021 09:46:48 CET | Pressemelding
Smittesituasjonen i Norge gjør at de fysiske testene i opptaket til bachelorutdanningen blir erstattet av en egenerklæring også i 2021. Men de fysiske kravene i utdanningsløpet står fast.
500 flere skal ta penger fra kriminelle1.12.2020 09:45:31 CET | Pressemelding
500 studenter er tatt opp til Politihøgskolens nye studium om inndragning og pengespor. Det innebærer en betydelig opptrapping i jakten på kriminelle penger.
Prioriterte videreutdanninger23.11.2020 12:53:52 CET | Aktuelt
Restriksjoner mot korona skaper utfordringer. Men i tillegg til bachelorutdanningen prioriterer Politihøgskolen å gjennomføre videreutdanninger inn mot kritiske innsatsområder for politietaten.
Disputas: Forsvarets bistand til politiet25.9.2020 09:08:29 CEST | Pressemelding
Kai Spurkland forsvarte torsdag 24. september sin avhandling for graden Ph.d ved Universitetet i Oslo. Tema var Forsvarets bistand til politiet, og de rettslige rammene rundt dette.
Felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene14.9.2020 10:26:48 CEST | Pressemelding
Det iverksettes nå et treårig prosjekt for å etablere felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene. Målet er å utvikle og styrke samvirke, som er avgjørende i kritiske situasjoner.
Flere i politiet skal lære å gå etter pengene10.9.2020 10:28:55 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen lanserer nå et nytt studium om inndragning og pengespor. Dette skal gjøre større deler av politiet i stand til å ta mer midler fra de kriminelle.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom