Det haster med god og riktig plastmerking
Bionedbrytbar plast kan være en del av løsningen på plastforurensing, men har også komplekse utfordringer. Merking av plastprodukter som «biologisk nedbrytbar» uten å forklare hvilke forhold som er nødvendig for at de skal nedbrytes, kan forårsake forvirring blant forbrukere og nye miljøutfordringer.

- Beslutningstakere har en jobb å gjøre. Og det haster, mener Gunhild Bødtker, forsker i NORCE. Hun har sammen med forskerkollegaer rundt omkring i Europa arbeidet frem en SAPEA-rapport om bionedbrytbar plast i miljøet. Forskere har undersøkt vilkårene og kriteriene der bionedbrytbare plastprodukter kan være et bedre alternativ for miljøet sammenlignet med vanlig plast.
Begrense plastbruk
Forskerne mener at å erstatte vanlig plast med bionedbrytbar plast kan være et bedre alternativ for miljøet der det er vanskelig eller dyrt å fjerne plasten. Men de anbefaler å begrense bruken av bionedbrytbar plast i det åpne miljøet til spesifikke produkter der gjenbruk og resirkulering ikke er mulig eller hensiktsmessig i forhold til ressursbruk. Det kan for eksempel være plast brukt i jordbruk og fiske, og fyrverkeri der nedslagsfeltet er tilfeldig og opprydding vanskelig. Men, for de fleste plastprodukter er det best å redusere forbruk og legge til rette for gjenbruk og resirkulering.
Uttrykket bionedbrytbar plast betyr nemlig ikke at plastmaterialet vil biologisk nedbrytes hvor som helst, eller innen rimelig kort tid. Hastigheten for nedbrytning er ikke bare avhengig av materialet plasten er laget av, den avhenger også av forholdene i miljøet der plasten havner.
Det er også viktig å skille mellom plast som er beregnet for biologisk nedbrytning i industrielle komposteringsanlegg og plast tiltenkt nedbrytning i naturlige miljø.
- Derfor er det viktig at godkjenning, eller sertifisering, av produkter som bionedbrytbar er knyttet til det miljøet plasten sannsynligvis ender opp i. Dersom bionedbrytbar plast havner i «feil» miljø i forhold til sertifiseringen kan nedbrytningshastigheten bli lenger og miljøkonsekvensene mer negative, sier Bødtker.
Plast kan bare betraktes som bionedbrytbar hvis den omdannes fullstendig av mikroorganismer til CO2 (og metan hvis miljøet er fritt for oksygen) og ny biomasse innen rimelig tid. Plastprodukter som bare brytes ned i mindre biter som ikke er biologisk nedbrytbar, er ikke en forbedring i forhold til vanlig plast. Det er videre viktig at hele plastproduktet blir brutt ned, inklusiv eventuelle tilsetningsstoffer i det ferdige produktet.
Bekymret over jordhelsen
- Et annet miljøaspekt er tilførsel av ekstra karbon, eller næring til naturlige miljø, som en konsekvens av bionedbrytning, forteller Bødtker.
Per i dag har vi ikke klart for oss de langsiktige økologiske konsekvensene av bionedbrytbar plast i miljøet.
- Vi vet ikke hva denne type plast gjør med f.eks. jordhelsen. En konkret bekymring er at bionedbrytbar jordbruksplast akkumulerer i jorden over tid, eller ender opp i elver der det er andre nedbrytningsbetingelser, avslutter Bødtker.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson: Gunhild Bødtker, forsker i NORCE, tlf.: 56 10 71 08 / 97 65 81 54, e-post: gubo@norceresearch.no
Veronica HelleRådgiver kommunikasjon
+47 995 50 421
Bilder

Lenker
Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg saker fra NORCE
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NORCE
Laks og sjøørret i småvassdragene trues22.2.2021 17:00:00 CET | Pressemelding
Rømt oppdrettslaks truer villaks og sjøørret – også i mindre kystvassdrag. Genetiske analyser viser til dels ekstremt høy grad av oppdrettsopphav, tilnærmet det en skulle kunne forvente om alle individer var avkom etter rømt oppdrettslaks.
De fleste barnehager markerer samisk nasjonaldag, men utover det er innsatsen laber5.2.2021 23:53:26 CET | Pressemelding
Samisk kultur er ikke et gjennomgripende perspektiv i norske barnehager, selv om det i rammeplanen står at samisk kultur skal synliggjøres. Dette kommer frem i ny NORCE-rapport.
Skal redusere unødvendig antibiotikabruk28.1.2021 09:33:14 CET | Pressemelding
Forskere har i nytt prosjekt mål om å redusere unødvendig bruk av antibiotika med 40 %. Dette er viktig for at antibiotika også i fremtiden kan være en effektiv behandling mot alvorlige infeksjonssykdommer.
Sjelden laks observert for første gang på 100 år14.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Den sjeldne laksen bleke er observert i et nytt område i Otravassdraget. Det gir forskerne økt tro på at bestanden er på vei opp.
NAMC - North Atlantic Microplastic Centre åpnes onsdag 9. desember 20209.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
NAMC - North Atlantic Microplastic Centre åpnes i dag onsdag 9. desember med streamet åpningsshow mellom klokken 11.00 og 12.00.
Landbruket fyller norske elver med plast24.11.2020 12:53:39 CET | Pressemelding
Fra Storåna i Bjerkreim i Rogaland i sør- til Eidselva i Nordfjord i nord. 43 elver og 200 kilometer elvebunn er saumfart. Vi fant rundballfolie i nesten alle elvene og vi finner tre ganger så mye plast fra landbruk som alle andre kilder til sammen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom