Frende Forsikring

Det er på skolen barn oftest skader seg

Del

Foreldre har svart på hvor barna deres skader seg. Skolen troner på toppen og nå starter et nytt skoleår.

Lek og moro på skoleplassen. Dette er også stedet hvor barn oftest skader seg. Foto: Unsplash.
Lek og moro på skoleplassen. Dette er også stedet hvor barn oftest skader seg. Foto: Unsplash.

- Nå møtes mange ivrige barn igjen for første gang etter en lang sommer. Det kan føre til mange uhell og ulykker, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Han er ikke overrasket over at skolen er skadestedet foreldre flest svarer i undersøkelsen som er utført av Norstat for Frende.

- Barn tilbringer masse tid på skolen og store deler av dagen brukes ikke rolig bak en pult. Friminutt, fritimer og gym er steder der de fleste kan huske å ha fått seg en trøkk, sier han. 

Her skader barna seg

  1. Skolen
  2. Trampoline
  3. Sykkel
  4. Trening
  5. Sparkesykkel
  6. Bil
    (Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat)

Tall fra SSB viser at 20 prosent av de mellom 0 og 19 år var innom legevakten i løpet av 2020. Totalt var det nesten 60 000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader. 

- Når barn og unge samles igjen på skolen forventer vi at det blir en del brudd og småskader, sier Skjerven. 

Knall og fall 
Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år. Ulykker er den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen.

- Ungdommer er blant de som skader seg oftest, forteller legen i Frende. Små barn fra 0-4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader.

Så lenge de er på skolen, SFO eller i barnehagen er norske barn forsikret, hjemme er det egne forsikringer som gjelder.

- Mange foreldre tenker ikke over dette, sier Helge Skjerven i Frende. I dag har halvparten av alle norske barn en egen barne- eller ulykkesforsikring som kommer i tillegg til det det offentlige betaler av lege- og sykehusutgifter ved barns sykdom og skade.

Mange slår seg på trampolinen 
På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner. Selv om antallet skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt, ber Skjerven foreldre være obs på spesielt en type skade.

- En fin sensommer med trampolinelek ender fort med tannskader. Barn kolliderer i lekekamerater eller voksne som blir med på hoppingen, sier Helge Skjerven.

- Foreldre har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline. De kan også risikere å bli erstatningsansvarlige om andres barn blir skadet, sier han.

Husk hjelm!

Inne på topp fem finner vi også sykkel- og sparkesykkelulykker.

- Husk hjelm, hver gang. Enten det er sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard. Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken, sier legen.  

Mange ulykker kan unngås 
Helge Skjerven understreker at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser.

- Det er flere gode tiltak du kan gjøre hjemme for å forhindre ulykker. Sklisikring, sikring av trapper, rekkverk og komfyr er noen klassiske eksempler, sier legen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lek og moro på skoleplassen. Dette er også stedet hvor barn oftest skader seg. Foto: Unsplash.
Lek og moro på skoleplassen. Dette er også stedet hvor barn oftest skader seg. Foto: Unsplash.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom