Utviklingsfondet

Desperat situasjon på bakken i Nepal

Del

Lockdown fører til akutt matmangel på landsbygda i Nepal. På grunn av nedstengningen står bøndene nå i fare for å ikke ha tilgang til frø når sesongen starter. Det betyr ikke bare mangel på mat neste uke, men neste måned og måneden etter det. Dersom bøndene ikke får plantet nå hjelper det ikke at samfunnet åpnes igjen om noen uker. Da vil det være for sent.

Tomme gater under lockdown. Foto: Utviklingsfondet
Tomme gater under lockdown. Foto: Utviklingsfondet

Småbonden Dan Bahadur Gharti lever av å dyrke grønnsaker. Han forteller om en desperat situasjon siden koronaviruset kom til Nepal.

- Da viruset begynte å spre seg og landet stengte ned sto jeg plutselig ovenfor et umulig dilemma. På den ene siden var jeg redd for at familien min skulle bli syk, men på den andre siden var jeg oppriktig bekymret for at vi ville sulte i hjel om vi ikke fikk tak i frø. Uten frø kunne jeg ikke komme i gang med plantingen i tide. Alle grønnsakene våre fra forrige sesong var for lengst solgt eller spist, og åkeren tom. Jeg tenkte at jeg kom til å dø, forteller Bahadur.

Stedene Bahadur pleier å få tak i frø har som mange andre private bedrifter måttet stenge ned. Det har gjort frø fra lokale frøbanker uvurderlige i krisesituasjonen Nepal nå står i. Til sammen 20 lokale frøbanker dekker nå gapet og sikrer at mange kommer i gang med plantingen i tide, sier Thapa Balaram, direktør for den nepalske organisasjonen LI-BIRD. Frøbanker ble også redningen for Bahadur.

Historier som den Bahadur forteller er desverre ikke unik. En annen småbonde, Purna Khatri, rapporterer også om den desperate situasjonen:

- Dette handler om liv og død for dagarbeidere som meg. Jeg hadde ingen andre alternativer enn å spise risen som egentlig skulle sås til neste år.

Khatri har nå fått tilgang til nye frø gjennom en lokal organisasjon som jobber sammen med Utviklingsfondet. 

Dramatisk utvikling de siste ukene

- Vi har sett en kraftig økning i registrerte koronasmittede og døde de siste ukene i landene Utviklingsfondet arbeider: Etiopia, Malawi, Nepal, Somalia, Mosambik og Guatemala. Det betyr at det er nå selve viruset rammer befolkningen og helsesystemene i disse og mange andre fattige land. Tiltakene mot spredning kan ha forsinket smitten noe, men har også rammet fattige hardt med økt matmangel og fattigdom, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet.

Situasjonen i Nepal viser hvor sårbare småbøndene er når transporten til og fra markedene stopper opp som følge av nedstengningen fordi de fattigste verken får tak i frø eller får solgt varene sine. Småskala landbruk er en kritisk sektor for å sikre de fattige tilgang til mat i koronakrisa. Myndighetene må derfor legge til rette for at også småbønder kan fortsette å produsere og selge mat og dermed trygge matsikkerherheten i befolkningen, fortsetter Odegard. 

Krisen fortsetter

I Nepal og en rekke andre land er det nå en økende bølge av mennesker som tar til gatene for å protestere mot myndighetenes håndtering av koronakrisen. Ifølge Nepali Times var gatene i Kathmandu fylt av protesterende ungdommer i går. 

Den globale koronakrisen setter nå 50 års fremgang med redusert fattigdom og sult på spill. FN melder om at verden kan stå ovenfor den verste matkrisen på over 50 år. Det trengs umiddelbar handling for å snu den dramatiske situasjonen. Myndighetene i alle land bes nå om å innføre umiddelbare tiltak for å unngå krisen. 

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi har opplevd i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk.

Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tomme gater under lockdown. Foto: Utviklingsfondet
Tomme gater under lockdown. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Utdeling av såfrø. Foto: Utviklingsfondet
Utdeling av såfrø. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Frø er avgjørende for at krisen ikke skal forplante seg til neste sesong. Foto: Utviklingsfondet
Frø er avgjørende for at krisen ikke skal forplante seg til neste sesong. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Frø deles ut i Dangisharan, Nepal. Foto: Utviklingsfondet
Frø deles ut i Dangisharan, Nepal. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom