PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Derfor er det uansvarlig å innfri kravene i barnehagestreiken

Del

Kort tid etter at fagforeningene hyllet tjenestepensjonsordningen i PBL, fremstiller de samme personene ansatte i våre medlemsbarnehager som pensjonstapere. Det er oppsiktsvekkende unyansert.

Lønns- og pensjonsvilkårene i tariffområdet til PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er samlet sett fullt på høyde med det som du finner i kommunale barnehager, men innretningene er litt ulike.

Organisasjonene som nå krever «anstendig pensjon», omtalte inntil nylig tjenestepensjonen i PBL-området som selve gullstandarden i sektoren.

Og det holder vi med dem i: Ifølge Storebrands beregninger forventes det at en stor andel av de ansatte vil få titusener av kroner i høyere årlig utbetaling gjennom PBLs tjenestepensjon, sammenlignet med den offentlige tjenestepensjonen.

Men så består riktig nok pensjonsutbetalingene knyttet til arbeidsgiver av to deler: En stor del som heter tjenestepensjon og en mindre del som heter AFP.

Hovedårsaken til konflikten i årets hovedoppgjør er at fagforeningene har stilt ultimatum om at PBL avvikler sin egen AFP-ordning og går inn i fellesordningen for privat AFP.

En slik overgang vil ha en engangskostnad på mer enn 1,4 milliarder kroner. Dette er alene over en milliard kroner mer enn et lønnsoppgjør på nivå med kommunal sektor ville kostet.

Engangskostnaden ville hatt katastrofale konsekvenser for mange barnehager som allerede sliter med å få endene til å møtes. Derfor ville det vært uansvarlig av PBL å akseptere fagforeningenes ultimatum.

Bakteppet for årets hovedoppgjør er dessuten mer krevende enn kanskje noen gang før.

Hvert år går én av tre private barnehager med underskudd. I fjor vedtok stortinget å redusere pensjonstilskuddene til private barnehager med 600 millioner kroner, noe som er mer enn barnehagenes samlede overskudd i 2020.

På toppen av dette merker barnehagene den økte prisveksten i samfunnet, uten at dette på kort sikt blir kompensert.

For PBL er det viktig å sikre gode lønns- og pensjonsbetingelser for alle ansatte i sektoren, uavhengig av hvilken barnehage de jobber i. Men justeringer i vilkårene må skje gjennom kloke forhandlinger – og ikke gjennom å hasteinnføre kostbare ordninger som vil gå på bekostning av tilbudene til barna og sende en rekke barnehager til skifteretten.

Jørn-Tommy Schjelderup
administrerende direktør
PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jørn-Tommy Schjelderup er administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).
Jørn-Tommy Schjelderup er administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).
Last ned bilde

Om PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
Prinsens gate 91
8003 Bodø

75553700https://www.pbl.no/

PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager. PBL har 2.100 medlemsbarnehager med om lag 35.000 ansatte og 118.000 barn. 

Følg pressemeldinger fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Debattinnlegg: Tanker ved streikens slutt17.11.2022 15:58:19 CET | Debattinnlegg

Nylig ble PBL enig med Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta om en ny hovedavtale og hovedtariffavtale for perioden 2022-2024. Dermed er en altfor lang barnehagestreik endelig over. Streik er alltid krevende – for alle involverte. Og nesten alltid rammes en uskyldig tredjepart når arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden forhandler om tariff og ikke blir enige. Når det blir streik i en barnehage, rammes tredjepart ekstra hardt. For ikke bare er gode barnehager svært viktige for barna, de er i mange tilfeller helt avgjørende for å få arbeids- og familielivet til å fungere. Vi har de siste ukene fått tilbakemeldinger fra mange foresatte som har opplevd situasjonen som svært krevende. Beskrivelsene av en hverdag som ikke går opp, har ikke overrasket, men de har gjort inntrykk. Den første streiken i PBLs tariffområde på mer enn 20 år kom dessuten på et svært ubeleilig tidspunkt: Kort tid etter en pandemi, rett etter en langvarig kommunal skolestreik og i en periode der høy prisstigning

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom