Derfor er årets nykål ekstra god
Årets første nykål er å finne i butikken og sesongen varer til langt utover sommeren. Våren har gjort årets nykål ekstra god på smak. Nyt den næringsrike nykålen på både tradisjonelt og nytt vis.
Mye sol og lange lyse netter gir god kål
Herlig norsk nykål er nå å finne i butikkene og i år sies den å være ekstra god. Produsent Svend Østby fra Østby gård i Viken kan fortelle at våren på Østlandet har gitt ekstra god kål i år.
- Det norske klimaet preges av kjølig vær og lange lyse netter, og i år har vi fått det slik. Kålen har fått modnet en god stund, noe som gir en helt egen smak. Denne vekstsesongen startet med mye sol og klarvær, og da blir det søtere produkter. Gode vekstforhold med nok vann og nok næring er selvsagt også en forutsetning.
Derfor bør du spise nykål
Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener kål er noe av det sunneste du kan spise.
- Faktisk er det mer vitamin C i rå hodekål og nykål enn i appelsin. I tillegg er kål en god kilde til både fiber, folat og kalium. Både vitamin C og folat er viktig for et normalt immunforsvar og fiber holder oss mett og gjør godt for fordøyelsen. Stadig mer forskning viser også at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Et kosthold med mye frukt og grønt gir redusert risiko for flere typer kreft.
Kun 1 av 10 griller nykål - har noe godt i vente
En fersk undersøkelse gjennomført i mai 2022 av Norstat på bestilling fra OFG viser at kun 10 % av dem som sier de griller grønnsaker griller kål.[1]
- At så mange ikke griller kål må jo være fordi de ikke har prøvd. Grillet nykål er noe av det beste som finnes. Del nykålen i skiver, pensle med litt olje og legg den på grillen i noen få minutter. Del en sitron i to og legg rett på grillen med snittflaten ned. Anrett kålen med saften fra grillet sitron, en klatt smør og et dryss salt. Grillet nykål er nydelig og passer til omtrent all grillmat, forteller ernæringsrådgiveren.
Like god dampet som i salat
Ernæringsrådgiveren mener det er lite som slår laks med hollandaise, ferske norske nypoteter og dampet nykål. En god klassiker som garantert faller i smak blant både store og små.
- Om sommeren er jeg glad i å bruke nykål i salat. Den kan brukes i stedet for eller i tillegg til den grønne salaten du vanligvis ville brukt.
Nykål kan brukes i flere enkle hverdagsfavoritter, som for eksempel i wok eller sammen med tagliatelle. Flere gode oppskrifter med nykål finner du her: Fristende retter med nykål.
[1] Omnibusundersøkelse gjennomført av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Landsrepresentativt utvalg, totalt 1016 respondenter
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Folket har talt, blir ikke sommer uten23.6.2022 09:44:03 CEST | Pressemelding
Det er ingen tvil, nordmenn elsker norske jordbær. De er overlegne på smak og mange vil gå så langt som å si at det ikke blir sommer uten, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Slik lager du sunn is15.6.2022 09:55:54 CEST | Pressemelding
Det er mange gode grunner til å lage egen is. Lager du isen selv har du bedre kontroll på hva både du og barna dine spiser. Hjemmelaget is kan spises hver dag og det er en fin måte å spise mer frukt og bær på.
Tid for å nyte sommerens første grønnsaker13.6.2022 09:13:38 CEST | Pressemelding
Skal du nyte et godt måltid med asparges har du dårlig tid, sesongen er over allerede rundt sankthans. Nykål og salater er på plass i butikkhyllene og vi kan begynne å glede oss til norsk blomkål, brokkoli, buntgulrot og flere andre knasende og næringsrike fristelser – som sies å være ekstra gode i år.
Norske forbrukere vil ha norsk mat27.5.2022 08:56:22 CEST | Pressemelding
Fra 2019 frem til i dag har andelen nordmenn som velger norsk mat i butikkene økt med fem prosent. Dette viser den nye Spisefaktaundersøkelsen fra Ipsos.
Så enkelt spiser du nok frukt og grønt20.5.2022 11:10:25 CEST | Pressemelding
Det er store helsegevinster ved å spise mye frukt og grønnsaker og de fleste av oss ønsker gjerne å spise mer av det. Likevel er det bare 1 av 5 som spiser de anbefalte 5 om dagen. Men trenger det egentlig være så vanskelig?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom