FN-sambandet

Denne uka i FN: Dette skjer i FN i 2023 - ti ting du ikke burde gå glipp av

Del
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
På den internasjonale konferansen om klimabestandige Pakistan som ble holdt 9. januar i Genève, ble det flomrammede landet lovet over 10 milliarder dollar i støtte fremover fra bilaterale og multilaterale partnere. Pakistan er et land man burde følge med på i år. Bildet viser Muhammad Shehbaz Sharif, Pakistans statsminister. Foto: UN Photo/Violaine Martin.
På den internasjonale konferansen om klimabestandige Pakistan som ble holdt 9. januar i Genève, ble det flomrammede landet lovet over 10 milliarder dollar i støtte fremover fra bilaterale og multilaterale partnere. Pakistan er et land man burde følge med på i år. Bildet viser Muhammad Shehbaz Sharif, Pakistans statsminister. Foto: UN Photo/Violaine Martin.

Dette skjer i FN i 2023: Ti ting du ikke burde gå glipp av

Vi åpner 2023-kapittelet med blanke ark og nye fargestifter, og går inn i et nytt og travelt år som vil være avgjørende for mennesker, planeten og vår felles fremtid. Her er noen av de viktigste FN-begivenhetene du burde ha på radaren.

Les saken på fn.no.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon – fremforhandlet av Norge og Irland – som sikrer at millioner av nødlidende mennesker i Syria kan få humanitær bistand fraktet via Tyrkia. Her orienterer Norges FN-ambassadør Mona Juul (på podiet), og Irlands FN-ambassadør Fergal Mythen reportere om situasjonen i Syria i desember. Foto: UN Photo/Loey Felipe.

Fred og sikkerhet

Ti konflikter å holde øye med i 2023

Her er de ti konfliktene, som ifølge International Crisis Group, er de mest aktuelle i 2023:

  1. Ukraina
  2. Nagorno-Karabakh (Armenia og Aserbajdsjan)
  3. Iran
  4. Jemen
  5. Etiopia (Tigray)
  6. DR Kongo og nabolandene i øst
  7. Mali og nabolandene Burkina Faso og Niger
  8. Haiti
  9. Pakistan
  10. Taiwan

Les mer om bakgrunnen for mange av disse konfliktene på fn.no.

Norge valgt inn i FNs fredsbyggingskommisjon. Les saken på regjeringens sider.

Colombia: «Fornyet håp» om fred, sier Guterres. Les saken på fn.no.

Syria: Sikkerhetsrådet sikrer livsviktig nødhjelp. Les saken på regjeringens sider.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

Japan har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar. Månedens arbeidsprogram finnes her

På mandag vil Rådet diskutere Jemen. På tirsdag vil medlemmene samles til lukkede konsultasjoner om FNs fredsbevarende styrke på Kypros (UNFICYP). Samme dag vil Sikkerhetsrådet holde en åpen orientering om Ukraina. På onsdag vil Rådet holde en debatt om situasjonen i Midtøsten. På fredag vil Russland innkalle til et uformelt Arria-møte om Ukraina, som vil sette søkelys på påstander om ukrainske styrkers vilkårlige beskytning i Donbas-regionen. 

Hatytringer, enten på nettet eller på skolen, i arbeidslivet, på offentlig transport, eller i utelivet utgjør en trussel mot demokrati og menneskerettigheter. Etter det nylige Twitter-oppkjøpet av Elon Musk har man sett en kraftig økning i rasisme, hets og hatytringer. Dette er også et stort problem for andre sosiale mediegiganter. Foto: Unsplash/Andre Hunter.

Menneskerettigheter

FN-eksperter: «Akutt behov» for mer ansvarlighet fra sosiale mediegiganter for å stoppe hatytringer

Ledere for mange av verdens største sosiale medieplattformer har blitt oppfordret til å endre forretningsmodeller og bli mer ansvarlige i kampen mot økende hatytringer på nettet. Les saken på fn.no.

Zambia: Avskaffelse av dødsstraff «en historisk milepæl». Les saken på fn.no.

Afghanistan: FN-topp møtte Talibans utdanningsminister. Les saken i Bistandsaktuelt.

Redusert arbeidstid og mer fleksible arbeidstidsordninger kan være til fordel for økonomier, bedrifter og arbeidere. Bildet viser en kontoroperatør ved Garpenberggruven i Sverige, som er en av verdens mest moderne gruver, og Sveriges eldste gruveområde som ennå er i drift. Foto: ILO/M. Crozet.

Arbeidsliv

Fleksibel arbeidstid: Bedre for balansen mellom jobb og fritid, men også bedre for bedrifter

Innovative arbeidstidsordninger kan gi fordeler for økonomier, bedrifter og arbeidere – inkludert høyere produktivitet og bedre balanse mellom arbeid og fritid. Les saken på fn.no.

Fem påfølgende regntider har ikke ankommet mange deler av Afrikas horn, og skyhøye matvarepriser og klimaendringer forsterker katastrofen. Her bærer menn mais som skal gjøres om til fôr i Sool-regionen i Somaliland, som er en de facto suveren stat fortsatt ansett internasjonalt for å være en del av Somalia. Foto: FAO/Flickr.

Matsikkerhet

FAO: Matvareprisene falt i desember etter to «svært turbulente år»

Verdens matvarepriser falt for niende måned på rad i desember, selv om mange råvarepriser fortsatt er rekordhøye. Les saken på fn.no.

Jenter og gutter har forskjellige sjanser for å overleve basert på hvor de er født. 26 prosent av alle barn under fem år som mistet livet i 2021 bodde i Sør-Asia. Her blir en baby veid ved Anganwadi barnesenteret i landsbyen Gandhigram, som ligger i delstaten Jharkhand i India. Foto: UNICEF India/Prashanth Vishwanathan.

Helse

Hvert 4,4 sekund mistet ett barn eller én ungdom livet i 2021

Ytterligere 1,9 millioner babyer var tragisk dødfødte i samme periode. Dette er funnet i to nye FN-rapporter. Les saken på fn.no.

Covid-19 i Europa: Kinas smitteoppsving er ikke grunn til bekymring enda, sier WHO, mens XBB.1.5-viruset sprer seg. Les saken på UN News.

Uganda har klart det igjen: Ebolautbruddet erklært over. Les saken i Bistandsaktuelt.

Nedfasingen av nesten 99 prosent av forbudte ozonnedbrytende stoffer har ført til en betydelig gjenoppretting av ozonlaget i den øvre stratosfæren. Dette har minsket vår eksponering for skadelige ultrafiolette (UV) solstråler. Foto: The National Oceanic and Atmospheric Administration/Unsplash.

Klima og miljø

Ozonlaget er på bedringens vei. Les saken på UN News.

Peru: Norskstøttet teknologi avslører avskoging av Amazonas. Les saken i Bistandsaktuelt.

WMO: 2022 bekreftet som ett av de varmeste årene registrert. Les saken på UN News.

FN-sjefen ber om en fornybar energirevolusjon for en lysere global fremtid. Les saken på UN News.

Ingjerd Schou (Høyre) har spurt om hvor mye mindre det vil bli bevilget fra Norges side til utdanning i utviklingspolitikken, sammenlignet med Prop. 1 S (2021-2022). — I tillegg til vedtatt budsjett for utdanningsposten på 1096,8 mill. kroner er det foreløpig inngått avtaler for 903,7 mill. kroner til utdanning for 2023, svarer utviklingsminister Tvinnereim. Beregnet andel av multilateral støtte kommer i tillegg, understreker hun. Her er en skolegutt i Potosí, Bolivia. Foto: ILO/M. Crozet.

Ingjerd Schou (Høyre) har spurt om hvor mye mindre det vil bli bevilget fra Norges side til utdanning i utviklingspolitikken, sammenlignet med Prop. 1 S (2021-2022). — I tillegg til vedtatt budsjett for utdanningsposten på 1096,8 mill. kroner er det foreløpig inngått avtaler for 903,7 mill. kroner til utdanning for 2023, svarer utviklingsminister Tvinnereim. Beregnet andel av multilateral støtte kommer i tillegg, understreker hun. Her er en skolegutt i Potosí, Bolivia. Foto: ILO/M. Crozet.

Utdanning

Svar fra utviklingsministeren om hvor mye mindre det vil bli bevilget til utdanning i utviklingspolitikken. Les saken på regjeringens sider.

Savner sterkere satsing på utdanning i langtidsplan. Les saken på Utdanningsforbundets sider.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt i FNs sikkerhetsråd i oktober 2022. Foto: UN Photo/Manuel Elías.

FN-sambandet mener

Norges nøkkelrolle i internasjonal nordområde-politikk

Som nabo med Russland og medlem i NATO har Norge en unik rolle i det globale sikkerhetsarbeidet. Det passer derfor godt at utenriksminister Anniken Huitfeldt besøker Tromsø samme uke som hun redegjør for Stortinget om Norges to år i FNs sikkerhetsråd.

Les saken på fn.no.

Merk deg! Arrangementer fremover

Arrangementer

16.-20. januar: Verdens økonomiske forum i DavosUtviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar og holderinnlegg om, blant annet, matsikkerhet, klimatilpassing og konsekvensene av krigen i Ukraina for utviklingsland. Statsråden møter også flere internasjonale ledere.Statssekretær Erling Rimestad deltar fra 19. til 20. januar. Les mer på Verdens handelsorganisasjons (WEF) sider. 

17. og 19. januarRedegjørelse for tiden i FNs sikkerhetsråd. Utenriksminister Anniken Huitfeldt vil redegjøre for Stortinget om hva man har fått til som Sikkerhetsrådsmedlem.Redegjørelsen blir debattert torsdag 19. januar. Les mer på Stortingets sider. 

18. januar: Russlandsom nabo – hva skjer når dialogen mangler? Paneldebatt om Norges nøkkelrolle i internasjonal nordområde-politikki Tromsømed Utenriksminister Anniken Huitfeldt, Evgenij Goman, Produsent, Pikene på broen, Åsne Ø. Høgetveit, Leder for Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT, og John Trainor, Amerikansk filmskaper. FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu leder samtalen.Les mer og følg med på arrangementets Facebook-side. 

19. januar: Utviklingsperspektiver i krigstid: Perspektiver fra Ukraina, Moldova og den bredere regionen. Meld deg på og les mer på UNDP Norges Facebook-side. 

25. januar: Lyktes Norge i Sikkerhetsrådet? FN-sambandet arrangerer en debatt, hvor om spørsmålet om hvorvidt Norge lyktes i Sikkerhetsrådet blir stilt til utenriksministeren, FN-ambassadør Mona Juul, forsker Niels NagelhusSchia og journalist Tove Gravdal. Arrangementet modereres av Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær og holdes på Youngs oppe i Oslo. Les mer og følg med på arrangementets Facebook-side. 

Fra FN-kalenderen

24. januar: Internasjonal dag for utdanning 

27. januar: Internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

På den internasjonale konferansen om klimabestandige Pakistan som ble holdt 9. januar i Genève, ble det flomrammede landet lovet over 10 milliarder dollar i støtte fremover fra bilaterale og multilaterale partnere. Pakistan er et land man burde følge med på i år. Bildet viser Muhammad Shehbaz Sharif, Pakistans statsminister. Foto: UN Photo/Violaine Martin.
På den internasjonale konferansen om klimabestandige Pakistan som ble holdt 9. januar i Genève, ble det flomrammede landet lovet over 10 milliarder dollar i støtte fremover fra bilaterale og multilaterale partnere. Pakistan er et land man burde følge med på i år. Bildet viser Muhammad Shehbaz Sharif, Pakistans statsminister. Foto: UN Photo/Violaine Martin.
Last ned bilde
FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon – fremforhandlet av Norge og Irland – som sikrer at millioner av nødlidende mennesker i Syria kan få humanitær bistand fraktet via Tyrkia. Her orienterer Norges FN-ambassadør Mona Juul (på podiet), og Irlands FN-ambassadør Fergal Mythen reportere om situasjonen i Syria i desember. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon – fremforhandlet av Norge og Irland – som sikrer at millioner av nødlidende mennesker i Syria kan få humanitær bistand fraktet via Tyrkia. Her orienterer Norges FN-ambassadør Mona Juul (på podiet), og Irlands FN-ambassadør Fergal Mythen reportere om situasjonen i Syria i desember. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
Last ned bilde
Hatytringer, enten på nettet eller på skolen, i arbeidslivet, på offentlig transport, eller i utelivet utgjør en trussel mot demokrati og menneskerettigheter. Etter det nylige Twitter-oppkjøpet av Elon Musk har man sett en kraftig økning i rasisme, hets og hatytringer. Dette er også et stort problem for andre sosiale mediegiganter. Foto: Unsplash/Andre Hunter.
Hatytringer, enten på nettet eller på skolen, i arbeidslivet, på offentlig transport, eller i utelivet utgjør en trussel mot demokrati og menneskerettigheter. Etter det nylige Twitter-oppkjøpet av Elon Musk har man sett en kraftig økning i rasisme, hets og hatytringer. Dette er også et stort problem for andre sosiale mediegiganter. Foto: Unsplash/Andre Hunter.
Last ned bilde
Nedfasingen av nesten 99 prosent av forbudte ozonnedbrytende stoffer har ført til en betydelig gjenoppretting av ozonlaget i den øvre stratosfæren. Dette har minsket vår eksponering for skadelige ultrafiolette (UV) solstråler. Foto: The National Oceanic and Atmospheric Administration/Unsplash.
Nedfasingen av nesten 99 prosent av forbudte ozonnedbrytende stoffer har ført til en betydelig gjenoppretting av ozonlaget i den øvre stratosfæren. Dette har minsket vår eksponering for skadelige ultrafiolette (UV) solstråler. Foto: The National Oceanic and Atmospheric Administration/Unsplash.
Last ned bilde
Redusert arbeidstid og mer fleksible arbeidstidsordninger kan være til fordel for økonomier, bedrifter og arbeidere. Bildet viser en kontoroperatør ved Garpenberggruven i Sverige, som er en av verdens mest moderne gruver, og Sveriges eldste gruveområde som ennå er i drift. Foto: ILO/M. Crozet.
Redusert arbeidstid og mer fleksible arbeidstidsordninger kan være til fordel for økonomier, bedrifter og arbeidere. Bildet viser en kontoroperatør ved Garpenberggruven i Sverige, som er en av verdens mest moderne gruver, og Sveriges eldste gruveområde som ennå er i drift. Foto: ILO/M. Crozet.
Last ned bilde
Fem påfølgende regntider har ikke ankommet mange deler av Afrikas horn, og skyhøye matvarepriser og klimaendringer forsterker katastrofen. Her bærer menn mais som skal gjøres om til fôr i Sool-regionen i Somaliland, som er en de facto suveren stat fortsatt ansett internasjonalt for å være en del av Somalia. Foto: FAO/Flickr.
Fem påfølgende regntider har ikke ankommet mange deler av Afrikas horn, og skyhøye matvarepriser og klimaendringer forsterker katastrofen. Her bærer menn mais som skal gjøres om til fôr i Sool-regionen i Somaliland, som er en de facto suveren stat fortsatt ansett internasjonalt for å være en del av Somalia. Foto: FAO/Flickr.
Last ned bilde
Jenter og gutter har forskjellige sjanser for å overleve basert på hvor de er født. 26 prosent av alle barn under fem år som mistet livet i 2021 bodde i Sør-Asia. Her blir en baby veid ved Anganwadi barnesenteret i landsbyen Gandhigram, som ligger i delstaten Jharkhand i India. Foto: UNICEF India/Prashanth Vishwanathan.
Jenter og gutter har forskjellige sjanser for å overleve basert på hvor de er født. 26 prosent av alle barn under fem år som mistet livet i 2021 bodde i Sør-Asia. Her blir en baby veid ved Anganwadi barnesenteret i landsbyen Gandhigram, som ligger i delstaten Jharkhand i India. Foto: UNICEF India/Prashanth Vishwanathan.
Last ned bilde
Ingjerd Schou (Høyre) har spurt om hvor mye mindre det vil bli bevilget fra Norges side til utdanning i utviklingspolitikken, sammenlignet med Prop. 1 S (2021-2022). — I tillegg til vedtatt budsjett for utdanningsposten på 1096,8 mill. kroner er det foreløpig inngått avtaler for 903,7 mill. kroner til utdanning for 2023, svarer utviklingsminister Tvinnereim. Beregnet andel av multilateral støtte kommer i tillegg, understreker hun. Her er en skolegutt i Potosí, Bolivia. Foto: ILO/M. Crozet.
Ingjerd Schou (Høyre) har spurt om hvor mye mindre det vil bli bevilget fra Norges side til utdanning i utviklingspolitikken, sammenlignet med Prop. 1 S (2021-2022). — I tillegg til vedtatt budsjett for utdanningsposten på 1096,8 mill. kroner er det foreløpig inngått avtaler for 903,7 mill. kroner til utdanning for 2023, svarer utviklingsminister Tvinnereim. Beregnet andel av multilateral støtte kommer i tillegg, understreker hun. Her er en skolegutt i Potosí, Bolivia. Foto: ILO/M. Crozet.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.