NAF

Denne knappen i bilen kan redde liv

Del

Alle nye biler er utstyrt med en SOS-knapp som kobler deg direkte til nødetatenes alarmsentral. - Ved en alvorlig ulykke vil bilen selv ringe og varsle, og angi nøyaktig hvor ulykken har skjedd, sier Marianne Søhagen, trafikkfaglig rådgiver i NAF.

SOS-knappen sitter oftest i taket mellom passasjer og fører (Foto: NAF)
SOS-knappen sitter oftest i taket mellom passasjer og fører (Foto: NAF)

SOS- knappen er som oftest plassert i taket ved det innvendige speilet, midt mellom forsetet og passasjersetet. Slik kan den nås fra begge plassene. Knappen, (eCall), vil koble deg opp til nærmeste 110-sentral, noe som gjør at hjelpen kommer fortere dersom ulykken er ute.

- Rask hjelp kan være avgjørende ved en ulykke, og bilen vil varsle selv ved en større hendelse. Du kan også bruke knappen dersom du kommer først til et ulykkessted eller blir vitne til en alvorlig ulykke, sier Søhagen.

Kan brukes i utlandet

Mikrofoner i bilen gjør at du kan snakke med operatør på alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen. Knappen vil virke uansett, og du kan også bruke den i EU-land.

- Det er en god forsikring å ha i bilen, også dersom du selv skulle få et illebefinnende og ikke klare å varsle. SOS-knappen kan være med å redde liv, og det er viktig at du sjekker hvor den er plassert i bilen du kjører, sier Søhagen.

Fakta om SOS-knappen (eCall):

  • Finnes i alle nye biler etter 2018
  • Ved en ulykke går det et automatisk varsel til nødetatene som gir nøyaktig angivelse av stedet ulykken har skjedd
  • Du blir koblet opp til nærmeste 110-sentral og kan kommunisere med operatør uten mobiltelefon
  • Som oftest plassert ved innvendig speil, i midten opp mot taket
  • Kan brukes hvis du er først på et ulykkessted, blir vitne til en ulykke eller selv trenger medisinsk hjelp

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SOS-knappen sitter oftest i taket mellom passasjer og fører (Foto: NAF)
SOS-knappen sitter oftest i taket mellom passasjer og fører (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom