Denne appen kan redde livet ditt

Del
Ulykker skjer ofte utendørs og utenfor allfarvei. En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen. Posisjonen din blir sendt automatisk og kan redde minst 20 liv i året.
Helsedirektoratet anbefaler alle å laste ned 113-appen før sommerferien. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Helsedirektoratet anbefaler alle å laste ned 113-appen før sommerferien. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du er. Frustrasjonen av å ikke finne frem har pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse kjent på mange ganger. 

- Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen. 

Tiden er avgjørende

Minuttene betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner frem med en gang, sier Mathiesen. 

- Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er. På den måten kan de fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å bruke tid på lokalisering, sier Mathiesen.

Én million har lastet ned

Appen «Hjelp 113», er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned. 

- Vi oppfordrer alle til å oppdaterer appen og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen skal bli sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, forklarer Mathiesen. 

Se video av hvordan man installerer appen her: https://vimeo.com/278138535

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo. 

 - Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Kan redde flere

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin. 

- Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet. 

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge.

Se video av hvordan appen fungerer ferdig installert herhttps://vimeo.com/278137715

Denne appen sender posisjonen din automatisk til nødsentralen når du ringer 113 eller 110 fra appen. Se hvordan her!
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Helsedirektoratet anbefaler alle å laste ned 113-appen før sommerferien. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Helsedirektoratet anbefaler alle å laste ned 113-appen før sommerferien. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Last ned bilde
Pilot Geir Arne Mathiesen har ofte følt på frustrasjonen av å måtte lete etter pasienten. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Pilot Geir Arne Mathiesen har ofte følt på frustrasjonen av å måtte lete etter pasienten. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Last ned bilde

Om Norsk Luftambulanse

Norsk Luftambulanse
Storgata 33
0184 Oslo

64 90 44 50http://www.norskluftambulanse.no

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon med mer enn 300 000 givere og støttespillere. I tillegg har vi nesten 3700 støttebedrifter. 

Målet er å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, undervisning og utviklingsprosjekter til beste for akutt syke og alvorlig skadde.

Stiftelsen representerer et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus. 

Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse AS, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse AS er operatør på alle tolv luftambulansebasene i Norge. Luftambulansetjenesten er offentlig finansiert. 

 

 

Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye