Kasakhstans Ambassade i Norge

Den kasakhstanske uavhengighetsdagen feires 16. desember

Del

Den 16. desember for 29 år siden ble uavhengighetsloven for republikken Kasakhstan vedtatt, og landet ble formelt en uavhengig stat. Hvert år hedres fremtredende artister og offentlige personer for deres bidrag til landets sosiale, økonomiske og kulturelle utvikling.

Nur-Sultan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Nur-Sultan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)

Hvert år feires Kasakhstan sin uavhengighetsdag den 16. desember. På denne dagen i 1991 ble den konstitusjonelle uavhengighetsloven for Republikken Kasakhstan vedtatt, og dette markerte starten på oppbyggingen av et moderne og åpent land som lever i fred med sine naboer.

Kort tid etter uavhengigheten ble Kasakhstan medlem av FN i mars 1992, Det internasjonale pengefondet i juli 1992, og i 1993 fikk man sin egen grunnlov på plass – alt under ledelse av president Nursultan Nazarbajev.

Vanligvis markeres uavhengighetsdagen både med arrangementer og musikk, og mange landsbyer setter opp tradisjonelle telt, såkalte Yurts, hvor lokale delikatesser blir servert. Slike tilstelninger blir selvfølgelig begrenset i år som følge av korona-pandemien. Den årlige markeringen for personer som har utmerket seg for sin innsats for Kasakhstans utvikling, den såkalte Ak Orda-seremonien, kunne likevel avholdes i går.

President Kassym-Jomart Tokajev sa under arrangementet at uavhengighetsdagen forblir like viktig, selv om korona-pandemien demper feiringen. Han valgte å peke fremover til 30-årsfeiringen 16. desember neste år, der handling blir viktigere enn ord.

– Denne viktige dagen skal markeres med konkret handling og nye prosjekter. Vi vil unngå høylydt feiring og pompøse begivenheter, og gjøre arbeidet så pragmatisk og resultatorientert som mulig. Vi vil fortsette å implementere store systemtiltak i økonomien, i sosial sektor og for miljøet. Vi vil følge nøye med på behovene og kravene til alle befolkningsgrupper, spesielt ungdom, kvinner og mennesker med funksjonsnedsettelser. Vi er fast bestemt på å fortsette den politiske moderniseringen av landet, lovet han i sin tale.

Gode naboer

Som et bindeledd mellom øst og vest, og som det mest utviklede sentral-asiatiske land, har Kasakhstan en viktig rolle å spille. Kasakhstan grenser både til Kina og Russland, to stormakter som Kasakhstan søker det beste forhold til. Kasakhstan spiller en viktig rolle i Kinas «Belt and road initiative», Belte-vei-initiativet på norsk, hvor det bygges ut omfattende handelsruter over Eurasia-kontinentet. 70 prosent av den landbaserte transporten mellom Kina og Europa skjer via Kasakhstan.

Også til Russland har Kasakhstan et nært forhold, med verdens lengste landegrense mellom nasjonene og tette økonomiske og kulturelle bånd.

– Vi vil fortsette vår utenrikspolitikk som tar sikte på å styrke det globale sikkerhetssystemet og vektlegge rollen til multilaterale institusjoner og FN. Vi vil forsvare våre nasjonale interesser og konsekvent føre en balansert og konstruktiv utenrikspolitikk som har bevist sin effektivitet i dagens multipolare verden, sa Tokajev.

Under et arrangement i tilknytning til fjorårets feiring understreket ambassadør Yerkin Akhinzhanov åpenheten til Kasakhstans ambassade i Norge for nye ideer som kan styrke vennskapsforbindelser, aktivisere økonomiske bånd og vitenskapelig, kulturell og humanitær utveksling. Han uttrykte tro på starten av en ny periode med et omfattende kasakhstandsk-norsk samarbeid.

Bilder

Nur-Sultan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Nur-Sultan (bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom