Dyrebeskyttelsen Norge

Den engelske bulldoggen er ødelagt som rase

Del
Tidligere denne måneden konkluderte Royal Veterinary College i en artikkel med at mopsen ikke lenger kan anses som en typisk hund i et helseperspektiv (1). Nå har de publisert en tilsvarende gjennomgang av helsen til engelsk bulldogg, og funnene er minst like ille på denne rasen (2). Systematisk avlsarbeid har ført til at den engelske bulldoggen er nedsyltet i sykdommer.
Engelsk bulldog- en god sjel i en syk kropp
Engelsk bulldog- en god sjel i en syk kropp

Uetisk avl er i dag det største dyrevelferdsproblemet hos våre hunder. Det rammer raser som er avlet for et ekstremt utseende, og raser der innavlen er høy etter 50- 100 år med kryssing av nære slektninger.  Engelsk bulldog er en av de to rasene som Dyrebeskyttelsen Norge har tatt til retten for å få fastslått at det er i strid med dyrevelferdsloven å avle videre på, uten å krysse inn nye gener.

Hvorfor redder vi ikke hunderasene vi er så glade i?

Systematisk raseavl med fokus på et bestemt utseende har ført til at den engelske bulldoggen er syk, innavlet og utrydningstruet. Funnene i den vitenskapelige artikkelen, som nylig stod på trykk i Canine Medicine and Genetics, viser at svært mange bulldogger lider av alvorlige helseproblemer. Bulldoggen har dårlig velferd grunnet det ekstreme utseende de avles fram med. De er ikke slik fra naturens side, dette er menneskeskapte lidelser.

Artikkelen viser at det er 2 ganger så sannsynlig for en engelsk bulldogg å ha én eller flere lidelser, sammenliknet med andre hunder. Rasen har høy risiko for et syndrom som kalles BOAS (brachycephalic obstructive airway syndrome). Lidelsen innebærer at hundene ikke puster som normalt, og rammer svært mange flatsnutede hunder. For bulldoggen er det over 19 ganger så sannsynlig at de lider av dette syndromet sammenlignet med andre hunder. Mange hunder som lider av BOAS må gjennom kirurgi i luftveiene for å kunne ha akseptabel livskvalitet. BOAS-affiserte hunder kan også slite med å sove, spise, leke og delta i vanlige aktiviteter.

Nettopp på grunn av de mange og alvorlige utfordringene hos engelsk bulldog mener Dyrebeskyttelsen Norge at videre avl av rasen er i strid med dyrevelferdsloven og at tiden har kommet for å krysse inn frisk hund fra annen rase.

Mer og bedre organisering av hundeavlen

-Vi har teknologi, massedata og vitenskapelig metode for å avle friske hunder, nettopp derfor er det så uforståelig at man ikke tar nødvendige grep for å bedre hundenes helse. På tross av at genetikk er et komplekst fagfelt tillater man at avlsdyr blir valgt uten hjelp av genetikere og uten bruk av vanlige avlsverktøy. På lik linje med at vi gjerne søker den beste kirurgen med det beste utstyret når en hund skal opereres, burde vi også søke de beste fagfolkene med de beste verktøyene til den viktige oppgaven det er å velge ut neste generasjon avlsdyr, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Skal vi få bukt med vår tids største dyrevelferdsproblem hos hund må vi ta i bruk estimerte avlsverdier for både egenskaper som funksjon, lynne og helse, og i tillegg slektskap. Dette skriver også EU i sine retningslinjer for hundeavl (3). EUs retningslinjer for hundeavl er et godt skrevet dokument som alle dyrevelferdsorganisasjoner, oppdrettere, kennelklubber og myndigheter bør kunne enes om. Dyrebeskyttelsen Norge ber om at disse retningslinjene blir gjeldene for hundeavl også i Norge, slik at avlen blir bedre regulert enn i dag.

Det er mye som skjer innen hundeavl i hele Europa, og vi kan ikke tillate at Norge blir en sinke innen dyrevelferd bare fordi gamle dogmer får regjere i oppdrettermiljøene.

-Det å tviholde på oppkonstruerte ideer om at ren rase skal trumfe hundenes rett til god helse og god funksjon, framstår som et stort svik mot hundene våre. Vi kan avle hunder bedre og hundene våre fortjener at vi gjør vårt beste, sier Roaldset.

Faktaboks

Engelsk bulldog har mye større sannsynlighet for å lide av en rekke ulike lidelser, sammenlignet med andre hunder.

  • 38,1 ganger så stor sannsynlighet for å lide av hudfoldsdermatitt
  • 26,8 ganger så stor sannsynlighet for å lide av cherry eye
  • 24,3 ganger så stor sannsynlighet for å lide av underbitt
  • 19,2 ganger så stor sannsynlighet for å lide av BOAS
  • 13 ganger så stor sannsynlighet for å lide av interdigitale cyster
  • 12,2 ganger så stor sannsynlighet for å lide av tørre øyne
  • 11,6 ganger så stor sannsynlighet for å lide av entropion

Kiler:

  1. https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-022-00117-6#Abs2
  2. https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-022-00118-5
  3. https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-11/aw_platform_plat-conc_guide_dog-breeding.pdf

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Menneskes beste venn- morgendagens hundeavl

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Engelsk bulldog- en god sjel i en syk kropp
Engelsk bulldog- en god sjel i en syk kropp
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 26 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 8500 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye