De beste julepotetene
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.

Poteten spiller en viktig rolle på juletallerkenen.
Mange skal spise seg gjennom alle de ulike tradisjonsrike julerettene som ribbe, pinnekjøtt, rakfisk og lutefisk, og kanskje skal noen også forsøke seg på nøttestek for første gang. Dette er retter som skapes av deilig tilbehør som surkål, rødkål, kålrotstappe og ertepure, og ikke minst riktige poteter.
- Det er ikke så mange som har sterke preferanser til potetsorter gjennom året, men akkurat til julematen vet folk hva de vil ha, og det de er på jakt etter gourmetpoteter, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Julepotetene folk velger
Vi har tre ulike gourmet-potetsorter med mye smak som har lange tradisjoner i Norge:
Mandelpoteten er den poteten de fleste ønsker seg til jul. Den har lys gult, tynt skall og er smaksrik og delikat i smaken.
Ringerikspoteten er en annen delikatessepotet, oppvokst på de solrike åkrene ved Tyrifjorden. Den varme og kalkrike jorden, og det gode klimaet, er avgjørende for potetens smak og fine rødfarge.Den er liten og rund, med dype «øyne», rødlig skall og gult kjøtt. Den er det tradisjonelle valget til rakfisken.
Gulløye er den tredje og helt unike poteten som er dyrket i det spesielle klimaet og lyset i Nord-Norge. Den er liten og rund i formen. Den har gult skall, men med røde «øyne» og er helt spesielt smakfull.
Andre poteter mange liker godt til julematen kan være de kokefaste typene Asterix, Beate og Folva, eller de melne Kerrs Pink og Pimpernel.
Kok julepotetene med skallet på
Alle de tre gourmetpotetsortene bør kokes med skallet på, noe som ikke bare tar vare på næringsstoffene, men også på potetenes særpreg.
Både Gulløye og Ringerikspoteten har dype «øyne» og råskrelling vil derfor medføre at vi skreller bort altfor mye av poteten. Begge disse er melne potetsorter. Koketiden er avhengig av størrelsen, men 20 – 30 minutter er vanlig på disse. Kjenn alltid på potetene om de er gjennomkokte før du tar dem av platen og heller vannet forsiktig av.
Mandelpoteten egner seg godt til alle julerettene, men den koker lett i stykker, så kunsten er å la potetene trekke i varmt vann, 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, for så å trekke videre noen minutter uten varme. Ikke la potetene fosskoke, da sprekker de lett.
Ikke kast restene
Ta vare på potetene som blir igjen etter middagen. Kokte poteter tåler noen dager i kjøleskapet, og kan brukes på så mange måter. Prøv kokte poteter i deigen når du baker focaccia, eller prøv deg på hjemmelagde potetlomper. Helt enkelt kan potetene stekes i stekepanne, bli med i en omelett eller en suppe, eller de kan blir potetmos. Bruk fantasien – det kan være både morsomt og engasjerende å være en matredder.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret20.1.2021 11:52:19 CET | Pressemelding
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
To av tre har et ønske om å endre kostholdet4.1.2021 11:51:10 CET | Pressemelding
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord16.12.2020 09:19:41 CET | Pressemelding
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater11.12.2020 11:21:37 CET | Pressemelding
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål3.12.2020 08:52:33 CET | Pressemelding
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret18.11.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom