NAF

Dårlig vedlikehold på topp over bekymringer i trafikken

Del

Dårlig vedlikeholdte veier og møter mellom bilist og syklist, er det nordmenn er mest bekymret for når de ferdes i trafikken. Det viser en fersk undersøkelse fra NAF. -Folks redsel for at dårlig vedlikehold kan føre til ulykker må tas på alvor, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.

Mange foreldre sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen. Det vil NAF gjøre noe med. Foto: NAF
Mange foreldre sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen. Det vil NAF gjøre noe med. Foto: NAF

- Når veistandarden er dårlig øker faren for ulykker. Hull i veien, manglende merking, veiskuldre som har sklidd ut, dårlig skilting - listen er lang. Det er et enormt forfall på veiene våre, spesielt  fylkesveiene. Denne undersøkelsen bør få politikerne til å åpne øynene, sier Ryste.  

- Mange av de tingene som skaper mest bekymring kunne enkelt vært gjort noe med, påpeker hun.   

Om lag 1 av 3(32 prosent) oppgir dårlig vedlikehold som en bekymring, tett fulgt av farlige situasjoner mellom bilister og syklister (31 prosent) og dårlig vintervedlikehold (30 prosent). 

- Folk har behov for å komme seg frem uansett årstid. Nå om våren ser man hvordan vinteren herjer med veiene våre, og det blir enda tydeligere at vi trenger et robust veinett som er trygt året rundt, sier Camilla Ryste.  

Landsdekkende kampanje for trafikksikkerhet 

NAFskal ta et krafttak for trafikksikkerhet og lanserer kampanjen«Med hjertet i halsen»Hver dag er det mange som sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen, eller må passere farlige veistrekninger på vei til og fra jobb. 

Nå gjør frivillige over hele landet seg klare til å aksjonere for trafikksikkerheten. Ved å vise hvilke grep som kan gjøres, vil medlemsorganisasjonen NAF skape varig endring for tryggere veier. På kampanjesiden https://www.naf.no/kampanjesider/med-hjertet-i-halsen/kan alle sende inn saker og fortelle hvor de farlige situasjonene oppstår 

- De fleste av oss kjenner til mange slike plasser i vårt nærmiljø. Skoleveier med høy fart, veier som er så dårlig vedlikeholdt at det går på trafikksikkerheten løs. Men det kan være vanskelig for enkeltpersoner å vite hvem som har ansvaret eller hvor man melder fra. Her kan vi i NAF gjøre en forskjell, sier Ryste 

- Vi håper at mange vil sende inn saker til oss, og har frivillige over hele landet som brenner for trafikksikkerhet. Vi kan selvsagt ikke love å løse alle saker i løpet av kampanjeperioden, men vil vurdere alle bidrag som kommer inn, avslutter hun.  

Topp 10 som skaper bekymring for folk på hverdagsreisene:  

Tenk på dine hverdagsreiser. I hvilken grad er du bekymret for følgende når du ferdes i trafikken: 

 

Dårlig vedlikehold (hull i veien, manglende siderekkverk o.l.) 

32 % 

Farlige situasjoner mellom bilister og syklister 

31 % 

Dårlig vintervedlikehold  

30 % 

Manglende lys/ mørke veier  

22 % 

Berusede/ rusede sjåfører  

22 % 

Møteulykker/ frontkollisjoner 

21 % 

Manglende gang-/ sykkelvei eller fortau  

21 % 

Viltpåkjørsler  

17 % 

Påkjørsler  

15 % 

Farlige situasjoner knyttet til av/påstigning på kollektiv 

8 % 

 

Tallene er hentet fra den landsomfattende undersøkelsen NAF Trafikantbarometer 2019. Undersøkelsen er utført i perioden februar-mars 2019, av TNS Kantar på vegne av medlemsorganisasjonen NAFNAF Trafikantbarometer kartlegger nordmenns holdninger og handlinger i trafikken, og gjennomføres hvert annet år.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange foreldre sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen. Det vil NAF gjøre noe med. Foto: NAF
Mange foreldre sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen. Det vil NAF gjøre noe med. Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

Uten smart lader kan elbilistene få saftig ekstraregning5.2.2020 15:41:45 CETPressemelding

NVEs forslag om å innføre effektprising av strøm for private husholdninger vil få følger for alle som eier eller planlegger å skaffe seg elbil eller plug-in hybrid. -Har du elbil eller ladbar hybrid må du passe på å ha ladeboks som lar deg lade når prisene er lavest, og prisene for nettleie må ikke innrettes slik at det blir for dyrt å lade nyere elbiler hjemme, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobilforbund.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom