Kulturrådet

Cliff Moustache får Kulturrådets ærespris for 2020

Del

Kulturrådets ærespris for 2020 tildeles dramatiker, teaterregissør og kunstnerisk leder ved Nordic Black Theatre, Cliff Moustache.

Cliff Moustache er tildelt Kulturrådets ærespris for 2020. (Foto: Nasibu Mwanukuzi)
Cliff Moustache er tildelt Kulturrådets ærespris for 2020. (Foto: Nasibu Mwanukuzi)

– Kulturrådet er svært gladefor å kunne tildele Cliff Moustacheæresprisen for 2020Siden opprettelsen av Nordic Black Theatre i 1992har Moustache utvist et stort engasjement både ved og utenfor teaterscenen. Hans kunstneriske virke henger tett sammen med hansunike arbeid med og for unge mennesker, sier rådsleder Lars Petter Hagen. 

– Det betyr utrolig mye å få denne anerkjennelsen. Det innebærer at Kulturrådet har sett og satt pris på den jobben jeg har gjort. Det var også Kulturrådet som gav oss midlertil å starte Nordic Black Theatre, så uten Kulturrådet ville ikke teatret eksistert, sier Cliff Moustacheselv om tildelingen. 

Rådets begrunnelse 
I sin begrunnelse legger rådet blant annetvekt på engasjementetMoustachehar for unge mennesker: 

«Cliff Moustache har gjort en stor innsats gjennom sitt kulturelle virke i Norge, og hele tiden hatt en egenartet kunstnerisk profil og en tydelig offentlig stemme. I sitt arbeid med Nordic Black Theatre og X-ray har han bidratt til nyskaping, nytenkning og utvikling i det norske scenekunstfeltet. Samtidig har han rekruttert generasjoner av nye stemmer til norsk scenekunst, både til det frie feltet og til institusjonene.» 

– Jeg ønsker å leve i et samfunn med positiv utvikling, og jeg vil selv bidra så mye jeg kan til dette. Det å få jobbe med unge mennesker som vil noe i livet, å gi dem tro på seg selv og sine evner, det kjennes veldig meningsfylt. Jeg tror jeg kunne fortsatt å jobbe til jeg ble 250 år gammel om jeg fikk lov, sier Moustache.  

Ærespris siden 1968 
Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold. Æresprisen for 201gikk til redaktør i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, Therese Bjørneboe.  

Rådet har de siste årene invitert til åpne innspill til hvem som fortjener årets ærespris. I år ble 50 kandidater vurdert, både enkeltpersoner, ensembler, grupper, prosjekt og institusjoner. 

– Kunst er rett medisin 
Cliff Moustache mottar æresprisen i en tid preget av unntakstilstand og usikkerhet for store deler av kunst- og kulturlivet. Moustache tror imidlertid at koronaviruset og nedstengningen av samfunnet nettopp viser hvor viktig kunst og kultur faktisk er.  

– Kunst er den rette medisin for menneskeheten. Den gir oss næring slik at positive endringer kan finne sted, sier han.  

Selve prisoverrekkelsen vil finne sted senere i høst. Mer informasjonkommer på Kulturrådets nettsider.  

Her kan du lese mer om æresprisen og se oversikt over tidligere prisvinnere. 

Kontakter

Kontakt:
Cliff Moustache, tlf. 909 31 038
Lars Petter Hagen, tlf. 930 08 955

Bilder

Cliff Moustache er tildelt Kulturrådets ærespris for 2020. (Foto: Nasibu Mwanukuzi)
Cliff Moustache er tildelt Kulturrådets ærespris for 2020. (Foto: Nasibu Mwanukuzi)
Last ned bilde

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom