Christian Steel mottok Naturviterprisen 2022
Prisen i år gikk til Christian Steel på bakgrunn av engasjementet for truet natur og for å fremme verdien av naturmangfold. Steel er generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima. Det er andre år Naturviterprisen deles ut av Naturviterne.

— Årets prisvinner er ofte å se i debatter og nyhetsinnslag, og er en aktiv kronikør som sikrer at myra og skogen har en plass i avisenes debattflater. Steel er uredd når han taler dyr, fugler og insekters sak i møte med hytteutbygging, boligfelt, veier eller elver som legges i rør, sa Rasmus Hansson, som er en av tre jurymedlemmer for Naturviterprisen.
Naturviterprisen deles ut for andre gang i år. Prisoverrekkelsen fant sted på Naturviterforum torsdag 10. november. Den skal gis til en faglig dyktig naturviter som fremhever naturviterfagene, driver god formidling og medvirker til en bærekraftig utvikling av samfunnet. I fjor var vinneren marinebiolog Pia Vee Dahlen.
Naturviterprisen er på kr 50 000, en statuett og et diplom. Statuetten er utformet som en bie og er laget av kunsteren Nina Due.
Juryen består av Alvhild Hedstein (juryleder), Anne Sverdrup-Thygeson og Rasmus Hansson. De har nominert fem kandidater og valgt ut prisvinneren.
Har havnet i luksusfellen for natur
10 prosent av den globale økonomien gå tapt hvert år på grunn av tapt og forringet natur. Steel viste til dramatiske tall fra Naturpanelet da han da han fikk prisen under Naturviterforum i Oslo Kongressenter.
— Dette er enorme summer; det er tre ganger mer enn det som forsvant under pandemien, og tre ganger mer enn det som forsvant under finanskrisen. Likevel gjør vi så lite for å stoppe det.
Vi må slutte å handle slik at vi kommer på kant med arter og økosystemer, ta kunnskapen om hva som faktisk skjer med naturen på alvor. I Norge står én av fem arter på rødlista, 30 prosent av myrene er ødelagt.
— Vi oppfører oss som naturen er et kredittkort, vi vil bare høste litt mer, tømme ut mer avfall, bygge flere hyttefelt. Vi pådrar oss en stor gjeld, glemmer kostnaden, og har klart å komme i luksusfella for natur. Vi har faktisk klart å omtrent bruke opp Oslofjorden, sa Steel.
Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er under sterkt press, noe som var tema på forumet.
Fant på ordet arealnøytralitet
En viktig jobb til Sabima er å komme med løsninger. Hva kan gjøres for å stoppe tap av naturmangfold? Sabima jobber for at vi skal arealnøytrale; det vil si at vi må ha som mål netto null tap av natur. I fjor tok Språkrådet ordet som Sabima har funnet på inn i varmen, det fikk tredjeplass i ti-på-topp-lista over nye ord.
— Nedbygging av natur er den største driveren bak tap av biologisk mangfold. Vi kan ikke ødelegge flere arealer for natur nå, vi må heller restaurere dem som allerede er ødelagt. Flere og flere kommuner jobber for arealnøytralitet, nå må staten også komme på banen, oppfordrer Steel.
Han etterlyser naturregnskapet som regjeringen har lovet å komme med. For å få til arealnøytralitet og balanse i regnskapet, må det dokumenteres hvor mye som nedbygges og hvor mye som restaureres.
Verden trenger naturviterkompetanse
Steel håper prisen også skal være med å trekke fram viktigheten av naturviterkompetanse i arbeidet med å stanse naturkrisen og tap av biologisk mangfold.
— Kommunene har økonomier, jurister, pedagoger, men hva med biologer og miljørådgivere? Mangelen på miljørådgivere i kommunene er respektløst i forhold til naturviterfeltet. De fleste beslutninger som tas i en kommune angår naturen, som er livsgrunnlaget vårt. Da må vi ha folk på plass som kan natur.
Å være en faglig dyktig naturviter er en av kriteriene for å nomineres til prisen. Steel er biolog med hovedfag om kattugle.
Nøkkelord
Kontakter
Torbjørn HundereKommunikasjonssjef
Tel:908 66 068th@naturviterne.noAnders SkredePolitisk rådgiver
Tel:99002764as@naturviterne.noBilder




Lenker
Om Naturviterne
Naturviterne organiserer medlemmer med en mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7000 medlemmer jobber i alle sektorer for en bærekraftig samfunnsutvikling. Naturviterne er tilsluttet Akademikerne.
Naturviternes team av advokater og rådgivere gir råd og juridisk bistand i spørsmål om lønnsforhold, arbeidskontrakter, omstilling, oppsigelser, trakassering, sykmeldinger og andre ting medlemmer lurer på angående arbeidssituasjonen. Vi hjelper også med karriere- og jobbsøkerspørsmål.
Følg pressemeldinger fra Naturviterne
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturviterne
Naturviterprisen 2022 tildeles biolog Christian Steel28.10.2022 10:52:45 CEST | Pressemelding
Naturviterprisen deles ut til en faglig dyktig naturviter som har fremhevet naturviterfagene, drevet god formidling og medvirket til en bærekraftig utvikling av samfunnet. Årets pris tildeles biolog Christian Steel som en engasjerende og fremragende formilder av naturens verdi i offentlig debatt.
Statsbudsjettet 2023: opprettelsen av Bionova viktig for bioøkonomien6.10.2022 14:12:54 CEST | Pressemelding
Naturviterne har lenge jobbet for etableringen av Bionova, og er glade for at regjeringen styrker satsningen på sirkulær- og bioøkonomi med opprettelsen av Bionova i statsbudsjettet.
Natur og klima må prioriteres i årets statsbudsjett.3.10.2022 12:33:02 CEST | Pressemelding
Naturviterne mener regjeringen må prioritere kutt i norske klimagassutslipp, stans i tapet av naturmangfold og forsterke arbeidet med klimatilpasning i kommunene.
Kommuner som tar vare på natur, bør belønnes30.8.2022 10:25:33 CEST | Pressemelding
Naturviterne mener vi trenger et grønnere inntektssystem for kommunene, og er skuffet over manglende insentiv for å bevare natur i inntektssystemutvalgets anbefaling.
Ekstremværet «Gyda» viser at tempoet i det grønne taktskiftet må opp!14.1.2022 11:31:26 CET | Pressemelding
De siste syv årene er de varmeste årene som er registrert på verdensbasis, meldte EUs klimaovervåkingstjeneste nylig. Global oppvarming medfører at ekstremhendelser som styrtregn, flom, hetebølger, tørke og store skogbranner blir både mer intense og skjer oftere. Nå haster det med å få opp farten i det grønne taktskiftet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom