Anne Sverdrup-Thygeson tildeles Naturviterprisen 2024
Anne Sverdrup-Thygeson tildeles årets Naturviterpris for sin unike formidlingsevne, store faglige kapasitet og engasjement for bærekraftig utvikling av samfunnet. Hun er den fjerde vinneren av Naturviterprisen.
Professor i bevaringsbiologi ved NMBU, forfatter og forsker Anne Sverdrup-Thygeson er kåret til vinner av årets Naturvitepris.
I juryens begrunnelse står det at «Anne Sverdrup-Thygeson har en unik evne til å forene ektefølt glede over naturens mangfold med tung akademisk fagkunnskap. Hun har et publikumstekke som få er forunt og evner å formidle sin kjærlighet til skogen og alle dens små unike skapninger på en måte som gir naturen en tydelig stemme i det offentlige rom.»
– Anne Sverdrup-Thygeson er en uredd forsvarer av akademisk ytringsfrihet, med en helt enestående evne til å engasjere gjennom et rikt språk og et ektefølt engasjement, uttaler juryleder Alvhild Hedstein.
Juryen trekker frem hvordan Sverdrup-Thygeson kobler fag og naturpolitikk, på en måte om bidrar til samfunnsdebatten gjennom å formidle kunnskap.
– Sverdrup-Thygeson uttaler seg som forsker også når forskningsresultatene ikke nødvendigvis er populære.Det er viktig og nødvendig for å sikre en opplyst offentlig debatt, utdyper Hedstein.
Nylig la regjeringen frem naturmeldingen, en handlingsplan for å følge opp den globale naturavtalen. Avtalen er signert av 188 land og har som mål at minst 30 % av land og hav på jorden skal bevares innen 2030. Sverdrup-Thygeson har ikke vært nådig i sin kritikk av naturmeldingen. Hun har kalt regjeringens forslag for «et gedigent gjesp for naturen», og etterlyst konkrete tiltak.
Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU hvor hun både forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold. Hun har skrevet flere bøker, kronikker og fagrapporter og hun høres jevnlig i radio og tv innen sitt fagområde.
Juryens begrunnelse, Naturviterprisen 2024:
Anne Sverdrup-Thygeson har en unik evne til å forene ektefølt glede over naturens mangfold med tung akademisk fagkunnskap. Hun har et publikumstekke som få er forunt og evner å formidle sin kjærlighet for skogen og alle dens små unike skapninger på en måte som gir naturen en tydelig stemme i det offentlige rom.
Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU på Ås hvor hun både forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold. Hun har skrevet flere bøker, kronikker og fagrapporter og hun høres ofte i radio og på tv innen sitt fagområde.
Som forsker viderefører Sverdrup-Thygeson opplysningstidens idealer: Hun har uttalt at hun opplever det som en plikt å formilde sitt fag og den kunnskapen hun besitter, noe hun kombinerer med å løfte frem gleden og forundringer over alt det vakre og spesielle i naturen.
Gjennom et rikt forfatterskap og uttallige offentlige opptredner inspirerer og engasjerer hun stadig nye generasjoner med et språk like ordrikt og mangfoldig som artene og samspillet i naturen hun så levende beskriver. Hun har en unik evne til å løfte og presentere verdien av naturvitenskap kombinert med en naturfaglig kapasitet og produksjon.
Sverdrup-Thygeson er en uredd forsvarer av akademisk ytringfrihet som fremhever viktigheten av at forskning må brukes og anvendens der den er relevant. Hun advarer med det største alvor om hvilke konsekvenser natur- og klimakrisen stiller oss overfor, både som samfunn og som enkeltindivider, og viser hvilken verdi kunnskap kan og bør ha for politikk og samfunnsutvikling.
Sverdrup-Thygeson er en av vår generasjons mest markante og viktige stemme. Gjennom sitt bidrag til å løfte betydningen av naturvitenskap og viktigheten av kunnskap for å kunne vurdere våre veivalg og velge riktig kurs fremover har hun plassert seg tydelig både i det intellektuelle landskapet, og midt i skogen med allværsjakka på og et kobbel av argumenter.
Sverdrup-Thygeson tildeles årets Naturviterpris for sitt omfattende akademiske virke, unike formidlingsevne, faglige kapasitet og ikke minst for sitt engasjement for en bærekraftig utvikling av samfunnet.
Om Naturviterprisen:
Naturviterprisen er opprettet av Naturviterne og deles årlig ut til en naturviter som har utmerket seg som faglig dyktig, for bærekraftig utvikling, fremhevelse av naturvitenskapene og enestående formidling. Det er medlemmene i Naturviterne som nominerer kandidater, mens vinneren kåres av en egen jury.
Naturviterjuryen består av: Alvhild Hedstein, Arne Rørå, Rasmus Hansson og Selda Ekiz.
Nøkkelord
Kontakter
Anders SkredePolitisk rådgiver
Tel:99002764as@naturviterne.noMorten WedegeForbundsleder Naturviterne
Tel:958 29 491miw@naturviterne.noBilder
Lenker
Om oss
Naturviterne organiserer medlemmer med en mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7500 medlemmer jobber i alle sektorer for en bærekraftig samfunnsutvikling. Naturviterne er tilsluttet Akademikerne.
Naturviternes team av advokater og rådgivere gir råd og juridisk bistand i spørsmål om lønnsforhold, arbeidskontrakter, omstilling, oppsigelser, trakassering, sykmeldinger og andre ting medlemmer lurer på angående arbeidssituasjonen. Vi hjelper også med karriere- og jobbsøkerspørsmål.
Følg pressemeldinger fra Naturviterne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturviterne
Anne Sverdrup-Thygeson tildelt Naturviterprisen 202414.11.2024 14:07:48 CET | Pressemelding
I dag ble Naturviterprisen 2024 tildelt Anne Sverdrup-Thygeson under en høytidelig seremoni på NaturviterForum i Oslo. Juryens leder, Alvhild Hedstein og Naturviternes generalsekretær Merete Skaug sto for utdelingen. Hedstein fremhevet Sverdrup-Thygesons enestående evne til å formidle naturens kompleksitet og skjønnhet, samt hennes dyptpløyende innsats for å gi naturen en tydelig stemme i samfunnet.
Tre viktige tiltak som mangler i Naturmeldingen27.9.2024 14:27:06 CEST | Pressemelding
– Det trengs en plan for kartlegging og bruk av grå arealer. Det er også behov for en vesentlig styrking av fagmiljøene innen natur og klima og en tydelig innstramming i arealpolitikken, uttaler forbundsleder i Naturviterne Morten Wedege etter fremleggingen av naturmeldingen.
Viktigheten av lønnsoppgjør og organisasjonsgrad5.3.2024 16:13:50 CET | Pressemelding
Ved åpningen av Tariffkonferansen 2024, markerte Naturviternes forbundsleder Morten Wedege betydningen av det kommende lønnsoppgjøret som et svært viktig oppgjør. Wedege oppfordret til å fremme krav og understreket viktigheten av å opprettholde og øke antall fagorganiserte blant høyt utdannede arbeidstakere.
Naturviterne krever strengere arealpolitikk29.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturviterne krever umiddelbare tiltak fra myndighetene for å adressere den eskalerende natur- og klimakrisen. Forbundsleder Morten Wedege uttrykker bekymring over mangelen på konkrete tiltak fra regjeringen og Stortinget for å stramme inn i arealforvaltningen.
Forbud mot nedbygging av myr: Stortinget bør følge opp et solid lovforslag fra Miljødirektoratet5.12.2023 11:35:52 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet har foreslått et forbud mot nedbygging av myr: – Et solid forslag som vesentlig vil bidra til å hindre klimagassutslipp og tap av natur, sier forbundsleder Morten Wedege.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom