Nansen Fredssenter

Chilenske universiteter ber Norge om hjelp med Mapuche dialog

Del

Universiteter i Chile ber Nansen Fredssenter på Lillehammer om hjelp med dialog i Araucanía regionen, hjem til mapuche folket.

Et mapuche flagg veier foran det chilenske flagget.  Bildet kan kun benyttes til omtale av denne saken. Foto: Alberto Valdes / EPA / NTB .
Et mapuche flagg veier foran det chilenske flagget. Bildet kan kun benyttes til omtale av denne saken. Foto: Alberto Valdes / EPA / NTB .

Nansen Fredssenter på Lillehammer er blitt bedt om hjelp av chilenske universiteter og biskopen i Araucanía regionen, "for å hjelpe til med dialog for å gjenopprette relasjonen mellom Mapuche folket, Chile og dets institusjoner", skriver rektorene i oppropet

"Staten Chile har et ansvar. Konfliktene i Araucanía skyldes strukturelle problem som trenger politiske svar", sier rektorene. Regjeringen i Chile støtter initiativet og det er ventet at flere institusjoner vil også uttrykke støtte.

Nansen Fredssenter har arbeidet i Chile siden 2019 med kapasitetsbygging og tilretteleggelse av dialog, samt oversatt Nansens dialog-håndbok til spansk. Senere i år kommer håndboken i oversettelse til mapudungun, språket til mapuche folket.

Arbeidet i Chile ledes av Alfredo Zamudio, selv chilener, som kom til Norge som flyktning i 1976. Alfredo har lang erfaring fra arbeid med menneskerettigheter, nødhjelp og dialog i ulike konfliktområder i verden. Arbeidet i Chile støttes av Utenriksdepartementet. 

"Målet er å få til en inkluderende og kulturell tilpasset dialogprosess, og til dette trenger vi støtte fra mange institusjoner og enkeltpersoner", sier Alfredo Zamudio.  "Så snart pandemien gjør det mulig, vil vi besøke regionen og lytte til mapuche ledere, sivilt samfunn og ulike institusjoner. Først da vil vi kunne si noe om veien videre". 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Et mapuche flagg veier foran det chilenske flagget.  Bildet kan kun benyttes til omtale av denne saken. Foto: Alberto Valdes / EPA / NTB .
Et mapuche flagg veier foran det chilenske flagget. Bildet kan kun benyttes til omtale av denne saken. Foto: Alberto Valdes / EPA / NTB .
Last ned bilde
Alfredo Zamudio. Foto: Kai Nygaard, Nansen Fredssenter
Alfredo Zamudio. Foto: Kai Nygaard, Nansen Fredssenter
Last ned bilde

Dokumenter

Om Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter
Bj. Bjørnsons plass
2613 Lillehammer

http://www.peace.no

Nansen Fredssenter er et kunnskapssenter og møtepunkt for dialog og fredelig konflikthåndtering. Senteret holder kurs og legger til rette for dialog.

Nansen Fredssenter fremmer fred, menneskerettigheter, dialog og forsoning gjennom opplæring, dokumentasjon og formidling av erfaringsbasert kunnskap. Senteret driver freds- og dialogarbeid både i Norge og internasjonalt, og har vært aktive blant annet på Vest-Balkan, i Afghanistan, Irak og Polen, Colombia og Chile. I Norge samarbeider senteret med skoler, kommuner, trossamfunn, museer, høgskoler og universiteter.

Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Går Nobels Fredspris til Afrika i år?2.10.2018 13:33:15 CEST | Pressemelding

Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.

Er du etterkommer av en norsk sjømann fra første verdenskrig?4.1.2018 07:30:00 CET | Pressemelding

Dialogbyen Lillehammer er en fredskonferanse som arrangeres 19. til 23. juni 2018 av Nansen Fredssenter i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Konferansen samler norske og internasjonale fredsforkjempere for å snakke om hvordan dialog bidrar til å bygge varig fred og forhindre fremtidige konflikter og krig. I år er det 100 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet og Dialogbyen Lillehammer setter søkelys på hvordan mange av dagens konflikter kan løses ved å lære av fortiden. I den forbindelse ønsker arrangørene å komme i kontakt med etterkommere av norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig.