FN-sambandet

#childmothers lanseres i Oslo

Del

Mandag 18. juni åpner utstillingen #childmothers – en fotoutstilling om barn som får barn. Det er en utendørs fotoutstilling om unge mødre mellom 12-15 år i syv land, som vises ved Dokkveien på Aker Brygge i Oslo.

Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.
Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.

Poko (15 år) fra Burkina Faso ble gravid som 12-åring. Hun mistet nesten livet da hun fødte på grunn av blodtap. Hun ble omskåret som 4-åring, men vet ikke om omskjæringen gjorde det vanskeligere for henne å føde. Poko er en av jentene portrettert i utstillingen.

– Livet som mor er vanskelig. Vi har ikke nok mat å spise, vi har ikke mat hver dag, eller råd til slike ting som såpe for å vaske klær. Jeg skulle ønske jeg kunne komme tilbake til skolen, forteller hun.

Hvert år føder over to millioner jenter på 12-15 år barn, mens syv millioner jenter føder barn mens de er under 18 år. Unge jenter har størst risiko for selv å dø eller bli alvorlig skadet i forbindelse med graviditet og fødsel, noe som er de vanligste dødsårsakene for jenter på verdensbasis. Når barn føder barn er det et brudd på menneskerettighetene. Og i strid med FNs barnekonvensjon.

Utviklingsminister Nikolai Astrup åpner utstillingen

– Barne- og tvangsekteskap er et brudd på barns rettigheter. Derfor har vi som ambisjon å bidra til avskaffe barne- og tvangsekteskap innen én generasjon. Denne utstillingen er et viktig bidrag for å synliggjøre problematikken rundt barneekteskap og unge mødre. Likestilling er en viktig prioritet i utviklingspolitikken. Kjernen i Norges arbeid for likestilling er å øke jenters og kvinners handlingsrom, selvbestemmelse og makt. Noe av det mest effektive vi kan gjøre er å investere i utdanning. Mange av de 260 millioner barna som ikke går på skole, er jenter. Hvis de jentene får skolegang og utdannelse, er sjansen større for at de kan skape sin egen fremtid – med jobb, inntekt og mulighet til å realisere sine drømmer, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.

#childmothers er et felles prosjekt mellom Utenriksdepartementet, FNs befolkningsfond (UNFPA), Plan International Norge og FN-Sambandet for å sette søkelys på hvordan det å få barn så tidlig påvirker jentenes livssituasjon, helse og framtidsutsikter.

– Når jenter blir mødre i ung alder, ser vi ofte at de både får flere barn og får dem tidlig. Deres muligheter for skolegang og for å skape en vei ut av fattigdom snevres inn. Derfor synes vi at det var så viktig å gi nettopp disse jentene en stemme. Vi er veldig glade for å få utstillingen til Norge, og håper at så mange som mulig vil ta turen innom Aker Brygge, sier Pernille Fenger, sjef for UNFPAs nordiske kontor i København.

– Millioner av jenter i verden blir mødre mens selv de er barn. Jentene blir ofte nektet retten til å bestemme over egen kropp og eget liv. Vi må støtte jenter slik at de får skolegang, bedre beskyttelse mot vold og slipper å måtte gifte seg før de er 18 år, sier påtroppende generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

– Bærekraftsmålene om helse og utdanning henger tett sammen. Unge jenter må få fullføre skolegangen, og på den måten sikre et best mulig utgangspunkt for sin egen og familiens framtid. Utstillingen viser sterke jenter som har fått en utfordring tidlig i livet. Jentene må nå få muligheten til å ta egne valg om sin egen framtid, sier generalsekretær i FN-sambandet, Anne Cathrine da Silva.

Åpningsprogrammet 18. juni 2018

Mellomstasjonen på Aker Brygge, kl. 09.45-11:00 (samme kvartal som Nobels Fredssenter, inngang ved siden av Kaffebrenneriet).

Program

09:45-10:05:

 • Anne Cath da Silva, generalsekretær i FN-sambandet, ønsker velkommen og forteller om sitt informasjonsarbeid og Bærekraftsmålene
 • Utviklingsminister Nikolai Astrup forteller om Norges arbeid med Bærekraftsmålene og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR)
 • Film: Mulengas historie, Mulenga ble mor som 14-åring: https://www.youtube.com/watch?v=JPpOAHyNaiU (intervju med Mulenga)
 • Pernille Fenger, sjef for UNFPAs nordiske kontor, forteller om hvordan Childmothers-utstillingen ble til og om UNFPAs arbeid med unge jenter og gutter
 • Film om utstillingen – hvordan den ble produsert - https://www.youtube.com/watch?v=pMxfQHevqmw
 • Kari Helene Partapuoli, påtroppende generalsekretær i Plan International Norge, forteller om Plans arbeid med barn som har blitt mødre

10:05-10:15:

 • Elever stiller spørsmål til utviklingsministeren

10:15-11:00:

 • Besøk til #childmothers-utstillingen som henger på Aker Brygge og quiz

Om utstillingen: I utstillingen er 17 jenter portrettert, som alle har fått barn som 12-15 åringer. De kommer fra sju ulike land, i alle kontinenter. Jentene har ulike historier, som at de er barnebruder, blitt voldtatt eller har manglende kunnskap om hvordan forhindre graviditet. Felles for dem alle er at deres liv er dramatisk endret, som følge av at de er blitt mødre i svært ung alder. Noen har opplevd fysiske vansker, blitt skadet av selve fødselen, mens andre lider av isolasjon og ensomhet. Felles for de fleste er at livet som ung mor er vanskelig og at deres livsløp er dramatisk endret, de fleste har måttet slutte på skolen og har vanskeligere framtidsutsikter for et liv uten fattigdom.

Intervju med Amira på 15 år, som er tobarnsmor og opprinnelig fra Syria, men flyktning og bor i Jordan med mann og barn. Hun opplever isolasjon, ensomhet og opplever at hun er for ung og umoden, og bør være voksen for å gifte seg. Hun opplever som egen situasjon som tung og vanskelig: https://www.youtube.com/watch?v=cvQOtwFzmc8 (2 min intervju).

Takk til Statsbygg som gir tillatelse til å benytte denne plassen for #childmothers.

Fakta om barn som føder barn:

 • Hver dag føder 20 000 jenter under 18 år barn. 95 prosent av tilfellene der jenter under 18 år føder barn, skjer i utviklingsland. 70 000 jenter under 18 år dør hvert år som følge av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og graviditet. Rundt 3,2 millioner utrygge aborter blir hvert år foretatt på jenter under 18 år.
 • Unge jenter har størst risiko for selv å dø eller bli alvorlig skadet i forbindelse med graviditet og fødsel, noe som er en av de vanligste dødsårsakene for jenter på verdensbasis.
 • #childmothers er en fotoutstilling og et nettsted som gir unge mødre fra hele verden en stemme, og er vist på flere steder i Sverige, Danmark, Finland og Norge. Den ble også vist på FNs menneskerettighetsråd i Genève i 2017.
 • #childmothers ble først vist i 2016 av Plan International og FNs befolkningsfond, UNFPA, i samarbeid med prisbelønte fotografen Pieter ten Hoopen, for å bryte stillheten rundt barn som blir mødre i svært tidlig alder.
 • Se nettsiden: www.childmothers.org hvor alles historier er samlet.

Om partnerne:

UNFPA: FNs Befolkningsfond, UNFPA, er hovedaktøren i FNs arbeid for at sikre en verden hvor enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker, og hvor alle unge får muligheten til å oppfylle sitt fulle potensiale.

Plan International: Plan er en uavhengig, global bistandsorganisasjon som jobber for barns rettigheter, gjennom å skape positive og varige forandringer i barn og unges liv. 

FN-sambandet: FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål i Norge, ved å bidra med informasjon om FNs arbeid til skoler, media og øvrig publikum.

Utenriksdepartementet: Kjernen i Norges arbeid for likestilling er å øke jenters og kvinners handlingsrom, selvbestemmelse og makt. Det innebærer å sikre jenter inkluderende og rettferdig kvalitetsutdanning, samt å fremme jenters og kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter.

Nøkkelord

Kontakter

Silje Budeng, Kommunikasjonsrådgiver, Plan International
E-post: silje.budeng@plan-norge.no
Telefon: 481 58 313

Bilder

Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.
Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.
Last ned bilde
Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.
Poko (15 år) med Tiga (3 år), fra Burkina Faso.
Last ned bilde

Dokumenter

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.