Opplysningskontoret for frukt og grønt

Bruk opp julerestene og lag deilig julebord

Del

Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.

Rosenkål er godt i en salat til julebordet.
Rosenkål er godt i en salat til julebordet.

Norsk institutt for bærekraftsforskning NORSUS kunne i dag, 16 desember fortelle at norske husholdninger står for 55 % av det totale matsvinnet i Norge. Det utgjør betydelige mengder mat. Vi hjelper deg å redusere matsvinn gjennom julen.

Alt kan rulles inn i en potetlefse

Lefse er noe mange kjøper eller lager til jul. Det smaker godt med nesten all slags rester. Bruk fantasien og det du har i skapet, rull sammen og la lefsene ligge litt i kjøleskapet før de skjæres i passende biter og legges på fat. Det smaker nydelig etter en dag ute mens middagen forberedes eller på julebordet.

– Lefseruller er en super måte å bruke opp restene på, sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Bruk fantasien og sett sammen ulike smaker, så blir det noe for alle.

Deilige vintersalater med julesmak

Resten av kålen og rødkålen blir fantastiske vintersalater. Kombinert med litt nøtter og sitrus blir det fantastiske smaker på julebordet.

En favoritt er kremet rødkålsalat med granateple. Den er enkel å tilberede, vakker å se på og smaker himmelsk. Den passer til all julemat.

Vil du lage salaten til en komplett lunsjrett anbefaler vi å tilsette byggryn og litt flere grønnsaker.

Rosenkål er også velegnet til å lage salat – sammen med eple og pyntet med granateple er den både vakker og smakfull på julebordet.

En frisk og søt avslutning

Det er ekstra feriefølelse å avslutte med noe søtt og godt. Hvis noe av frukten er i ferd med å bli litt vel moden er det smart å lage fruktsalat. Godt moden frukt er ekstra søt. Kombiner gjerne med litt hakkede mandler eller nøtter og du har en vakker og smakfull dessert.

Du kan koke en sukkerlake med julens krydder eller du kan bare skvise litt appelsinsaft over når frukten i seg selv er søt og god.

God jul – med verdens beste samvittighet!

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Rosenkål er godt i en salat til julebordet.
Rosenkål er godt i en salat til julebordet.
Last ned bilde
Godt moden frukt blir en deilig søt dessert.
Godt moden frukt blir en deilig søt dessert.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom