UiT Norges arktiske universitet

Brennaktuelt seminar: Hvordan kan man forstå Russland?

Del

Velkommen til Grenseseminaret, der sju norske russlandseksperter snakker om hvordan Russland kan forstås bedre. Hvordan står det til med norsk russlandskunnskap, og hvordan har våre perspektiver på Russland endret seg etter invasjonen i Ukraina?

Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk. Foto: Magne Kveseth/UiT
Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk. Foto: Magne Kveseth/UiT

Grenseseminaret arrangeres i Kirkenes 13. oktober av Barentssekretariatet og UiT, og består av to deler. Første del skjer på Barentshuset i tidsrommet 12–16. Her tar sju russlandseksperter temperaturen på russlandskunnskapen i Norge, når de innleder om hvordan landet kan forstås bedre:

  • Geir Hønneland (seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt)
  • Julie Wilhelmsen (seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt)
  • Andrey Mineev (forsker, Nord universitet)
  • Jardar Østbø (professor, Institutt for forsvarsstudier)
  • Pål Kolstø (professor, Universitetet i Oslo)
  • Kari Aga Myklebost (professor, UiT Norges arktiske universitet)
  • Atle Staalesen (journalist, The Barents Observer)

Se hele programmet her.

Viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, skal åpne seminaret.

– Jeg ser virkelig frem til å komme til Kirkenes og åpne seminaret. Aldri før har vel et seminar vært så brennaktuelt og relevant. Gjennom samarbeidet mellom Barentsinstituttet og Barentssekretariatet bidrar UiT til å belyse og debattere de virkelig store samfunnsutfordringene. Vi er jo alle opptatt av hvilke utfordringer vi nå går i møte, og derfor trenger vi å bygge på solid kunnskap. Jeg tenker det er særlig viktig å diskutere forholdene til de som er bosatt ved den norsk-russiske grensen og i grensekommunene, sier Gürgens Gjærum.

Viktig å formidle kloke tanker og ha is i magen

Hun slår fast at det som skjer på den storpolitiske arenaen fra dag til dag har stor betydning i for nordområdene, og at det å formidle kloke tanker og ha is i magen er svært viktig i tiden vi nå lever i.

– Ved UiT må vi bidra til å skape god dialog og delingsplattformer av ny kunnskap innenfor flere områder, slik Bjarge Schwenke Fors på Barentsinstituttet har rigget til i 14 år på rad. På seminaret vil vi diskutere samfunnsforskning, samarbeid, dialog, kunst og politikk, den russisk-ortodokse kirkes rolle, historie- og minnepolitikk og ytringsfrihet – sett i lys av i dagens situasjon i Russland, sier Gürgens Gjærum.

– Situasjonen er svært urovekkende

– At vårt naboland er i dyp krise og krigen rykker nærmere er svært urovekkende. Dermed er slike dialogplattformer som grenseseminaret representerer, så ufattelig viktig, legger hun til.

Andre del foregår mellom 19 og 21. Her er temaene nyere russisk litteratur, krig, fred og motkultur, samt hvordan man kan forstå Russland gjennom nasjonalsangene.

– Det vil være et begrenset antall plasser, så vi oppfordrer til å være tidlig ute med å melde seg på. Journalister som ønsker å dekke arrangementet, trenger ikke melde seg på, men kan bare møte opp, sier instituttleder ved Barentsinstituttet, UiT Norges arktiske universitet, Bjarge Schwenke Fors.

Andre påmeldinger gjøres på epost til Anne Figenschau.

Kontakter

Bilder

Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk. Foto: Magne Kveseth/UiT
Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk. Foto: Magne Kveseth/UiT
Last ned bilde
Rikke Gürgens Gjærum. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UIT
Rikke Gürgens Gjærum. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UIT
Last ned bilde

Om UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet
Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø

77 64 40 00https://uit.no/

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom