Brannrammede svensker fikk luftrenser etter besøk av UiOs mobile laboratorium
I flere måneder har det brent i et avfallsdeponi i Sverige. Først da UiOs spesialbygde SUV kom på besøk, fikk folk i nærheten luftrenser i huset.

Den lille bygda Kagghamra i Botkyrka kommune tre mil sørvest for Stockholm har de siste månedene vært plaget av brann på en søppeldynge. Det som brenner er usortert bygningsavfall som kan gi fra seg massevis av skumle giftstoffer.
En brann i november ble slukket, men prøver viste at vannet fra slukningsarbeidet inneholdt store mengder av tungmetaller, dioksiner (en gruppe klorholdige giftstoffer) og det giftige grunnstoffet arsen.
Lille julaften begynte det å brenne igjen, og i flere uker har røyk fra brannen bekymret innbyggerne i kommunen. Folk som bor i nærheten forteller til SVT at de ikke tør gå ut når vinden sender røyken i deres retning.
For å finne ut hvor ille det var, tok Miljöförvaltningen i Stockholm kontakt med professor Armin Wisthaler ved Kjemisk institutt på Universitetet i Oslo.
De visste nemlig at forskergruppen hans hadde verktøyet de trengte for å måle hvilke gasser som spredte seg fra brannen.
– Vi hadde akkurat gjort ferdig det mobile laboratoriet vårt, og dette var en god mulighet til å vise hva vi kan få til, sier Wisthaler til Titan.uio.no.
To dager og noen byråkratiske hindringer senere kjørte postdoktor Felix Piel og stipendiat Alexander Håland fra Oslo mot Kagghamra i den spesialbygde SUV-en.
Sammenligner med skogbranner
Bak i bilen er det montert et massespektrometer som kan måle organiske forbindelser i lufta. Lufta suges inn gjennom et rør som stikker opp fra taket. Den samme teknologien er tidligere brukt for å gjøre lignende målinger fra NASA-fly.
– Vi vet fra målinger av skogbranner at branner gir fra seg mange partikler og gasser, sier Wisthaler.
Konsentrasjonen av partikler har svenskene målt selv, og de fant mye partikkelforurensning. Men gassene trengte de hjelp til.
– De visste at vi har lang erfaring i å måle gasser fra branner.
Det var dette tidligere arbeidet forskerne sammenlignet med der de kjørte rundt i den lille bygda. Prøvene analyseres på stedet og trenger ikke sendes langt av gårde.
– Vi så at det mye mer av giftige forbindelser som benzen, styren og organiske cyanider når vi sammenlignet med skogbranner, sier Wisthaler.
Verken i Sverige eller Norge finnes det lover som sier hva myndighetene skal gjøre når høye kortsiktige utslipp påvirker folkehelsen. Men målingene fra den mobile lab’en førte til at de lokale myndighetene tok grep.
Nå vil alle som bor mindre enn tre kilometer fra brannen, motta luftrensere i hjemmene sine. Kommunen tok denne beslutningen bare et par dager etter at de fikk de første svarene fra luftanalysene i UiO-bilen.
CO2-fangst og diagnosering av sykdommer
Instrumentet og teknologien, som har fått navnet Ionicon PTR-TOF 1000 QB analyzer, har vært brukt til å måle innholdet i utslipp fra biler og fra skogbranner.
– Her i Norge bruker vi den mye for å måle utslipp fra CO2-fangstanlegg. Det neste kan bli å analysere pust. Det er organiske molekyler i pusten din, og kanskje det kan brukes for å påvise visse sykdommer.
– I bunn og grunn er det en ultrasensitiv sensor for organiske molekyler, og organiske molekyler er det overalt, sier Wisthaler.
Nå har de også vist at de kan håndtere en utrykning på kort varsel.
Nøkkelord
Kontakter
Wenche WillochRedaktør, Titan.uio.no
Tel:+4798203122wenche.willoch@mn.uio.noBilder



Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Mutasjoner er en helt naturlig ting, både for virus og mennesker14.2.2021 09:37:43 CET | Aktuelt
Koronatiltak gjør livet surt for virusene. Da kan mutanter med andre egenskaper få en fordel.
Kunnskap om pest ble nyttig i kampen mot korona-pandemien8.2.2021 14:37:13 CET | Aktuelt
Nils Chr. Stenseth har studert pestbakterien og Svartedauden i 20 år. Det kom til stor nytte da korona-viruset skapte en global pandemi.
Nå kan forskere se fra rommet hvor godt lufta er i stand til å rense seg selv7.2.2021 16:11:51 CET | Aktuelt
Takket være avansert teknologi – og ved å slå ut et flyvindu – kan satellitter nå følge med på den livsviktige kjemien i atmosfæren.
Skolopendere har utviklet gift ved hjelp av bakterier og sopp5.2.2021 16:01:28 CET | Pressemelding
Giftekspert Eivind Undheim har funnet det desidert største og mest varierte bidraget til noen dyregift vi kjenner til hos skolopendere, også kjent som tusenbein.
Farmasøytens fokus kan redda liv5.2.2021 15:52:07 CET | Aktuelt
Når tverrfaglege team i sjukehus vert utvida med ein farmasøyt, kan dødsfall etter utskriving reduserast med ein tredjedel.
Feil bruk av farger kan forvrenge vitenskapelige data5.2.2021 12:35:53 CET | Aktuelt
Hvilket av disse Mars-bildene sier mest om hvordan planeten ser ut? Forskere oppfordres til å bli mer bevisste når de fargelegger.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom