Norsk Folkehjelp

Bosetting av barnefamilier en seier for integreringen

Del

- I dag er en gledens dag for mange unger og deres familier, som alt for lenge har bodd på norske asylmottak, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Foto: Werner Andersson
Foto: Werner Andersson

- At regjeringen nå lytter til organisasjoner og fagetater på feltet som har varslet om den prekære situasjonen for disse familiene er svært bra. Norge har sviktet disse barna i en årrekke. Det burde ikke vært mulig at barn som fikk opphold i 2010 fortsatt bor på mottak, sier Westhrin.

Som regjeringen tidligere har varslet ble det i dag klart at det settes av 34 millioner i økt integreringstilskudd for å bosette ca. 80 familier med rundt 170 barn. Dette er familier som har fått oppholdstillatelse og som skal bli i Norge, men som har blitt boende på asylmottak på grunn av begrensninger i tillatelsen.

Å få til en bosetting av barnefamilier med begrenset tillatelse har vært en av Norsk Folkehjelps hovedsaker for det politiske påvirkningsarbeidet det siste året. På grunn av stadige nedleggelser av mottak har mange barnefamilier måttet flytte flere ganger de siste årene.

- Noen barn har opplevd å flytte 7 ganger på 1 ½ år. Barna har dermed blitt tvunget til å bytte skole flere ganger i løpet av et skoleår og stadig måtte bryte opp fra miljøer hvor de prøver å integrere seg. Nå ser vi frem til at regjeringen gir en umiddelbar instruks om at familiene skal bosettes slik at de slipper å oppleve flere skadelige flyttinger, sier Westhrin. Vi vet at kommunene står klare, det er mange som vil bli glade for å kunne få en ny barnefamilie som tilflytter.

Regjeringens forslag innebærer at foreldrene til disse barna skal få tilgang til introduksjonsprogram og norskopplæring når de bosettes i kommunene. Dette er personer som har fått opphold på humanitært grunnlag og som ofte vil ha behov for grunnleggende kvalifisering for å få innpass i arbeidslivet. I stedet har de blitt boende i passivitet på norske mottak.

- Vi venter spent på lovforslaget til regjeringen. De har vist tidligere at de kan jobbe raskt på dette feltet. Nå håper vi de ser viktigheten av å få dette viktige integreringstiltaket til Stortinget så fort som mulig. Barna og deres foreldre har hatt sine liv på vent lenge nok.

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær

Tel:907 96 835

Bilder

Foto: Werner Andersson
Foto: Werner Andersson
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Dypt problematisk bistandsbudsjett: Norge nedprioriterer verdens fattigste atter en gang6.10.2022 12:02:15 CEST | Pressemelding

Norsk Folkehjelp mener det er dypt problematiskog overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom