
Borregaard er vinner av Eksportprisen 2020
Den 131 år gamle industrivirksomheten utnevnes til årets eksportbedrift 2020.

Tradisjonsrike Borregaard, med hovedkontor i Sarpsborg, slo rekordmange 101 nominerte bedrifter i kampen om å vinne Eksportprisen 2020.
- Borregaard er et strålende eksempel på en virksomhet som har klart å kombinere innovasjon, vekst og bærekraft. Dette er et grønt industrieventyr Norge kan være stolt av. Borregaard er en kompetent organisasjon med dyktige medarbeidere på alle nivå som er opptatt av bærekraftig produksjon, sier næringsminister Iselin Nybø, som overrekker prisen i dag, onsdag. 30. september.
Det er Eksportkreditt, GIEK og Innovasjon Norge som står bak Eksportprisen. Formålet er å premiere norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder.
Årets jury, som besto av Alexandra Bech Gjørv, Siri Hatlen, Kjerstin Braathen og Jan Christian Vestre, hadde en vrien jobb med å kåre vinneren blant de topp ti nominerte.
- Det var en fantastisk bukett av bedrifter, fra små til store, som representerte et bredt spekter av næringer, og syv forskjellige fylker, sier juryleder Alexandra Bech Gjørv.
Valget falt til slutt på Borregaard, som ifølge juryen vinner prisen fordi selskapet har evnet å omstille seg kraftig, og gått fra å være en ganske tradisjonell norsk industrivirksomhet som utviklet cellulose og papir, til å bli et moderne industrikonsern med et bredt produktspekter og kunder over hele verden.
- Å bli tildelt eksportprisen er en veldig hyggelig tilbakemelding å få, ikke minst fordi prisen verdsetter det vi har oppnådd innen bærekraft, innovasjon og kompetanse. Dette er en pris for hele vår organisasjon, sier administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie.
«Vinneren har jobbet systematisk med forskning og innovasjon for bærekraftige løsninger i samarbeid med sine kunder, i mange, mange år,» skriver juryen i sin begrunnelse.
Produktene Borregaard tilbyr markedet er i all hovedsak produsert av tømmerstokker. Selskapet tilbyr nesten 700 forskjellige produkter, hvorav nesten alle har sitt utgangspunkt i biomassen i tømmerstokker.
«Dette er god økologisk ressursforvaltning, og gir en markedsmessig robusthet som tåler svingninger i enkeltmarkeder,» skriver juryen videre.
Biovanilin, som brukes i matproduksjon i stedet for naturlig vanilje eller oljebasert vanillin, er et av produktene Borregaard selger. Et annet er bioetanol, som brukes som drivstoff. Andre eksempler er bindemiddel som brukes i dyrefôr og biopolymerer som erstatter oljebaserte produkter i byggeindustrien, landbruket, batterier mm.
Kriteriene for å vinne Eksportprisen er at bedriften må ha en høy eksportandel, vise til lønnsomhet over tid, vise til verdiskaping i Norge og vise til innovasjon av produkt og/eller marked. Borregaard treffer på alle disse punktene.
Se en presentasjonsvideo av Borregaard her: https://vimeo.com/459379563
FAKTA OM BORREGÅRD:
- Opererer i 16 land, og har ansatte fra 25 nasjoner.
- Har en eksportandel på mer enn 95 %.
- Selger til flere enn 100 land over hele verden.
- Hadde en omsetning på mer enn 5 milliarder kroner i 2019.
- Er blant topp 2 % i verden på klimasertifisering.
FAKTA OM EKSPORTPRISEN 2020:
- 101 virksomheter var nominert til Eksportprisen 2020. En jury valgte først ut ti toppkandidater, før de tre beste gikk videre til finalerunden.
- De to andre sluttfinalistene til Eksportprisen 2020 var KSAT (Kongsberg Satellite Services) og Navtor:
- KSAT, Kongsberg Satellite Services, leverer tjenester knyttet til operasjon av satellitter, mottak av satellittdata, samt tjenester knyttet havovervåking for klima, miljø og sikkerhet. Selskapet er basert i Tromsø, og har rundt 250 ansatte. K-Sat omsatte for cirka 928 millioner kroner i 2019.
- Navtor utvikler og selger innovativ teknologi til skipsfarten. Den skal gjøre livet enklere for navigatører og skape en tryggere, mer oversiktlig og mer effektiv hverdag for mannskap, operatører og rederi. På åtte år har Navtor blitt verdensledende på digitale sjøkart. Selskapet holder til i Egersund, og har rundt 40 ansatte. Navtor omsatte for cirka 284 millioner kroner i 2019.
TIDLIGERE VINNERE:
Eksportprisen har blitt utdelt seks ganger tidligere. Vinnerne har vært:
2019: Cambi
2018: Airthings
2017: 3B – The fibreglass company
2016: StormGeo
2015: Lerøy Seafood
2014: Jets Vakuum
Kontakter
Ellen B. Svaheim
Head of Communication
ebs@eksportkreditt.no
+47 482 24 093
Bilder


Om Eksportkreditt Norge
Eksportkreditt Norge tilbyr norsk næringsliv konkurransedyktig eksportfinansiering. Vi hjelper norske eksportører med å lykkes ute i verden, og bidrar til å sikre arbeidsplasser her hjemme.
Ved å tilby lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter styrker Eksportkreditt Norge konkurransekraften til norske eksportører. Kundene våre kommer fra hele verden og kjøper alt fra skip og undervannsteknologi til solparker, vannrenseanlegg og designtjenester.
Eksportkreditt Norge ivaretar hele prosessen knyttet til søknadsbehandling, tilsagn om lån, utbetaling samt oppfølging av lån. Hos oss kan du låne opp til 85 prosent av eksportkontraktens verdi, og få lån med løpetid på opptil 18 år.
Vi er et heleid statlig selskap, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Selskapet har vært operativt siden 1. juli 2012 og har i underkant av 50 ansatte.
Følg saker fra Eksportkreditt Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Eksportkreditt Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Eksportkreditt Norge
Sterk vekst i fornybarnæringen og leverandørindustrien i 201930.10.2020 12:30:00 CET | Pressemelding
I løpet av 2019 opplevde den norskbaserte fornybarnæringen en omsetningsvekst på nesten 30 prosent. For leverandørindustrien til olje og gass resulterte 2019 i en omsetningsvekst på 16 prosent, ifølge ferske statusrapporter som ble overrakt til olje- og energiminister Tina Bru fredag.
Økt usikkerhet som følge av Covid-19 og oljeprisfall15.5.2020 08:30:00 CEST | Pressemelding
Eksportkreditt utbetalte 3,2 milliarder kroner i lån i første kvartal 2020, noe som er betydelig høyere enn i samme kvartal året før (1,2 milliarder kroner). 79 prosent av utbetalingene gikk til shipping, der cruisefartøy, spesialskip og finansiering av renseteknologier for fartøy utgjør mesteparten, både i antall og volum.
Eksportindustrien på Vestlandet rammes hardest av korona1.4.2020 11:18:00 CEST | Pressemelding
Koronakrise og oljeprisfall rammer norske eksportnæringer. Dette går særlig ut over fylkene på Vestlandet. 20.000 eksportarbeidsplasser kan bli borte i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal fylker i 2020. Det viser en rapport Menon Economics har utarbeidet for Eksportkreditt Norge.
Eksportindustrien rammes hardt av koronakrisen26.3.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Koronakrise og oljeprisfall rammer norske eksportnæringer hardt. En rapport Menon Economics har utarbeidet for Eksportkreditt Norge anslår at konsekvensene kan bli alvorlige og varige for eksportindustrien - særlig for maritim næring og oljeserviceindustrien.
Identifiserer fire nøkkelnæringer for et grønt og konkurransekraftig næringsliv4.11.2019 08:00:00 CET | Pressemelding
Fornybar energi, maritim næring, sjømat og prosessindustrien har størst potensial for grønn, lønnsom og eksportrettet vekst i Norge.
Nye rapporter om norske energinæringer: Kraftig vekst i fornybarnæringen, også oljeservice vokser igjen10.10.2019 08:30:00 CEST | Pressemelding
*Den norske fornybarnæringen vokste med 71 prosent i 2018. Årsaken er særlig en kraftfull vekst innenfor landbasert vindkraft. *Pilene peker også oppover igjen for oljeserviceindustrien for første gang siden det kraftige oljeprisfallet i 2014.