Bør politiet ha kroppskamera?

Forsker Joshua Phelps og politioverbetjent Trond Kyrre Simensen ved Politihøgskolen har studert nytten og begrensningene av kroppskamera i politiet. Dette er første gang forskere har vurdert internasjonal forskning og erfaringer knyttet til kroppskamera i norsk politiarbeid.
Et kroppskamera festes på politibetjentens uniform, og tar opptak under oppdragene som politiet er på.
Spesielt nyttig for å dokumentere oppdrag og sikre bevis
Et kroppskamera gir mulighet til å dokumentere politiarbeid på nye måter, og videoopptakene kan brukes av politiet selv til forbedring.
Forfatterne trekker frem at politiet oftere enn før filmes av andre, og at politibetjenter uttrykker et behov for å kunne belyse hendelsen fra sin side og ikke kun gjennom tilfeldige videosnutter folk som var til stede.
- Opptak fra et kroppskamera kan åpenbart også være viktige bevis i en rettsak. I tillegg kan det lette betydelig på politiets rapportskriving, som vi vet tar mye tid, forklarer Simensen.
Evaluering av hendelser og forskning
Mange av politiets oppdrag blir gjenstand for diskusjon og debatt. Hvis politiets handlinger dokumenteres på video, kan man gå tilbake og se på hvordan hendelsen artet seg. En tydelig fordel med kroppskamera er derfor knyttet til utdanning, opplæring og forskning.
- Opptak fra felten gir god mulighet til å evaluere en hendelse ved å se hva som var bra og dårlig i etterkant. Opptakene kan også gi forskere tilgang til materiale som til nå har vært vanskelig å få tilgang til, sier Phelps.
Må tenke seg godt om før man tar det i bruk
De understreker at med en gang politiet utstyret med kroppskamera, blir det vanskelig å fjerne det igjen. De anbefaler derfor at norsk politi har en forsiktig og gjennomtenkt tilnærming til bruk av kroppskamera.
- Innføring av kroppskamera i politiet er ikke uproblematisk. Bruken av kroppskamera kan på den ene siden bidra til mer åpenhet om politiets virke. Men mange situasjoner som politiet håndterer vil kunne fremstå som voldsomme for vanlige folk, og det er ikke utenkelig at dette også kan føre til mindre legitimitet og tillit, forklarer de.
De forklarer at det også er mange situasjoner som politiet håndterer hvor bruk av kroppskamera kan være vanskelig – som ved sykdom og vold i nære relasjoner.
Forskerne mener derfor at det må etableres overordnete regler.
- Når kroppskameraet skal være på, og hvem som bestemmer bruken av det er spesielt avgjørende. Dette må på plass før dette vurderes innført i norsk politi, avslutter de.
«Det digitale er et hurtigtog!»
Forskerne er medforfattere i den nye boken «Det digitale er et hurtigtog» som handler om politiets bruk av ny teknologi. Boken er utgitt av Fagbokforlaget. Den lanseres på Politihøgskolens bibliotek torsdag 19.09.
«Det digitale er et hurtigtog» er skrevet av forskere tilknyttet forskergruppen «Politiet i et digitalisert samfunn» ved Politihøgskolen.
Boken er spesielt relevant for politistudenter, politiansatte, påtalemyndigheten, akademikere – og alle andre som synes digitalt politiarbeid er spennende.
Nøkkelord
Kontakter
Joshua PhelpsForsker
Tel:23 19 97 21Joshua.Marvle.Phelps@phs.noTrond Kyrre SimensenPolitioverbetjent
Tel:466 29 991Pressevakt
Tel:488 87 934 (kl. 09 - 15) - ikke SMSpresse@phs.noBilder

Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Nyutdannet politi raskere i fast jobb22.5.2025 11:08:43 CEST | Pressemelding
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. De nye tallene nå viser at den positive utviklingen fortsetter. Flere kommer raskere i jobb i etaten, og også andelen i faste stillinger øker markant.
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom