Bli med og bidra til bedre flyt i elvene der du bor!
– Når vi snakker om vandringshindre i norske vassdrag, tenker vi ofte på hindringer for fisk som skal vandre opp i elvene for å gyte. Men et vandringshinder har mye større ringvirkninger, ikke bare for fisk, sier NIVA-forsker Johnny Håll.
Han leder et norsk pilotprosjekt som er del av et stort kartleggingsarbeid: Målet er å registrere hindringer i elver og bekker i hele Europa, som det finnes over én million av.
Derfor ber forskerne folk om hjelp til å registrere hindrene i elver og bekker der de ferdes. Dette kan gjøres med appen AMBER Barrier Tracker, som nå er klar til bruk på norsk.
Endrer hele økosystemet
Såkalte vandringshindre, eller barrierer, er alt som kan hindre fri flyt og prosessene som normalt foregår i elver og bekker.
– Et vandringshinder kan blant annet påvirke vannføring, flom, transport av sedimenter og organisk materiale - altså tilgangen på næring for mange arter. Det kan dermed forandre på leveområder og hele økosystemer både oppstrøms og nedstrøms, forklarer Håll.
Det finnes mange eksempler på slike hindre:
- Forbygninger eller erosjonssikringer
- Terskler som demper vannhastigheten
- Kulverter som fører elver og bekker under bebyggelse eller veier
- Dammer som brukes til strømproduksjon eller drikkevannsreservoarer
Vandringshinder-app på norsk
Vandringshindre kan altså være nyttige og nødvendige. Men svært mange av dem har ikke lenger noen funksjon. Disse bør enten oppgraderes eller fjernes.
Derfor er forskere og myndigheter opptatt av å kartlegge vandringshindrene.
– Selv om en del vandringshindre er registrert i offentlige eller delvis offentlige databaser, finnes det fortsatt mange uregistrerte vandringshindre langs elver og bekker som vi vet lite eller ingenting om. Det er veldig viktig at vi får oversikt over slike «overgitte» vandringshindre og at registreringene blir samlet på ett sted, sier Johnny Håll.
Et av verktøyene for å få til dette, er Barrier Tracker. Appen ble utviklet i EU-prosjektet AMBER og er i bruk i over 30 land. Med smarttelefonen kan brukerne sender inn et bilde og litt informasjon om vandringshinderet, samt kartposisjon.
Gjennom pilotprosjektet finansiert av Miljødirektoratet og ledet av NIVA i samarbeid med blant andre SABIMA, er appen nå også tilgjengelig på norsk.
Kan bidra til restaurering
I Europa har EU har som mål å restaurere 25.000 km elver og tilhørende våtmarksområder til sin naturlige tilstand ved å fjerne utrangerte vandringshindre innen 2030.
Registreringene fra Amber-appen kan bli viktig i dette arbeidet. Dataene blir en del av den åpne databasen AMBER atlas.
– Vi ønsker selvfølgelig ikke å fjerne vandringshindre som har viktige funksjoner. Men ved å kartlegge hindrene kan de tilpasses og oppgraderes, samtidig som vi skaper mer bevissthet om effektene vandringshindre har på økosystemet, sier Håll.
Han håper så mange som mulig blir med og bruker appen når de er ute i naturen.
Faktaboks: AMBER Barrier Tracker
|
Kontakter
Johnny Håll: johnny.hall@niva.no, mob. 922 38 552
Line Barkved: line.barkved@niva.no, mob. 996 09 150
Gunnar OmstedSeniorrådgiver, Kommunikasjon (Pressekontakt)
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noBilder
Lenker
Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom