Bli med å redde en banan
![Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer godt som et mellommåltid.](/data/images/00738/3d5cdcfe-6bda-4b2f-8f3f-5423605f9708-w_720.jpg)
Mye mat går til spille, både i butikk og hjemme på kjøkkenbenken i løpet av et år. Du trenger ikke bli dumpsterdiver for å bidra til å redde mer mat. Gjør som Noobwork lærte på Matsjokket i NRK, frys ned bananbiter og lag smoothie til frokost, før lekser eller spill eller til kveldskos.
10 ting du kan gjøre for å redde en banan
- Velg de single bananene i butikken
- Lag smoothie
- Lag smoothiebowle til frokost – en fantastisk start på dagen
- Spis en banan til kvelds – da sover du godt
- Knus bananer i havregrøten – da kan du droppe sukkeret
- Gled venner og familie med en banankake
- Lag bananpannekaker til helgefrokosten eller matboksen
- Modne bananer kan skrelles, deles i biter og legges i fryseren – lag nicecream
- Oppbevar bananene i romtemperatur
- Ikke la epler og bananer ligge sammen – da blir bananene fortere brune
Se flere gode tips og oppskrifter på frukt.no.
Det perfekte mellommåltidet
Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer veldig godt på farten. En vanlig banan med skall veier mellom 150 og 200 g. men selve frukten veier i overkant av 100 g. Den inneholder i underkant av 100 Kcal og er super mat både før og etter trening og når det blir langt mellom måltidene.
Sunn og god
Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon. Takket være kaliuminnhold, vil det å spise bananer bidra til å styrke musklene mens det fremmer raskere restitusjon etter en treningsøkt.
Hvor kommer bananen fra?
Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt. Norge har importert bananer siden 1905. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet i ulik modningsgrad.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
![Bananen er ferdig innpakket i naturlig emballasje, og passer godt som et mellommåltid.](/data/images/00738/3d5cdcfe-6bda-4b2f-8f3f-5423605f9708-w_240.jpg)
![Mange har pannekaker til middag en gang i uken. Stek bananpannekaker om du har brune bananer.](/data/images/00309/04ad1c55-3d1c-4fd7-9dcf-1deb9e503c30-w_240.jpg)
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet7.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.
Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt5.2.2025 10:04:36 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom