Blålys-dronene kommer til byen
Er ulykken ute, kan medisinsk utstyr eller lege i framtida komme til ulykkesstedet i drone. De første testene er planlagt i Stavanger i 2023.

Det nye EU-støttede forskningsprosjektet AiRMOUR har fått 7 millioner euro til å utvikle dronebasert medisinsk nødhjelp i urbane strøk.
I prosjektet skal forskere, luftfartsmiljø og lokale myndigheter jobbe sammen. De skal vurdere ulike teknologier og løsninger som kan gjøre dronetrafikk i tettbygde strøk sikker, miljøvennlig og stillegående, i tillegg til rask, tilgjengelig og prisgunstig. Fra Norge deltar forskningskonsernet NORCE, droneoperatøren Ehang Scandinavia og Stavanger kommune.
Forskerne skal også kartlegge i hvilken grad befolkningen aksepterer tanken på blålys-droner i byen.
Frakte medisinsk utstyr og mennesker
I prosjektet skal man jobbe fram mot to scenarioer. Det første er at en drone raskt leverer kritisk medisinsk utstyr til et ulykkessted. Planen er å gjennomføre slike flyvninger i Stavanger, Helsinki og Nord-Hessen i Tyskland.
Det andre er å frakte en doktor til et ulykkessted eller frakte en pasient til sykehuset i drone. Dette vil ikke bli testet ut med mennesker om bord i løpet av prosjektet, men man vil fly dukker i full størrelse. I tillegg vil man gjøre datasimuleringer som kartlegger de utfordringene som må handteres ved slike operasjoner.
Kompetanse og erfaring med droner
NORCE i Tromsø har siden tidlig på 2000-tallet ligget i front i Norge på utvikling av droneteknologi. Dronene har vært brukt til miljøovervåkning, datainnsamling og sivil beredskap i arktiske strøk, og forskermiljøet i nord har utviklet programvare og nyttelast tilpasset stadig nye behov.
NORCE har også vært tidlig ute når det gjelder å fly droner i luftrom som deles med annen flytrafikk, og har kompetanse når det gjelder regelverk og reguleringer av luftfarten. Å innlemme dronene i et urbant miljø er neste steg.
I AiRMOUR vil NORCE ha ansvaret for simulatoren som simulerer dronens egenskaper, luftrom, samhandlingen med øvrig lufttrafikk og som viser hvordan aktiviteten oppleves for mennesker på bakken.
- Vi opererer med det vi kaller en digital tvilling. Vi simulerer en flyvning for en spesifikk drone, med dens autopilot og egenskaper, for å observere hvordan den reagerer på ulike miljø, vær- og vindforhold og andre problemstillinger, forteller seniorforsker Stian Solbø, som er prosjektleder for NORCE.
- Dette skal vi holde på med i cirka halvannet år framover. Om to år begynner de operasjonelle demonstrasjonene, forteller Solbø.
Tror på sertifisering om tre år
Droneselskapet EHang Scandinavia, som har hovedkontor i Stavanger, blir en viktig leverandør til demoflygingen. Steinar Normann Bjugn, som er administrerende direktør i droneselskapet, forteller til UAS Norway at man etter simuleringen starter med små droner til medisinsk utstyr og skalerer opp til store maskiner som frakter «mennesker» (dukker). Først testes oppsettet i grisgrendte strøk, før man forsetter i urbane områder.
– Når det gjelder teknologi, trafikksystemer og autonomi, så er det langt utviklet. Droner har i dag faktisk bedre navigasjonssystemer enn mange aktører innenfor bemannet luftfart. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta å sertifisere droner slik at de kan frakte folk – også kommersielt. Jeg håper at vi skal klare å få sertifisert maskiner innen tre år, sier Steinar Normann Bjugn.
Stavanger godt egnet
Stavanger er valgt som testby av flere grunner. Det er et kompakt byområde som har både sjø, fjell og øyer i sitt nære omland, noe som gjør at en får testet ulike alternativer. I tillegg har Stavanger kommune vært en pådriver for å utvikle byen som Smartby, med særlig fokus på mobilitet og bærekraft.
Offshore-aktiviteten og mye helikoptertrafikk i området gir både realistiske og utfordrende testforhold. I tillegg planlegger Stavanger å bygge et nytt universitetssykehus, og i denne sammenhengen er det stor interesse for å jobbe med fremtidsrettede løsninger for transport og infrastruktur.
Ikke science fiction
Det er ennå ei stund til vi kan erstatte legebilen eller ambulansen med droner?
- Ja, det er nok langt forbi rammene av vårt prosjekt. Men vi skal utforske og teste muligheter innenfor medisinsk nødhjelp som vi ikke har per i dag. Dronetrafikk i bymiljø er ikke lenger science fiction, sier seniorforsker Stian Solbø i NORCE.
- Utviklingen og innfasingen av teknologien går veldig fort. Husk at for 15 år siden hadde de færreste hørt om droner. I dag kan man nesten gå ut i fra at alle naboungene er dronepiloter, sier Solbø.
Les mer
AiRMOUR – Enabling sustainable air mobility in urban contexts via emergency and medical services.
Det europeiske prosjektet ledes av VTT Technical Research Centre of Finland, og har i tillegg deltakere fra Norge, Sverige, Tyskland, Nederland og Luxembourg.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorforsker Stian Solbø, NORCE, ssol@norceresearch.no, 97586835.
Konst. Konserndirektør teknologi, Rune Storvold, NORCE, rust@norceresearch.no, 93416169.
Bilder


Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg saker fra NORCE
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NORCE
Innvandrere deltar mindre i frivilligheten15.4.2021 09:50:27 CEST | Pressemelding
Innvandrerbefolkningen deltar i mindre grad i frivillig arbeid sammenlignet med majoritetsbefolkningen. Dårlig økonomi, svake norskkunnskaper, kort botid, uklare forventninger og kompetanse om dugnadskultur er noen av barrierene de møter.
Kristin Wallevik blir ny administrerende direktør i NORCE24.3.2021 11:15:00 CET | Pressemelding
Wallevik (55) er i dag dekan på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Hun har en Ph.d. i International Management fra Copenhagen Business School og en MBA i International Management fra The Monterey Institute of International Studies (USA).
Laks og sjøørret i småvassdragene trues22.2.2021 17:00:00 CET | Pressemelding
Rømt oppdrettslaks truer villaks og sjøørret – også i mindre kystvassdrag. Genetiske analyser viser til dels ekstremt høy grad av oppdrettsopphav, tilnærmet det en skulle kunne forvente om alle individer var avkom etter rømt oppdrettslaks.
De fleste barnehager markerer samisk nasjonaldag, men utover det er innsatsen laber5.2.2021 23:53:26 CET | Pressemelding
Samisk kultur er ikke et gjennomgripende perspektiv i norske barnehager, selv om det i rammeplanen står at samisk kultur skal synliggjøres. Dette kommer frem i ny NORCE-rapport.
Skal redusere unødvendig antibiotikabruk28.1.2021 09:33:14 CET | Pressemelding
Forskere har i nytt prosjekt mål om å redusere unødvendig bruk av antibiotika med 40 %. Dette er viktig for at antibiotika også i fremtiden kan være en effektiv behandling mot alvorlige infeksjonssykdommer.
Det haster med god og riktig plastmerking15.1.2021 09:23:43 CET | Pressemelding
Bionedbrytbar plast kan være en del av løsningen på plastforurensing, men har også komplekse utfordringer. Merking av plastprodukter som «biologisk nedbrytbar» uten å forklare hvilke forhold som er nødvendig for at de skal nedbrytes, kan forårsake forvirring blant forbrukere og nye miljøutfordringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom