Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatteri
Anlegget er det første av sitt slag i Norge og er på totalt 109 kWh.
- Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsning på miljø, og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby
- Energilagringssystemet som er etablert på Bislett stadion vil gi oss en langt bedre utnyttelse av energiproduksjonen fra solcellepanelene, og styringssystemet vil bidra til å redusere energibruken, sier Grimsby.
Energilagringsystemet kommuniserer med solcelleanlegget. Etter installasjon av batterier, vil overproduksjonen av sol-strøm starte opp ladesyklusen til batteriene som kan benyttes enten til å justere energitoppene, eller på de mest belastede tidspunktene som under arrangement hvor det brukes ekstraordinært mye strøm.
I tillegg er anlegget på Bislett stadion spesialtilpasset slik at det kan benyttes som reservekraft hvis strømmen går.
Med energilagring og et godt styringssystem på plass, vil energibruken kunne styres etter når det er behov for å bruke energien på stadion. Batterianlegget og styringssystemet er levert av Eaton, og består av gjenbrukte batterier fra Nissan Leaf.
- Samfunnet vårt elektrifiseres i rekordtempo. Da er det helt essensielt at vi styrer energibruken på best mulig måte, og batterier med styring er en viktig del av dette, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge.
- Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Helsingeng.
Solcelleanlegget på Bislett stadion ble etablert sommeren 2018. Det er på 1100 m2 og dimensjonert for å produserer drøye 150 000 kwh per år. Solcelle-modulene er plassert mellom takbjelkene på tribunetakene og er ikke synlige fra gateplan.
Inne på stadion er det etablert en skjerm som viser hva solcelleanlegget produserer av strøm.
Prosjektet har fått støtte fra Oslo kommunes Klima- og energifond med kr 3,68 millioner.
Det er teknisk personell hos Abmas Elektro som har utført arbeidet både ved installasjon av solcelleanlegget og installasjonen batterilagringsystemer.
- I tråd med vår satsning på miljø og innovative installasjoner setter vi pris på at Kultur- og idrettsbygg er en pådriver for en slik utvikling. Vi takker for oppdraget og ser frem til flere slike utviklingsprosjekter i tiden fremover, avslutter Jan Erik Johansen, daglig leder i Abmas.
Oslo er europeisk miljøhovedstad 2019
Som miljøhovedstad har Oslo fått en viktig oppgave: Vi skal gjennom våre handlinger være en rollemodell og dele våre miljøløsninger med andre byer. Oslo skal redusere utslipp og tilpasse byen klimaendringer og forvalte våre ressurser mer sirkulært.
Oslo skal halvere klimagassutslippene innen 2020 og bli en nullutslipps-by innen 2030. For å nå dette målet er det viktig å legge til rette for at flere kan utnytte kortreist fornybar energi som solenergi representerer.
Sentrale miljøtiltak på Bislett stadion
- Varme og strøm til stadion er fra fornybare kilder (grønne sertifikater)
- Det er gjennomført tiltak for å kutte i energiforbruket
- Solcelleanlegg - 1100 m2 med høyeffektive solcellepaneler
- Eget batterianlegg for energilagring
- Kildesortering
Kontaktpersoner
For direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby: Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef, tlf. 974 08 707
For direktør Jon Helsingeng i Eaton, Torill Bergem Os, markedssjef, tlf. 917 13 410
Nøkkelord
Kontakter
Haakon Berg JensenKommunikasjonssjef eiendom
Tel:974 08 707haakonberg.jensen@kid.oslo.kommune.noBilder
Om Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Kultur- og idrettsbygg Oslo KF har ansvar for å prosjektere, bygge, forvalte og drifte kulturbygg og idrettsanlegg i Oslo. Våre arenaer legger rammene for aktivitet og opplevelser for byens befolkning og tilreisende. I eiendomsporteføljen ligger blant annet Jordal Amfi, Deichman Bjørvika, Holmenkollen nasjonalanlegg, Bislett stadion, Frognerbadet og Vigelandmuseet. De største byggeprosjektene er det nye Munchmuseet og det nye Tøyenbadet.
Kultur- og idrettsbyggs visjon er: Bygg for små og store øyeblikk.
Følg pressemeldinger fra Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kultur- og idrettsbygg Oslo KF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Klare for å bygge nye Tøyenbadet22.6.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding
Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg har inngått kontrakt med AF-gruppen, som i sterk konkurranse med to andre entreprenører vant hovedentreprise bygg for det nye Tøyenbadet. Byggearbeidene starter opp høsten 2021, og badet er planlagt å kunne brukes sommeren 2024.
Ski- og turbro over Holmenkollveien klar til bruk3.5.2021 17:53:46 CEST | Pressemelding
Ny bro vil gi besøkende i Holmenkollen nasjonalanlegg en trygg overgang over Holmenkollveien både sommer som vinter. Broen er flott konstruert i tverrspent limtredekke og dimensjonert for løypepreparing med moderne løypemaskiner.
Midlertidig bad på Økern er ferdigstilt25.3.2021 10:22:56 CET | Pressemelding
Oslo kommune har bygd sitt første, midlertidige badeanlegg. Økern bad har et unikt miljø- og ombrukskonsept, og er det eneste spesialbygget i landet hvor det er satt krav til, og planlagt for demontering og ombruk senere på en annen tomt. Det midlertidige badet skal bidra til å opprettholde noe av badekapasiteten i hovedstaden mens kommunen bygger det nye Tøyenbadet.
Oslo kommune vil trigge jenter til å velge byggfag19.2.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Oslo kommune vil trigge interessen blant ungdom, og åpne øynene deres for at bygg- og anleggsteknikk er et reelt yrkesvalg. 1. mars er fristen for å velge studieretning på videregående skole. Gjennom en rekrutteringskampanje, spesielt rettet mot jenter, treffer kommunen ungdommene på snapchat og i andre digitale flater i hele februar.
Første byggeplass i Norge med utslippsfri frakt av masser1.12.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Det midlertidige badet som Oslo kommune nå bygger på Økern, er første byggeplass i Norge med utslippsfri frakt av løsmasser. Som første byggherre i landet, sørger Kultur- og idrettsbygg Oslo KF for at rundt 5000 tonn masser blir fraktet av en elektrisk tippbil både på, samt til og fra byggeplassen.