NAF

Bilister med starttrøbbel økte kraftig i januar

Del

Januar ga en kraftig økning i antall bilister som trengte starthjelp på bilen. - Kulda har skylda. Startbatteriproblemer kan dukke opp hos alle, enten du kjører elbil, dieselbil eller bensinbil, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Året har startet særdeles kaldt i store deler av landet. Kuldegradene har stor innvirkning på bilen.
Året har startet særdeles kaldt i store deler av landet. Kuldegradene har stor innvirkning på bilen.

Tall fra NAF Veihjelp viser at medlemsorganisasjonen i januar hadde over 10.000 veihjelp-assistanser. I samme måned i fjor var tallet drøye 6000, så økningen har vært på hele 4000 oppdrag fra samme måned i fjor.

Kulda har skylda for flertallet av oppdragene. I over halvparten var det startproblemer og flatt batteri som var årsaken til at bilisten trengte hjelp fra NAF.

-Kulda er en vanlig årsak til startbatteriproblemer. Når mange i tillegg nå har hjemmekontor og kjører bilen lite og kun på korte distanser er det oppskriften på startvansker, sier Ryste.

Skjer med alle biler

NAF er daglig i dialog med medlemmer og gir råd om hvordan de skal håndtere kulda.

-Startbatteriproblemer er det mest utbredte problemet ved vedvarende kulde, og er noe alle bileiere sliter med uansett om de kjører dieselbil, hybridbil eller elbil, sier Ryste.

Når temperaturen synker reduseres også bilbatteriets effekt dramatisk.

- NAF sitt beste tips er å legge ut på en lengre kjøretur fra tid til annen og aller helst lade startbatteriet jevnlig med en batterilader hjemme, sier Ryste.

-Et ekstra tips er å ha startkabler i bilen. Det er lettere å lete etter en annen bilist som kan hjelpe deg enn en som att på til har startkabler i bagasjerommet, legger Ryste til.

Kulde-tips

Her er seks gode tips fra NAF for å unngå biltrøbbel i kulda. 

Vedlikehold batteriene: Lad startbatteriene jevnlig og legg ut på en litt lengre tur av og til om du har mye småkjøring i hverdagen.

Ha riktig spylevæske: Det er forskjell på spylevæske. Se etter en som tåler ekstra lave temperaturer.

Sjekk frostvæske/kjølevæske: Få sjekket hvilken temperatur kjølevæsken tåler. Er frysepunktet for høyt og det mangler kjølevæske kan det skade motoren. For lav blanding av frostvæske kan få alvorlige følger for motoren.

Sjekk og skift motorolje: Er det lenge side du har skiftet olje vil ny olje bidra til at motoren starter lettere når det er kaldt ute.

Fjern fukt: Luft bilen før du parkerer. Hvis du slipper ut fuktig luft og damp så slipper du at bilen iser ned også innvendig.

Vask ruta: Vask frontruta innvendig for å unngå dugg og is. Dugg oppstår raskere når vanndråpene har skitt å feste seg på. Derfor er ren frontrute det enkleste og billigste trikset for å motvirke dugg.

Kontakter

Bilder

Året har startet særdeles kaldt i store deler av landet. Kuldegradene har stor innvirkning på bilen.
Året har startet særdeles kaldt i store deler av landet. Kuldegradene har stor innvirkning på bilen.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom