Kulturdirektoratet

Bilder av eggsanking og ørnefangst i Lofoten blir nasjonal dokumentarv

Del

Sven Hörnells bilder av eggsanking på Røst og ørnefangst for hånd på Værøy i Lofoten er tatt opp i Norges dokumentarv. Bildesamlingen har stor fotohistorisk, kulturhistorisk og naturhistorisk verdi.

Ørnefangst og eggsanking på Værøy i Lofoten. Foto: Sven Hörnell/Arkiv i Nordland
Ørnefangst og eggsanking på Værøy i Lofoten. Foto: Sven Hörnell/Arkiv i Nordland

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner temaet «hverdagsliv», som var det vi ønsket oss spesielt i år. Vi har besluttet å ta inn ni dokumenter og arkiv som viser en bredde i norsk kulturarv og historie, sier Hilde Elvine Bjørnå som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv 

Se alle dokumentene som tas opp i Norges dokumentarv 2022

På begynnelsen av 1950-tallet reiste den svenske fotografen Sven Hörnell til Lofoten. Her fotograferte han eggsanking på fuglefjellene på Røst og ørnefangst for hånd på Værøy. 1. desember ble det kjent at hans unike bilder fra Nordland blir tatt opp i Norges dokumentarv.

Komiteens begrunnelse for innføringen av Sven Hörnells bilder, Arkiv i Nordland

Sven Hörnells bilder og filmer fra Røst og Værøy fra 1950-tallet, utgjør en unik visuell kilde og har høy estetisk kvalitet. Den utvalgte delen av samlingen dokumenterer eggsanking i fuglefjellene på Røst og ørnefangst for hånd på Værøy på 1950-tallet. Samlingen har stor fotohistorisk, kulturhistorisk og naturhistorisk verdi. Enkelte av fotografiene er rett og slett spektakulære. De gir oss kunnskap om en fangsttradisjon, ressursutnyttelse og matkultur som går hundrevis av år tilbake i tid. Eggsanking og ørnefangst var viktig for befolkningens kost, som matauke og for å beskytte buskap, men også fysisk krevende, og ikke ufarlig. De stupbratte fjellene var utfordrende på mange plan, og særlig ørnefangsten hadde elementer av å være «manndomsprøver».

Les mer om Sven Hörnells bilder hos Arkiv i Nordland

Fakta om Norges dokumentarv

Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Verdensminner som skal synliggjøre og ta vare på viktig kulturarv i form av dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Det er den norske komiteen for verdens dokumentarv som vurderer og avgjør hvilke dokumenter som blir skrevet inn i Noregs dokumentarv. Komiteen nedsettes av Kulturrådet etter samråd med Den norske UNESCO-kommisjonen, men består av eksterne fagpersoner. Kulturrådet er også sekretariat for komiteens arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ørnefangst og eggsanking på Værøy i Lofoten. Foto: Sven Hörnell/Arkiv i Nordland
Ørnefangst og eggsanking på Værøy i Lofoten. Foto: Sven Hörnell/Arkiv i Nordland
Last ned bilde

Lenker

Om Kulturdirektoratet

Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom