Betydelig framdrift i FN-forhandlingene om atomvåpenforbud
-Atomvåpen truer alles sikkerhet. Dette er våpen som er laget for å drepe millioner av mennesker på et øyeblikk. Siviliserte land mener at dette ikke lenger er akseptabelt. I motsetning til Norges regjering, som boikotter forhandlingene sammen med atomvåpenstatene, innser to tredeler av FNs medlemsland at vi ikke kan vente på de verste aktørene i verden før vi vedtar internasjonale lover om hva som er rett og galt, sier våpenpolitisk rådgiver Grethe Østern i Norsk Folkehjelp. Hun deltok i forhandlingene sammen med Norsk Folkehjelps partnere i det internasjonale styret i International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).
Det var enda flere land som deltok i den første forhandlingsrunden enn det var land som stemte ja før jul til FN-resolusjonen om å starte forbudsprosessen. Presidenten for forhandlingene, ambassadør Elaine Whyte fra Costa Rica, fikk et meget godt grunnlag for å lage et første avtaleutkast før de endelige forhandlingene, som finner sted 15. juni-7. juli.
-Det er imponerende hvor samstemt de aller fleste statene er i sitt syn på hvordan forbudet bør se ut. Selvfølgelig var det forskjellige synspunkter på noen områder, men retningen er klar. Dette blir et kategorisk forbud mot atomvåpen, basert på forbudsavtalene som allerede finnes mot biologiske våpen, kjemiske våpen, landminer og klaseammunisjon, sier Østern.
Forbudet blir et juridisk og politisk verktøy som skal brukes i en lang og kontinuerlig prosess for å redusere og forhåpentligvis til slutt eliminere den risiko som atomvåpen utsetter oss for. Nesten alle landene som deltok i forhandlingene ville ha forbud mot å lagre, bruke, utplassere, erverve, utvikle og produsere atomvåpen, samt mot å bistå, oppmuntre eller påvirke noen til forbudte handlinger. Det var også bred støtte for å inkludere et eksplisitt forbud mot finansiering av atomvåpenrelaterte handlinger. De fleste land mener at detaljene om hvordan destruksjonen av atomvåpen skal skje, skal fremforhandles i egne protokoller for hver atomvåpenstat etter hvert som de slutter seg til avtalen.
Avtalen kommer også høyst sannsynlig til å inneholde en forpliktelse til at statspartene samarbeider med og støtter hverandre i å gjennomføre avtalen, på områder som lagerdestruksjon, støtte til ofre for prøvesprengninger og utbedring av forurensning. Statspartene vil også måtte arbeide aktivt for å fremme forbudsavtalens normer, påvirke stater med atomvåpen til å ruste ned og slutte seg til avtalen, og arbeide for en atomvåpenfri verden.
-Dette er det mest lovende initiativet innen kjernefysisk nedrustning på flere tiår. Det er sørgelig at Norge har valgt å stille seg på atomvåpenstatenes side og boikotter FN-forhandlingene. Dette forbudet vil bli fremforhandlet, vedtatt og åpnet for signering i løpet av den nærmeste framtid. Det er ikke for sent for Norge å slutte seg til forhandlingene. Gjør vi ikke det vil vi bli del av et stadig mindre mindretall som står utenfor den nye normen mot atomvåpen, sier Østern.
Seniorrådgiver Mine-og våpenpolitikk Grethe Østern er i New York og kan kontaktes på telefon +47 90078208
Generalsekretær Henriette Killi Westhrin kan kontaktes på telefon: 90796835
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom