Norsk Fyrverkeriforening

Beskyttelsesbriller må bli obligatorisk

Del

Snart er det nyttårsaften, med alt som hører til. På tross av at antall personskader er kraftig redusert de siste årene, vil Norsk Fyrverkeriforening ha ytterligere tiltak for å skape en tryggere nyttårsfeiring.

Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ønsker at beskyttelsesbriller blir obligatorisk.
Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ønsker at beskyttelsesbriller blir obligatorisk.

– Vi har en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. For å klare det er beskyttelsesbriller avgjørende. Ingen som brukte beskyttelsesbriller på nyttårsaften fikk øyeskader i 2019, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening og fortsetter.

– Det er oppløftende at antall øyeskader gikk ned på nyttårsaften. For å nå vår nullvisjon må vi etablere et krav om bruk av beskyttelsesbriller.

Tall samlet inn av øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus, viser at antall øyeskader etter nyttårsfeiringen i 2019 gikk ned sammenlignet med året før. Totalt var det fem færre øyeskader enn i 2018.

Kraftig reduksjon i skader

Sammenligner man perioden 2004-2008 med 2014-2018, så er antall personskader blitt redusert med to tredeler. De materielle skadene er nesten halvert.

Samlet ble det registrert fire alvorlige og syv moderat alvorlige skader nyttårsaften 2019.

– Fire alvorlige øyeskader er fire alvorlige skader for mange. Det samme gjelder for syv moderate skader. Vi har en nullvisjon for personskader, og mener det er fullt realistisk dersom vi tar de riktige grepene, sier Spets.

Sikkerhetsfontene bør også lovfestes

Spets og Norsk Fyrverkeriforening mener det ikke bare må være lovkrav om beskyttelsesbriller, men også den såkalte sikkerhetsfontenen.

En sikkerhetsfontene gir et tydelig varselbluss når batteriet er antent. Dette forlenger tiden fra lunten antennes til effektene skytes opp i luften. Barn og voksne får dermed både god varsling og god tid til å komme seg på trygg avstand før fyrverkeriet begynner. Det forhindrer også at folk går tilbake til et batteri som allerede er antent.

– Sikkerhetsfontene på alle effektbatterier som blir solgt i Norge vil være et viktig tiltak som ytterligere reduserer risikoen for alle som har glede av fyrverkeri på nyttårsaften, understreker Spets.

På nyttårsaften feirer 1,8 millioner nordmenn med eget fyrverkeri, og langt flere har glede av andres fyrverkeri. Nyttårsaftenen 2019/2020 gikk inn i historien med sine flotte værforhold, spesielt på Østlandet. Dette ga strålende forhold for å nyte fargene på himmelen.

– Vi ønsker oss like flotte forhold over hele Norge til neste år. Men mest av alt ønsker vi oss en fantastisk feiring uten person- og materielle skader. Det blir langt mer sannsynlig med nye lovkrav på plass, og de bør komme i 2020, avslutter Spets.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ønsker at beskyttelsesbriller blir obligatorisk.
Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening ønsker at beskyttelsesbriller blir obligatorisk.
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Fyrverkeriforening

Norsk Fyrverkeriforening
Norsk Fyrverkeriforening
Fred Olsensgt. 6
0152 OSLO

Norsk Fyrverkeriforening ble stiftet i 1995 og har som formål å ivareta og beskytte bransjens interesser, rettigheter og plikter.
NFF skal sette standard for fyrverkeriartikler som omsettes i Norge, innenfor de rammer norske og internasjonale myndigheter setter på området. Vi tilstreber en optimal sikkerhet innen vårt fagområde, med spesiell vekt på sluttbrukers sikkerhet.

Følg saker fra Norsk Fyrverkeriforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fyrverkeriforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Fyrverkeriforening

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom