Norsk Fyrverkeriforening

Ni tips for godt nyttårsvett

Del

Nyttårsfeiringen nærmer seg med stormskritt. Nyttårsaften er for mange vinterens høydepunkt, og en sentral del av nyttårsaften er selvsagt fyrverkeri. Hvert år benytter 2 millioner nordmenn seg av muligheten til å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, og enda flere har gleden av å se på fyrverkeriet for å feire inngangen til det nye året.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Fyrverkeri medfører risiko for person- og materielle skader

– De aller fleste som er brukere av fyrverkeri tar hensyn til farene for bruken av det. Likevel er det viktig med en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. En nullvisjon oppnår vi ikke uten at flere tar hensyn til rådene som myndigheter og bransjen anbefaler, sier talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, Rikard Spets.

Her er fyrverkeriforeningens ni tips for en trygg og god nyttårsfeiring:

Nyttårsaften skal først og fremst være en trygg og fin opplevelse for både barn og voksne. Godt nyttårsvett innebærer å ta forholdsregler og være forberedt for å unngå unødvendige skader på nyttårsaften.

  1. Planlegg innkjøpet av fyrverkeri i god tid. De siste årene har fyrverkerisalget skutt i været. Sett deg godt inn i hvilket fyrverkeri du skal kjøpe og hva som passer best for deg.
  2. Ta hensyn til firbeinte og planlegg godt i forkant slik at alle får en god nyttårsfeiring. For at nyttårsaften skal bli en fin feiring for alle krever det at man tar ansvar for kjæledyrene som ofte er ekstra lydsensitive. Aldri forlat dyrene alene på nyttårsaften og ha tilgang på et mer lydisolert rom.
  3. Les bruksanvisningen på fyrverkeriet du kjøper. Bruksanvisningen følger med fyrverkeriet av en grunn. Les den nøye og tydelig slik at du vet hvordan du skal håndtere fyrverkeriet. Her finner du alt fra hvor du skal tenne på og hvor lang avstand du bør holde for at oppskytningen skal være trygg.
  4. Vær forberedt og planlegg oppskytingen. God planlegging medfører mindre stress når man skal ut å feire nyttårsaften. Finn et trygt sted for å skyte opp fyrverkeriet, og sørg for at det skytes opp et sted der det ikke kan velte.
  5. Ikke bøy deg over fyrverkeriet eller tenn på igjen om det ikke virker. Alt fyrverkeri som selges i Norge er kontrollert nøye. Om fyrverkeriet ikke fungerer som det skal bør man heller levere det tilbake for å få igjen pengene.  
  6. Vend i tide, det er ingen skam å holde avstand. Fyrverkeri er best å se på avstand. Hold avstand for å se mer og være trygg under oppskytningen.
  7. Ta trygge valg, bruk alltid beskyttelsesbriller. Norsk Fyrverkeriforening ønsker et nasjonalt påbud om beskyttelsesbriller. Beskyttelsesbriller er et enkelt tiltak for å beskytte øynene for de som tenner på fyrverkeriet og de som ser på fra avstand.
  8. Respekter oppskytningstiden. Det er bare lov å bruke fyrverkeri fra 18.00 til 02.00 på nyttårsaften. Slik unngår vi at mennesker og dyr blir skremt og overrasket. Respekt for oppskytningstiden begrenser lydnivået til en kort periode for våre firbeinte venner.
  9. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen under noen omstendigheter. Vurderingsevnen blir dårligere, og alkoholpåvirkning kan i verste fall føre til alvorlige ulykker.

Kontakter

Bilder

Rikard Spets, talsperson for Norsk Fyrverkeriforening
Rikard Spets, talsperson for Norsk Fyrverkeriforening
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Norsk Fyrverkeriforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fyrverkeriforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Fyrverkeriforening

Unngå å gamble med synet ditt, benytt deg av beskyttelsesbriller på nyttårsaften27.12.2023 10:00:00 CET | Pressemelding

De siste årene har vi sett en markant økning i fyrverkerisalget. I fjor kjøpte nordmenn fyrverkeri for en halv milliard kroner, og 2022 ble et rekordår for salg av fyrverkeri. Fyrverkeri er både en fin avslutning på 2023 og gir pangstart for 2024. Det som derimot ikke vil gi en pangstart på 2024 er øyeskader som følge av fyrverkeri. Beskyttelsesbriller er helt avgjørende for å redusere skader og sikre en trygg nyttårsfeiring. Derfor vil Norsk Fyrverkeriforening ha obligatorisk bruk av beskyttelsesbriller.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye